Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харків на карантині: суд в масці, черги онлайн і закриті ресторани

KHARKIV Today з'ясував, як зміниться життя харків'ян на найближчі три тижні.

Слідом за школами, садочками, вузами та театрами і кіно, на карантин в Харкові йдуть ринок "Барабашово", майданчики секонд-хенду і нічні клуби.

Разом з тим життя міста під час загальноукраїнського карантину помітно змінилося. Деякі компанії і установи переводять співробітників на віддалену роботу, в інших відвідувачів приймуть лише після 3 квітня. KHARKIV Today з'ясував, як змінилося життя харків'ян на карантині.

ПОЛІЦІЯ

У Головному управлінні Нацполіціі в Харківській області обмежили особисті відвідування громадян. Охочих звернутися в управління просять зробити це письмово, надіславши звернення за адресою: вул. Дружин Мироносиць 5, м. Харків (індекс 61002), або на електронну пошту: pg.npu. @ Hk.npu.gov.ua.

Звернутися в патрульну поліцію з листом можна за адресою: вулиця Шевченка, 315 А, Харків (індекс 61033) або по електронній пошті: kharkiv@patrol.police.gov.ua. У зверненні необхідно вказати ПІБ, місце проживання, описати суть питання, пропозиції, скарги чи вимоги.

 СУДИ

У судах міста також ввели обмеження. У всіх установах просять не приходити на засідання з температурою, нежиттю і кашлем. Також радять утриматися від участі в судових засіданнях, якщо слухання не передбачають обов'язкової присутності, а також від особистого відвідування суду для подачі позовів, заяв, скарг, клопотань та інших звернень.

Заяви та звернення просять направляти через сервіс  "Электронний суд". Докладну інструкцію подачі заяви онлайн можна знайти тут.

У Дзержинському райсуді Харькова попросили відвідувати будівлю в медичній масці. В Орджонікідзевському районному суді відвідувачам вимірюють температуру за допомогою безконтактного термометра. Найбільші обмеження торкнулися відвідувачів  Жовтневого райсуду Харкова. Тут скасували особистий прийом громадян керівництвом суду, а суддям рекомендували зменшити кількість судових засідань протягом робочого дня і, по можливості, розглядати справи в порядку письмового провадження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пішли на "дистанційку": патрульна поліція, міграційна служба і "Харківгаз" просять до них не ходити

Також скоротили прийомні години канцелярії суду і архіву для видачі копій судових рішень та ознайомлення матеріалів судових справ. Зробити це можна тільки по середах з 09:00 до 12:00. Учасники судового процесу можуть ознайомитися з матеріалами судової справи дистанційно — сканкопіі матеріалів відправляють на електронну адресу. Заяви про ознайомлення також беруть електронкою.

Також можна подати клопотання про перенесення судового слухання у зв'язку із введенням карантину. Зразок заяви можна завантажити тут. 

ЦЕНТРИ НАДАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ

Центри надання адміністративних послуг з вівторка будуть працювати за попереднім записом. Сервіс електронних послуг доступний за посиланням. Зайняти чергу онлайн можна тут.

2


СЛУЖБА ЗАЙНЯТОСТІ

Карантин торкнувся і безробітних харків'ян — у центрах зайнятості скасували масові семінари та тренінги, а також зменшили кількість відвідувань безробітними до одного разу на місяць.

"До карантину в залежності від професії і вакансій людина могла приходити до фахівця двічі на місяць, деякі ходили і щотижня. Зараз же довелося перенести на квітень профнавчання в групах. Рекомендуємо безробітним дивитися освітнє відео на наших онлайн платформах, а роботодавцям радимо проводити співбесіди з Skype або відправляємо відеорезюме ",— розповів KHARKIV Today заступник начальника обласного центру зайнятості Анатолій Толстих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не рубонули з плеча" що закриють на карантин в Харкові через коронавірус

Для співробітників служби зайнятості закупили маски і дезінфектори, проте зізнаються: засоби захисту є не скрізь.

"Частину масок ми купили ще три тижні тому в період сплеску ГРЗ, зараз продовжуємо купувати. Харків і Харківський район забезпечили, центри в районах області ще не укомплектовані. Буквально в суботу забрав 500 масок, купили б більше, але в аптеках порожньо", — говорить Толстих.

ВЕСІЛЛЯ І РОЗЛУЧЕННЯ

У відділах реєстрації актів цивільного стану (РАЦС) будуть як і раніше видавати довідки. В цей час зареєструють новонароджених, оформлять довідки про смерть, видадуть архівні документи про державну реєстрацію актів цивільного стану, необхідні для підтвердження при похованні. Також одружать молодят, які подали заяви до 13 березня.

"Державна реєстрація розірвання шлюбу за взаємною згодою подружжя, які мають дітей, призначена на вказаний період, буде проводитися на загальних підставах", — розповіли в Міністерстві юстиції України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Киев, Львов, Одесса закрывают рестораны и границы. Харьков думает?

Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції працює в колишньому режимі. "Працюємо як завжди, проводимо реєстрацію і видаємо документи, ніяких змін поки немає", — розповіли нам в управлінні.

СЛУЖБИ ДОСТАВКИ

Відділення "Укрпошти" працюють в звичайному режимі. У компанії повідомляють: листоноші будуть доставляти пенсіонерам пенсію, які також зможуть оплатити "комуналку" і купити товари першої необхідності не виходячи з дому. Посилки і листи приймають без обмежень.

1
Безпечна черга у відділенні. Фото: KHARKIV Today

Відділення "Нової пошти" у Харкові працюють без змін. Для комфорту та безпеки створили лінію безпечної черги з дистанцією в один метр — для цього на підлогу наклеїли яскраві смужки. У відділенні на Холодній горі в приміщення запускають по одному клієнту. В інших відділеннях ми змін не помітили — тільки й того, що оператори вдягнули медичні маски. 

РЕСТОРАНИ

Кілька закладів громадського харчування вирішили не чекати офіційної заборони і пішли на карантин самостійно. Із вівторка закриє двері для відвідувачів ресторан "Сніг на голову", правда, на кухні будуть як і раніше готувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус скасовує поїздки. Путівки в Єгипет подешевшали в чотири рази

 "Кухарі продовжують працювати, щоб ви змогли зайти і взяти їжу із собою. На все меню діє постійна знижка 10%, і немає ніяких обмежень: можна взяти затишну пасту, ромашковий глінтвейн, келих хороброго — все, що допоможе вам перечекати цей час із задоволенням . Віддавайте перевагу транспорту, яким їздить менше людей або відкривайте велосипедний сезон, або приходьте пішки. Готуємо свою службу доставки, щоб було взагалі зручно ", — сказано на офіційній сторінці закладу в соцмережі.

1

На карантин до 4 квітня пішов і ресторан "Думки вголос". "Прийшов час зважених рішень і кардинальних дій. Всі думки наших гостей крутяться навколо турботи про близьких, їх безпеки. За таких обставин ми припиняємо роботу ресторану із завтрашнього дня", — написала команда закладу на офіційній сторінці в соцмережі.

Як писав KHARKIV Today,11 березня на засіданні Кабінету міністрів України прийняли рішення про введення карантину по всій країні​​​​​​​. Наступного дня на карантин пішли всі вузи Харкова, а з 13 березня оголосили карантин в школах і детсадках. Пізніше роботодавцям порекомендували відправити співробітників на віддалену роботу.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.