Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Дозволять магазини і електрички. Як Харків буде виходити з карантину

Одяг і взуття можуть дозволити продавати після 11 травня.

В уряді збираються переглянути карантинні обмеження для деяких регіонів. Харківська область може потрапити в їх список, якщо після травневих свят не буде різкого зростання кількості заражених коронавірусом.

Під натиском підприємців, які страйкують біля Кабміну, уряд вирішує: пора виходити з карантину. З сьогоднішнього дня офіційно дозволили працювати ринкам, які в Харкові і так працювали. У наступну середу, 6 травня, міністри зберуться, щоб визначитися, чи можна відкривати непродовольчі ринки, перукарні і кафе, а після свят, 12 травня, знову прийматимуть рішення, що робити далі. Тим часом, щоденна кількість хворих COVID-19 в Україні все ще перевищує кількість тих, хто видужали.

"Нормального життя" поки не буде

З 11 травня Україна перейде на адаптивний карантин. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, уряд після свят збереться, подивиться на статистику захворюваності і вирішить, в яких областях карантин посилити, а в яких, навпаки, послабити.

Харківська область цілком може потрапити до тих регіонів, де деякі обмеження будуть зняті, вважають в обласному штабі з ліквідації надзвичайної ситуації, який створили для боротьби з коронавірусом. Статистика говорить про те, що область за кількістю хворих ніколи не входила в першу десятку, а в останні дні займає 16-17 місце серед регіонів.

Переломний момент стався 27 квітня, коли за одну добу діагноз підтвердили майже у 50 пацієнтів. До цього крива графіка захворюваності повільно росла, але на цьому тижні кількість підтверджених випадків йде на спад. 28 квітня підтвердили діагноз у 25 пацієнтів, вчора — у 16, а сьогодні вже тільки у 12.

"У нас останніми днями цифра нових підтверджених випадків не перевищує в середньому 20 на добу. Якщо розбити всі ці випадки на кількість, то можна сказати, що це п'ять-сім випадків на день на 1 мільйон жителів. Я думаю, це невелика цифра. Я б розглядав питання для послаблення карантину в Харківській області ", — розповів KHARKIV Today голова обласного штабу з ліквідації НС, заступник голови облдержадміністрації Тарас Пастух.

завод
У ХОДА бояться, що робочі розбіжаться із заводів за час карантину. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

За його словами, про повноцінне повернення до нормального життя мова поки не йде. Швидше за все, запрацюють магазини і промислові підприємства. В обладміністрації вважають: якщо не дозволити повноцінну роботу промисловим гігантам, їх через місяць або два буде важко запустити. Є інформація, що працівники підприємств на карантині йдуть на інші роботи, потім їх важко буде повернути на заводи.

"Я не готовий сьогодні говорити про відновлення роботи метро або спортивних змагань, кінотеатрів. Але магазини, які продають взуття і одяг, можуть працювати, якщо будуть дотримуватися тих же норм, яких зараз дотримуються продуктові магазини. Ризик був би мінімальним", —- вважає чиновник.

У 14-ти районах Харківської області з 27-ми не виявили жодного хворого коронавірусом. Проте, особливих послаблень для них не роблять, тому що половина всіх заражених COVID-19 в регіоні переносять вірус безсимптомно і, можливо, такі люди живуть і в цих районах, просто не знають про свій діагноз. Вільні від коронавірусу райони вийдуть з карантину разом з іншими — якщо вийдуть. У штабі допускають ще один спалах захворюваності на ці вихідні: пройшло якраз два тижні після Великодня, коли люди масово ходили до храмів і в гості. У цьому випадку про послаблення карантину не буде й мови.

Вимагають метро

12-13 травня в облдержадміністрації вирішуватимуть, чи запускати приміське сполучення. На думку Тараса Пастуха, спочатку потрібно буде забезпечити транспортом працівників харківських підприємств, які живуть за містом, через якийсь час дати можливість користуватися автобусами всім жителям області. З 12-13 травня планують відновити і роботу приміських електричок.

Що стосується метрополітену, то в уряду і адміністрації з одного боку і мерії з іншого в цьому питанні немає єдиної думки. У Зеленського метро заборонили ще 17 березня і з тих пір позиція уряду в цьому питанні незмінна.

Харківський міський голова Геннадій Кернес ще 23 березня відправив до Кабміну лист з проханням дозволити роботу підземки в Харкові, який залишився без відповіді. У міському штабі з питань ліквідації наслідків COVID-19 вважають, що якщо дозволити повномасштабну роботу промислових підприємств і магазинів, без метрополітену не обійтися.

vtnhj
У мерії вважають, що метро пора запускати. Фото: Сергій Козлов /KHARKIV Today

"З моєї точки зору, ми повинні дозволити роботу всього, що стосується переміщення людей. Люди повинні добиратися на роботу. Ми проаналізували роботу наземного громадського транспорту в Харкові, концентрація людей в ньому зросла. Тому метро треба відкривати", — заявив керівник штабу, заступник міського голови Андрій Руденко.

Позицію мерії підтримують і харківські підприємці, які 6 травня планують підтримати своїх колег з інших регіонів України під стінами Кабміну.
"В метро набагато легше, ніж в автобусах або трамваях, контролювати дотримання правил безпеки. Там на вході можна поставити людей, які не пускали б пасажирів без масок, роздавали б маски тим, у кого немає", — заявив KHARKIV Today президент Асоціації приватних підприємців Олександр Чумак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові магазини, перукарні і ресторани пішли в підпілля

Поки підприємці протестуватимуть, чиновники думатимуть, як повертатися до звичного ритму життя, українців чекає цілих шість вихідних: з 1 по 3 травня і з 9 по 11. У МОЗ попросили потерпіти ще трішки, не їхати на пікніки і не виходити на масові демонстрації і покладання квітів, щоб після свят можна було нормально піти на роботу.

Автор: Олена Павленко

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.