Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харків на морозі: де і як рятуватися при екстремальних температурах

Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today

У Харківській області різко похолодає. Вже цієї ночі температура опуститься до -15 градусів, а до неділі в Харкові очікується -24, а в деяких районах і 27 градусів нижче нуля.

Рятувальники готуються розгорнути мобільні намети для обігріву, лікарі рекомендують щільно їсти і тепло одягатися, а співробітники зоопарку заварюють мавпам чай.

Рятувальники готові везти намети

Найбеззахисніші перед лютим морозом — безхатьки, а також ті, хто опинився в дорозі або через роботу змушений довго бути на вулиці. Саме для них в області готують пункти обігріву. Поки що — тільки стаціонарні. У Харкові таких всього чотири, в області — 450. В основному вони знаходяться в приміщеннях сільрад. Рішення про те, відкривати їх чи ні, будуть приймати представники місцевої влади, але зазвичай в сильні морози всі пункти відкриті.

У Харкові таких місць всього чотири. Вони знаходяться в Центрах соціальних послуг:

  • Московський район — вул. Валентинівська, 23-г;
  • Новобаварський район — вул. Власенка,14;
  • Шевченківський район — пр. Перемоги, 77-а;
  • Харківський міський центр реінтеграції бездомних осіб — вул. Миру, 102. 

Пункти працюватимуть цілодобово, обіцяють в міськраді. Там можна буде випити чаю і за необхідності отримати теплі речі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківські рятувальники дали поради поведінки на дорогах в негоду

Допомагають бездомним і волонтери. Щодня на вулиці Костьольній, 15 людей без певного місця проживання годують гарячим супом. Мобільні бригади добровольців вивозять їжу на коло трамваїв на Південному вокзалі і зупинку "Парус" на Салтівці. Продукти харчування й речі активісти купують за рахунок благодійних внесків.

"У нас є мобільна бригада, яка їздить містом. Бездомні вже знають, що ми буваємо в певний час в певній точці, вони можуть підійти і розповісти, що десь знаходиться людина, яка потребує допомоги. Наприклад, у нас був випадок, коли прийшов бездомний і розповів, що в Харківському районі на дорозі лежить його знайомий, теж бездомний, і не може піднятися. Ми виїхали на місце, знайшли його, викликали "швидку" допомогу. Виявилося, у нього відморожені пальці, його забрали до лікарні", — розповів KHARKIV Today директор благодійного фонду "Деполь Україна" Володимир Балабанов.

За його словами, взимку до волонтерів за допомогою звертаються набагато частіше, ніж влітку.

пункт обогрева
Намети на дорогах поставлять, якщо будуть затори. Фото: ДСНС

У рятувальників в Харківській області є 13 мобільних пунктів обігріву, намети або автомобільні фургони, але поки що вони не будуть їх встановлювати.

"Ми ставимо пункти обігріву там, де це необхідно. Наприклад, був випадок такий: сильна заметіль, на трасі між Донецькою та Харківською областями поліція не пропускала фури, там зібралося майже 120 автомобілів. Ми виїхали і розгорнули пункт обігріву. Якщо будуть затори на дорозі, якщо є ожеледь — ми туди виїжджаємо", — розповів KHARKIV Today провідний спеціаліст пресцентру ГУ ДСНС в Харківській області Євген Василенко.

Служба автомобільних доріг розмістила 56 своїх пунктів. Тут можна подивитися, де вони знаходяться.

Гуляти не обов'язково — ні дітям, ні слонам

Напередодні морозів український Центр громадського здоров'я дав свої рекомендації, як пережити негоду з найменшими втратами. Різкі перепади температур негативно впливають на людей з хронічними серцево-судинними захворюваннями, їм лікарі рекомендують в разі різкого погіршення стану не займатися самолікуванням, а викликати "швидку".

Більш-менш здоровим громадянам лікарі рекомендують не виходити на вулицю голодними, віддати перевагу в'язаним рукавицям і утриматися від алкоголю, який різко розширює судини, а потім так само різко звужує, а це може стати причиною обмороження. Фахівці з Центру громадського здоров'я при МОЗ України радять одягатися багатошарово: так утворюється повітряний прошарок, який буде утримувати тепло. Обов'язкові в таку погоду термобілизна або просто зимова, тепла білизна, а також шапка — через голову організм втрачає найбільше тепла.

графика

При -20 і більш серйозному морозі можна утриматися від прогулянок з маленькими дітьми.

"За старими санітарними нормами при -23 градусах дітей не пускали до школи. Якщо немає ніякої необхідності, не буде нічого страшного, якщо діти два-три дні не погуляють. Якщо потрібно їхати кудись, наприклад, до лікаря, то все вирішується адекватним одягом. Що стосується прогулянки, то я не вважаю, що при -25 виходити на прогулянку необхідно. Але 12-15 градусів морозу — це не настільки низька температура, щоб на вулицю не виходити", — пояснив KHARKIV Today відомий харківський педіатр Андрій Пеньков.

У зоопарку теж готуються до морозів. При -20 підопічних не випускають на вулицю, двері, що розділяють літній і зимовий вольєр, закриваються. При невеликому мінусі вони відкриті, і тварини самі вирішують, де проводити час: всередині, в теплі, або зовні на снігу.

"Тварини адаптовані до нашої харківської зими, навіть теплолюбні. Африканський лев дуже любить зиму. Тигр Єлисей сніг взагалі обожнює — виходить, перекидається. Американські пекарі зиму обожнюють, хоча у них в Південній Америці є тільки два сезони: посуха і дощі. А ось слони гуляти не люблять, хоча азіатські слони холод переносять нормально, їх бачили навіть в Гімалаях. Аун іноді може вийти ненадовго, а Тенді взагалі не виходить взимку", — розповіла прессекретарка зоопарку Жанна Сивуха. 

У морози тваринам в зоопарку дають на 15-20% більше їжі, а для мавп варять гарячий чай.

Автор: Олена Павленко

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.