Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Чому харків'яни проігнорували вибори?

Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today
Щодо явки Харківська область — на третьому місці в Україні з кінця.

Виборець не прийшов. Явка на місцеві вибори в Харківській області була рекордно низькою за всі роки Незалежності і однією з найгірших в Україні.

Страх заразитися коронавірусом в черзі на дільницю, масовий від'їзд студентів з гуртожитків чи чорний піар. Як би там не було, більшість виборців 25 жовтня залишилися вдома.

Найпасивніші

Низька явка на місцевих виборах — не новина. Громадяни завжди набагато охочіше голосують за народних депутатів і президента, ніж за тих, хто буде брати участь у засіданнях місцевих радах. Наприклад, у 2010 році на президентських виборах в першому турі проголосували 66,7% виборців, а на місцевих — лише 43%. Так було не завжди. На перших місцевих виборах незалежної України в 1994 році за своїх представників у міські, районні та обласні ради проголосувало 75% виборців. З кожними наступними виборами цей відсоток знижувався і дійшов до незначних 36,8% в 2020 році.

графика

Традиційно західні регіони України показують вищу явку, ніж східні. Цього разу всіх випередили жителі Тернопільської області, де 44% виборців донесли бюлетень до урни. Явка вище 40% була в Івано-Франківській, Чернігівській, Хмельницькій, Львівській, Закарпатській та Волинській областях. А ось Харківська область опинилася майже в самому кінці списку. Лише 32,33% виборців ходили голосувати 25 жовтня. Менше — тільки в Донецькій і Миколаївській областях. На минулих виборах харків'яни теж голосували слабенько, але все-таки набагато активніше, ніж в 2020-му.

При цьому місто Харківв показало більш низьку явку, ніж райони області. До таких висновків прийшли спостерігачі громадянської мережі "ОПОРА", які в день виборів о 20:00 проаналізували явку на декількох дільницях в різних округах. Виявилося, що в Немишлянському і Основ'янському районах не проголосували і 30% виборців. Найвищі результати в області показав Богодухівський район (34,6%).

За словами спостерігачів, ці висновки — попередні і можуть відрізнятися від остаточних на два-три відсотки, але тенденція зрозуміла.

Заплутали чорним піаром

Головним винуватцем низької явки на виборах експерти призначили коронавірус. Дійсно,останніми тижнями кількість хворих Covid-19 в Харківській області росла, велика частина регіону знаходиться в червоній зоні.

"Основним фактором стала пандемія. Багато виборців не хотіли зайвий раз відвідувати публічні місця", — заявив Микола Зінченко, координатор спостереження громадянської мережі "ОПОРА" за виборами в Харківській області.

Голова облради Сергій Чернов дотримується такої ж думки: великий вплив на явку зробив коронавірус. Але є й інші причини.

"До 3% людей не змогли взяти участь, тому що вони хворіють — не тільки коронавірусом, а й на простудні захворювання. Наступна категорія людей — десь близько 2-3 відсотків — це члени їх сімей", — припустив голова облради.

За словами Чернова, друга причина низької явки — новий Виборчий кодекс: не всі виборці розібралися, що таке голови об'єднаних громад і як розташовані нові райони, а тому і зовсім вирішили на ділянку не ходити. Чиновник упевнений, що внесли свою лепту і студенти, яких відправили на карантин з гуртожитків, при яких вони зареєстровані: багато хто не взяв відкріпний талон.

термометр
Виборці злякалися коронавірусу. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Згоден з неявкою молодих виборців і член комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ВР Віталій Безгін.

"Covid-19 і нова виборча система зіграли свою роль у виборах. Хоча варто відзначити, що, незважаючи на пандемію, явка на президентських виборах в сусідній Польщі склала 68%. У нас же громадяни ще не усвідомили вагу цих виборів і працює стереотип, що за освітлення в парадному повинен відповідати міністр енергетики. Ну і слід констатувати, що цього разу мобілізація молоді не відбулася, а старше покоління, незважаючи на обставини, на дільниці пішло", — припустив нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екзит-пол: хто перемагає на виборах мера Харкова 

У Харківській області свою роль зіграв і чорний піар. Спостерігачі від "ОПОРИ" помітили, що в районах роздавали листівки із закликом людям старше 60 років не ходити на вибори.

"Напередодні виборів у багатьох громадах роздавалися листівки нібито від однієї з партій. У них було написано, що людям старше 60 років не потрібно йти на вибори — до них прийдуть самі, і вони зможуть проголосувати вдома. Звичайно, це чорна маніпуляція, вона була спрямована на ядерний електорат кількох політсил. Важко сказати, наскільки вона спрацювала", — розповів виборчий омбудсмен мережі "ОПОРА" в Харківській області Юрій Чумак.

У youtubе теж крутилися ролики з подібним змістом, але зловити чорних піарників за руку спостерігачам не вдалося.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.