Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Давай ще раз. Справу Кернеса розглядатимуть вдруге

Кернес суд
У Полтаві почнуть розгляд справи за обвинуваченням Кернеса і його охоронців по другому колу.

Таке рішення ухвалив Апеляційний суд Полтавської області.

Через півтора року розгляду апеляції потерпілих та їхнього адвоката суддя поставив крапку: повернути справу в суд першої інстанції. 31 січня Апеляційний суд Полтави розглянув справу Геннадія Кернеса.

"Апеляційну скаргу потерпілих та їхніх адвокатів задовольнити. І призначити розгляд справи в суді першої інстанції — Київському райсуді Полтави", — зачитав рішення суддя.

На засіданні був присутній один з потерпілих Сергій Ряполов, адвокат постраждалих Тетяна Зєлькіна (вона брала участь у форматі відеоконференції), адвокати Кернеса — Андрій Циганков, Юлія Плетньова, Лідія Ізовітова, Олександр Гунченко та Наталія Пліса. Чільний суддя — Володимир Костенко.

На початку засідання суддя зачитав постанову від Офіса генерального прокурора.

"У нас змінилися прокурори. В апеляційний суд надано постанову першого заступника генерального прокурора від 21 січня 2020 року, згідно з яким змінено групу прокурорів в даному виробництві. Серед інших в групу прокурорів включені прокурори Володимир Володін і Богдан Беркута", - сказав Володимир Костенко.

Прокурори, постраждалі та їхній адвокат просили скасувати рішення Київського райсуду Полтави про закриття справи та почати повторний розгляд. Однак захисники Кернеса виступили проти, наполягаючи на тому, що на засіданні 20 грудня склад прокурорів вже міняли, хоча "він і був нелегітимним".

Потерпілий просив не затягувати розгляд справи. В результаті суд вирішив, що новий склад прокурорів може брати участь в засіданні. Адвокати Кернеса підкреслили: було 19 прокурорів, і тільки двоє обґрунтували свою відсутність на засіданнях, що говорить про відмову від обвинувачення.

На думку Кернеса, на засідання не з'являвся на законних підставах тільки він, повідомляючи про це суд.

"Хочу звернути увагу на слова потерпілого про те, що я не приходив на суд. Всі мої поважні причини були заздалегідь представлені суду. Ніяких змов і так далі бути не може. Те, що 19 прокурорів у справі працювало, не знаю, гроші отримували або як це все було ... Але їх було 19, потім залишився один, потім ще один. Він не затверджений ніким, якщо розібратися по суті ", — сказав Кернес.

Судді пішли до нарадчої кімнати. Вивчивши матеріали справи, суд задовольнив апеляцію постраждалих та їхнього адвоката. Таким чином, справа по обвинуваченню Кернеса повертається у Київський райсуд Полтави.

На думку адвоката потерпілих Тетяни Зєлькіної, повторний розгляд справи буде, найімовірніше, тривалим процесом.

"Сьогодні нарешті з'явилися всі учасники. Доводи сторін були вислухані. Моя апеляція, апеляція потерпілого, і апеляція прокурорів задоволені! Окрему подяку хочеться висловити прокурорам Олександру Ганілову та Ігорю Ємцю. Вони боролися за цю справу з усіх сил. І, можливо, за зайву запопадливість поплатилися роботою. А захисту хочеться сказати: до зустрічі в суді першої інстанції! Цей етап, ймовірно, знову буде довгим і непростим ", — написала за підсумками засідання Зєлькіна на своїй сторінці у Facebook.

Як писав KHARKIV Today, 2 березня 2015 року міському голові Харкова і двом його охоронцям повідомили про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України. Їх звинувачують у викраденні, тортурах і погрозі вбивством двом активістам харківського Євромайдану — Сергію Ряполову та Олександру Кутяніну.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.