Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Давай знову! У Харківській області пройдуть довибори там, де кандидати набрали порівну голосів

Повторно обиратимуть двох депутатів сільської ради.

У Центральній виборчій комісії запевняють — вибори пройдуть безпечно.

22 листопада відбудеться повторне голосування з виборів депутатів Куньєвської сільської ради (Ізюмський район). На двох округах повинні обрати по одному депутату, оскільки на виборах 25 жовтня кандидати набрали однакову кількість голосів. Про це KHARKIV Today повідомив Куньєвський сільський голова Сергій Мовчан.

"Повинні були обрати трьох депутатів в одному окрузі і трьох депутатів в іншому, але і там, і там по одному депутату однакову кількість голосів набрали — неможливо визначити переможця. Це майбутня об'єднана громада — Чистоводівська і Олександрівська сільради ще чинні", — пояснив Мовчан.

У Державному реєстрі виборців зазначено, станом на 31 жовтня в Чистоводівці було 519 виборців, а в Олександрівці — 447.

Обмеження "карантину вихідного дня" не поширюються на організацію і проведення виборів, оскільки кожен українець має право на законне волевиявлення. Про це повідомив член ЦВК Сергій Постивий.

"Люди не обмежені в можливості реалізації свого конституційного права. Тобто, вони повинні чітко усвідомлювати: навіть після запровадження "карантину вихідного дня", голосування буде відбуватися відповідно до положень Виборчого кодексу, але з певними обмеженнями, які існують на сьогоднішній день", — підкреслив член ЦВК.

На виборчих дільницях будуть слідувати таким правилам:

  • при вході до дільниці вимірюють температуру;
  • при вході і в приміщенні для голосування зроблять розмітку;
  • вказуватимуть на дотримання дистанції;
  • всі учасники виборчого процесу повинні бути в масках;
  • будуть встановлені дезінфікуючі засоби для рук;
  • будуть окремі кабіни для голосування для людей з ознаками респіраторних захворювань.

У ЦВК пояснили — пропрацювали помилки, врахували всі недоліки і неточності, які виявили під час першого голосування і провели роз'яснювальну роботу з членами дільничних виборчих комісій. Вони впевнені, що вибори проведуть безпечно. У ЦВК підготували нові методички з безпеки та інформаційні плакати.

"Це ті матеріали, які дають допоміжну інформацію щодо правильного облаштування приміщення для голосування. Крім того, для потреб кожної дільниці будуть надруковані і додатково розповсюджені інформаційні плакати саме для виборців щодо роз'яснення протиепідеміологічних заходів під час голосування", — розповів Сергій Постивий.

У ЦВК не виключають, що явка 22 листопада може бути нижчою, ніж була 25 жовтня. Зокрема, через "карантин вихідного дня".

"В окремих громадах вже відбулося повторне голосування і по динаміці помітно, що кількість виборців, які прийшли на виборчі дільниці, зменшується", — додав член ЦВК.

Хоча вибори — це унікальна можливість для кожного громадянина безпосередньо впливати на формування органів місцевої влади, голосування 25-го жовтня показало рекордно низьку явку — у Харківській області з більш ніж 2000000 виборців своїм правом голосу скористалися лише 32%.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.