Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харківські полярники у складі української експедиції доберуться до Антарктиди за п'ять днів

Вперше побачить "крижаний континент" вчена Ганна Соїна із Харкова.

Мінімум п'ять днів знадобиться українським полярникам, щоб доплисти на кораблі з Чилі в Антарктиду.

25-а експедиція з 10 чоловіків і двох жінок пройшла обсервацію в Чилі і пливе на станцію "Академік Вернадський", щоб змінити колег, які пропрацювали в Антарктиді майже рік. Про це повідомили в Національному антарктичному науковому центрі.

"Команда 25-ї Української антарктичної експедиції успішно завершила двотижневу обсервацію в Чилі і вирушила в Антарктиду. Їх від'їзд на судні "Бетанзос" відбувся о 05:45 (за київським часом) 14 квітня, з порту Пунта-Аренас. Цьому передувало завантаження протягом декількох діб шести фур з продуктами, паливом і обладнанням. Також була проведена ретельна дезінфекція судна та вантажу, адже Антарктида досі залишається єдиним континентом, вільним від COVID-19", — розповіли в центрі.

Фото: Национальный антарктический научный центр

За планами, полярники прибудуть на станцію "Академік Вернадський" до кінця тижня. На розвантаження судна піде близько п'яти днів, стільки ж потрібно, щоб повернути на материк учасників минулої антарктичної експедиції.

"Зусиллями наших дипломатів є домовленість, що уряд Чилі впустить нашу експедицію, яка вже більше року пропрацювала в Антарктиді, на свою територію. Звідти потім буде організована їх відправка в Україну. Шляхи цього останнього етапу ще узгоджуються і залежать від того, як буде розвиватися ситуація з карантином в Україні та інших країнах на шляху додому", — пояснив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків'янка розповіла, що буде цілий рік робити в Антарктиді

Як писав KHARKIV Today, в кінці березня 12 українців, які збиралися на зимівлю в Антарктиду, з другої спроби доїхали до Чилі. 16 березня українські полярники вперше вирушили в Антарктиду, однак через карантин не змогли туди потрапити.

25-а експедиція з 10 чоловіків і двох жінок повинна змінити своїх колег, які працюють на станції "Академік Вернадський" вже майже рік. Серед полярників — троє  харків'ян: дослідники Ганна Соїна та Андрій Сопін, а також дизеліст-електрик Юрій Лишенко.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.