Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Децентралізація відбулася: чому в Харківській області багато хто незадоволений?

Не всі жителі області потрапили в ту ОТГ, в яку хотіли.

Кабінет міністрів опублікував остаточний план «нарізки» області на об'єднані територіальні громади.

В останні місяці перед остаточним рішенням у селах і селищах під Харковом палко сперечалися про те, як і з ким об'єднуватися. Не у всіх громад вийшло створити свою ОТГ.

Самі собі громада

В кінці минулого тижня Кабмін, нарешті, оприлюднив перспективний план формування громад Харківської області, який був прийнятий ще 15 квітня. Тепер в області сформовано 56 самостійних громад.

Останній місяць об'єднання супроводжуваловся скандалами і розбіжностями: то уряд узгодив не той план, який затвердили в Харкові на засіданні обласної робочої групи, то жителі деяких сіл незадоволені приєднанням. З планом розібралися — в остаточній версії затвердили редакцію, яка була розроблена ще на базі початкового варіанта, затвердженого на сесії облради 2015 року. З незадоволеними жителями — складніше.

Тиждень тому, 26 травня, до облдержадміністрації вийшли кілька груп з протестами.

Це були жителі сіл Рокитне, Ватутіне, Тимченки, Бірки та деяких інших. Одні з них хотіли приєднатися до Нововодолазької ОТГ, інші — до Мереф'янської, треті — до Зміївської. Одні були задоволені перспективним планом, інші протестували. І чиновники облради, і експерти сходяться на думці: за тиждень до затвердження плану вже було пізно щось міняти.

"Те, що люди незадоволені, те, що вони вийшли на пікет — це не дуже добре. Але треба задуматися і місцевій владі, і активістам: чому вони говорять про це тільки зараз? Я хочу привести в приклад Куп'янський район. Там хотіли створити одну ОТГ, але було велике бажання у місцевих жителів створити ще три сільських ОТГ. Цей процес зайняв два роки роботи. Тобто люди, які хотіли свою ОТГ, це питання вирішили раніше, тому що воно не робиться за 1 день", — пояснила KHARKIV Today експерт з питань децентралізації та місцевого розвитку Діана Баринова.

карта

 

За її словами, схожа ситуація склалася в Кам'янояружській сільраді в Чугуївському районі.

"Він спочатку планувався в Новопокровський ОТГ, але люди захотіли приєднатися до Чугуєва. Місцева влада (сільрада) ініціювала процес, провели в рамках процедури об'єднання громадські слухання, прийняли рішення сесії, винесли питання про зміну перспективного плану на розгляд районної робочої групи з цих питань (такі були створені в кожному районі), яка в свою чергу подала ці пропозиції разом з копіями документів про приєднання до іншого потенційного центру в обладміністрацію. А там вже на підставі документів, де було зафіксовано бажання людей через рішення органу місцевого самоврядування, були внесені відповідні зміни в проект перспективного плану", — говорить Баринова.

Активісти, які виходили на пікет, кажуть, що не встигли подати документи раніше, тому що спочатку хотіли створити свою власну ОТГ і ні до кого не приєднуватися, але зустріли багато перешкод з боку Нововодолазького керівництва.

"Ми хотіли об'єднатися двома сільрадами — Рокитне та Ватутіне. Звали ще Стару Водолагу, але на цьому етапі об'єднання Нової Водолаги почало чинити тиск", — розповів KHARKIV Today активіст з Рокитного В'ячеслав Малахов.

Два села провели збори, ухвалили рішення в сільрадах і подали документи до ОДА, але там їх завернули. У ОТГ має бути не менше 5 тисяч жителів, а в Ватутінській громаді виходило трохи більше чотирьох. Варто відзначити, що обладміністрація і експерти мали рацію при оцінці шансів на створення Ватутінської ОТГ, адже зараз Кабмін прийняв рішення про фактичну ліквідацію 120 ОТГ по Україні в зв'язку з їх малою чисельністю і несамодостатності.

