Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Кожен другий — без маски: кондуктори, водії і пасажири в наземному транспорті Харкова ігнорують карантин

Пасажирам трамваїв і тролейбусів не роблять зауважень, якщо вони їдуть без маски. Таких в громадському транспорті більшість.

З понеділка Харків в "жовтій зоні" карантину, в метро почали штрафувати людей без масок, міська влада звернулася і до перевізників з проханням контролювати дотримання карантину в маршрутках. Без уваги залишилися тролейбуси і трамваї.

О 9:30 18 серпня кореспондент KHARKIV Today сів у трамвай №3 на зупинці біля станції метро "Холодна гора". Кондуктор була в транспорті без маски, зауважень пасажирам, які теж були без масок, не робила. Не дотримувалася масковий режим і водій. З 30 пасажирів трамвая в масках були 13, деякі спускали їх так, що був прикритий тільки рот.

Фото: KHARKIV Today
Кондуктор (в розовій футболці) без маски. Фото: KHARKIV Today

У тролейбусі № 3, який йде з центру на ХТЗ, про карантин, схоже, знають тільки кілька пасажирів. У водія поруч з лобовим склом лежить маска, але надягати він її не хоче: каже, не контактує з пасажирами, бо сидить за склом.

А кондукторка з маскою на шиї вважає, що з її роботою захиститися просто неможливо.

"Через мене щодня проходить тисяча людей. Як ви думаєте, можу однієї маскою від них захиститися? Спека така, що дихати неможливо, кондиціонер у нас в салоні на працює. А ще кажуть, що маски треба міняти кожні три години. Ви думаєте, нам їх хтось видає? Ні, звичайно. Тому я і не намагаюся робити вигляд, що дотримуюся карантину", — сказала кондукторка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У метро Харкова почали виписувати адмінпротоколи за відсутність масок

Займатися вихованням пасажирів вона також не хоче, вважаючи це особистою справою кожної людини. Каже, з початку карантину людей в масках стало в рази менше.

О 11:45 кореспондент сів в автобус №240, який зупинився біля ринку "Рівлад" в районі станції метро "Студентська". У салоні маршрутки — 16 осіб, з них лише троє — з масками на обличчях. Решта вирішили або не використовувати засоби захисту зовсім, або спустили їх на підборіддя.

cv
У маршрутці №240 на масковий режим "забили". Фото: KHARKIV Today

Водій автобуса, який їздить від станції метро "Барабашово" до проспекту Жуковського, теж вирішив використовувати засоби захисту лише "наполовину" — в дзеркалі заднього виду було чітко видно обриси його носа, що визирав з-під маски.

Пасажири без масок його не бентежили — водій охоче зупиняв автобус і набирав в салон нових людей, які ігнорують карантинні вимоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків в "жовтій" зоні карантину: що і де посилили

На питання журналіста, чому в салон вільно пускають людей без масок, водій спочатку не хотів відповідати і якийсь час просто мовчав. Однак потім відповів: "Мені що, виганяти їх? Він зайшов в масці і всередині зняв її!".

Автоперевізники стверджують, що водії носять маски і попереджають пасажирів, що в салоні маршрутки потрібно перебувати в масці. Однак прислухаються до них далеко не всі.

"Ми сказали водіям, все пояснили, але ситуація в іншому — водій не буде битися з пасажирами. Там і пасажири у нас є такі,"веселі хлопці", — розповів директор автотранспортного підприємства "Авто- ОВІ" Валерій Дробушко.

Підтримує його ще один харківський перевізник.

"Є постанова Кабінету міністрів, її потрібно чітко виконувати — ми виконуємо. Дезінфікуємо автобуси, водії обов'язково в масках і попереджають пасажирів, що в салоні потрібно бути в масці. Є різні люди, більшість пасажирів носять маски, — повідомив директор компанії "НЕМО ЛТД" Рафіг Гадіров.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.