Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Два дні до зимового локдауну: чи є ймовірність, що його скасують?

Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
За офіційною статистикою, хворих стало менше, але це пов'язано зі зменшенням кількості тестів.

Зимовий двотижневий локдаун в Україні, який повинен початися 8 січня, поки ніхто не відміняв. Бізнес просить Кабмін переглянути рішення, але голова МОЗ наводить аргументи, чому не можна скасовувати посилення карантину.

Останні дні 2020 року і перші дні 2021 року в Україні фіксується набагато менше хворих коронавірусом. Це відбувається на тлі зниження тестування. Але вже найближчим часом кількість тестів планують збільшити. У Міністерстві охорони здоров'я хочуть змінити алгоритм тестування, щоб охопити більшу кількість людей. Очікується, що кількість хворих в січні збільшиться. Про це голова МОЗ Максим Степанов повідомив телеканалу "Настоящее время". 

"Загальна кількість людей, які знаходяться в лікарнях, на сьогоднішній день трохи більше 25 тисяч — це з підтвердженим діагнозом COVID-19 або з підозрою на нього. У нас доходило до 29 тисяч. Тобто, загальна кількість зменшилася, зменшується далі, але, за нашими прогнозами, ми очікуємо все-таки збільшення кількості хворих COVID-19 в січні. Це, зокрема, буде результат всіх новорічних свят", — пояснив він.

Тестування хочуть передати сімейним лікарям. "Семейники" отримають тести на антиген і будуть робити забір матеріалів для ПЛР-тестування. Охоплення побільшає.

"У нас різко знизилася кількість звернень і, як наслідок, ми бачимо, що зменшилася кількість людей, які перебувають в лікарнях, і кількість підтверджених діагнозів COVID-19. Ми зараз розширили перелік людей, яким будемо робити тестування. Туди потрапляють з будь-якими симптомами респіраторного захворювання, плюс контактні особи ... Сьогодні, наприклад, ми проводимо відеоконференцію з нашими регіонами для того, щоб вони більш активно за нашим новим, зміненим алгоритмом проводили тестування, щоб ми більше виявляли", — розповів Степанов.

За словами міністра, зараз передумов для скасування локдауну, запланованого до 24 січня, немає.

"Ми не плануємо його скасовувати. Це плановий жорсткий карантин, який [буде введений] з 8 по 24 січня. По-перше,  все ж ми очікуємо збільшення кількості хворих. По-друге, дуже важливий момент, — у нас сезонне підвищення захворюваності на грип починається в кінці січня, в лютому. І це захворювання, яке має ті ж ускладнення. І для нас дуже важливо максимально розвантажити медичну систему, щоб ми завжди могли надавати медичну допомогу", — повідомив голова МОЗ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що не можна буде купити в супермаркетах через локдаун 

Нардеп від "Слуги народу" Віталій Безгін вважає, що зимовий локдаун варто принаймні відстрочити. Він нагадав, рішення про його запровадження приймалося при абсолютно іншій динаміці, тоді вона виглядала дуже загрозливо.

"До поточних показників нових випадків я ставлюся скептично, тому що свята / канікули / відстрочка результатів ПЛР у великої кількості приватних лабораторій мають свій вплив на цифри. Водночас, динаміка госпіталізації теж негативна, що додає трохи оптимізму. У будь-якому випадку, без попередньої комунікації, впровадження локдауну при поточних показниках виглядає непослідовним і таким, що знову призведе до конфлікту з бізнесом і призведе до збитків платників податків", — написав парламентарій в Facebook.

Він уточнив: МОЗ має оприлюднити дані, на підставі яких локдаун все ж потрібно вводити.

"Переконаний, що на найближчому засіданні уряд проявить гнучкість в цьому питанні. Варто було б хоча б відстрочити рішення і подивитися на динаміку в межах 8-15 січня, отримати більш об'єктивні показники, а далі приймати рішення", — вважає Безгін.

Нагадаємо, під час зимового локдауну транспорт зупиняти не будуть. У той же час буде заборонено відвідувати школи і виші, кафе, ресторани, торговельні центри працювати не будуть.

Нагадаємо, з початку пандемії в Харківській області коронавірус підтвердили у 70 656 чоловік. Більше хворих виявили в Києві та Одеській області.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.