"Важливо, що в Харківській області усі ОТГ спроможні і немає жодного, яке б КМУ запропонував ліквідувати після декількох років роботи. У Полтавській області таких, наприклад, 13 ОТГ. Там теж більшість з них мають ренту, як і Ватутіне. Але це не спроможність в довгостроковій перспективі. Рента сьогодні є, а завтра її може не бути. Ця ситуація наочно демонструє, що підходи до формування громад в області були правильними", — каже Діана Баринова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голодні вибори. За чий рахунок будемо обирати мера і депутатів?

«Протестанти» Нововодолазького району вирішили, що в цьому випадку все одно не хочуть приєднуватися до свого райцентру, а хочуть до Мереф'янської ОТГ. Вони домовилися з місцевим мером і отримали від нього схвалення, але був уже жовтень 2019 го року, на складну процедуру, яка у ОТГ Куп'янського району зайняла два роки, не було часу.

Схожа ситуація склалася у сіл Тимченки і Борки, які теж хотіли приєднатися до Мерефи і не хотіли до Нової Водолаги.

"Ініціативна група винесла на обговорення питання про те, щоб створити Тимченківську ОТГ. З нами консультувався голова сільради, ми дали їм допомогу та інформацію для розрахунків. Населення не підтримало створення Тимченківської ОТГ, хоча якби вони в 2015-2017 роках заявили про своє бажання, вони могли б його реалізувати", — каже Діана Баринова.

В результаті активісти з Тимченків теж спробували приєднатися до Мерефи, але на сесіях було прийнято інше рішення. На думку В'ячеслава Малахова, на сільських голів тиснули з Нової Водолаги. У Харківській облдержадміністрації вважають, що варіант з центром в Новій Водолазі задовольняє більшість жителів сіл.

Великі і маленькі

Створення найбільшої в Україні об'єднаної територіальної громади — Лозівської — також не обійшлося без тиску з сильного центру. Історія її виникнення обурила першого заступника голови комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Романа Лозинського.

"В процесі ми побачили подвійні стандарти, коли замість створення самодостатніх громад плани ОТГ нарізають під місцевих "царьків", які не хочуть втрачати владу і в новій системі координат. Серед найбільш кричущих випадків — Лозівська громада на Харківщині, яка в 8 разів більше за кількістю жителів, ніж середня по країні ОТГ", — написав нардеп на своїй сторінці в Facebook.

Спочатку в Лозівському районі планували створити дві громади — Лозівську і Краснопавлівську. Громади все не створювалися, не було ініціаторів — до тих пір, поки бажання відокремитися не виявили жителі села Орілька, які почали консультації з експертами зі створення ОТГ.

"Як тільки вони вирішили створювати свою громаду, "активізувалася" Лозівська міськрада і зрозуміла,
що у них забирають територію. Це вже була боротьба двох потенційних центрів. На жаль, в
цій боротьбі ініціативна група Орільського сільради була менш переконливою. Жителі
сусідніх сіл під час громадських слухань прийняли рішення приєднуватися до Лозової, а
сільські ради Сахновщанського району, які Орілька запросила в громаду, взагалі
відмовилися розглядати це питання",— розповіла Діана Баринова.

До Лозівської ОТГ увійшло 23 села, де проживає більше 80 тисяч жителів. Є в Харківській області і протилежні приклади. Наближений до обласного центру Харківський район розпався на цілих 9 ОТГ, а сам Харків виділився в окрему громаду. Чотири громади утворилося в Куп'янському та Чугуївському районах, по три — в Первомайському, Дергачівському, Балаклійському районах. На думку Діани Баринової, тільки через три-п'ять років буде зрозуміло, який шлях був більш успішним —громади-гіганти або об'єднання декількох невеликих сіл.

Автор: Олена Павленко

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.