Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Авгієві стайні Кучера

Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today
За рік роботи система управління областю була практично демонтована.

25 листопада минулого року Олексій Кучер залишив посаду голови Харківської облдержадміністрації, а на його місце Володимир Зеленський призначив керівницю апарату Дніпропетровської адміністрації Айну Тимчук. Вибір досвідченої чиновниці був не випадковий: за рік Кучера система управління областю була практично демонтована.

Олексій Кучер пропрацював на посаді керівника ХОДА 12 місяців. За цей час у чиновника були і успіхи. Наприклад, йому вдалося забрати у олігарха Сергія Курченка стадіон "Металіст" і тренувальну базу у Високому і повернути їх у власність громади області. У перші місяці голова ХОДА процвітав і в справі захисту природи. Олексій Кучер відновив ліквідований Світличною Департамент екології, висаджував дерева в Жовтневому лісництві і боровся з "чорними" лісорубами.

При цьому такі напрямки, як економіка, будівництво і, головне, боротьба з коронавірусом були повністю провалені. Причиною цього стала вкрай невдала кадрова політика і організація роботи облдержадміністрації.

Кадри вирішили все

Сам колишній голова ХОДА був креатурою тіньового керівника штабу "Слуги Народу" на парламентських виборах Вадима Слюсарєва. Про їх тісний зв'язок ще за часів депутатства Кучера розповіли журналісти програми "Схеми". Прикордонник часів Януковича і помічник нардепа Артема Пшонки (сина прокурора Віктора Пшонки), Слюсарєв сам деякий час претендував на посаду голови Харківської ОДА, але інформація просочилася в ЗМІ, наробила багато шуму, тому Зеленський відмовився від цієї кандидатури і замінив Слюсарєва Кучером.

Якщо короля грає свита, то голову адміністрації "роблять" його заступники. Тямущі заступники, які курирують свої напрямки, звільняють руки керівнику для того, щоб у нього була можливість займатися стратегічними питаннями.

кучер
Олексій Кучер до кінця каденції не міг порозумітися з керівництвом облради. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Із заступниками у Кучера не склалося. З початку листопада 2019-го і до кінця січня 2020-го він сидів у своєму кабінеті практично один, в оточенні соратників Світличної, які аж ніяк не поспішали виконувати розпорядження нового начальника. Відповідно, цілих три місяці у Кучера не було практично ніякого впливу на справи області.

Призначення пішли тільки в січні 2020-го. Багатообіцяючою була поява в ХОДА першого заступника Валерія Погосяна. Колишній заступник Вінницького міського голови був фахівцем в залученні інвестицій. У Вінниці він досяг на цьому терені чималих успіхів, але в Харкові протримався недовго і був офіційно звільнений 2 квітня, але на той час вже давно залишив адміністрацію. Як розповіла KHARKIV Today колишня співробітниця облдержадміністрації, Олексій Кучер дуже ревниво і недовірливо ставився до підлеглих, тому не зійшовся характером з досить яскравим і амбіційним Погосяном і, боячись, що той затьмарить його на публічному терені, швидко позбувся вінницького гостя. З цих же причин у нього потім не склалися стосунки і з Тетяною Єгоровою-Луценко. Чиновницю Кучеру запропонували взяти на роботу по партійній лінії. Голова ХОДА з нею не спрацювався, останні місяці перед його звільненням Єгоровій-Луценко доводилося проводити на лікарняному.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рік Кучера. Як і чим керував голова Харківської області?

Ще один заступник, колишній опоблоківець Євген Грицьків, був креатурою Олександра Ярославського. Ще двоє були друзями самого Кучера. Бізнесмен Руслан Тихонченко і колишній водій Кучера часів депутатства Леонід Шпиньов нічого не розуміли в держуправлінні, але були лояльні і непомітні. Тихонченко був знайомий з Кучером через нардепа Андрія Одарченка, ще одну людину Слюсарєва. Начальницю Департаменту науки і освіти Анжеліку Крутову в ХОДА теж привів Одарченко.

Голова адміністрації був не дуже педантичний щодо патріотизму заступників. Грицьків, наприклад, всього за рік до призначення супроводжував Михайла Добкіна в його поїздці до Німеччини і позував поруч з червоним прапором і забороненою в Україні радянською символікою. За культуру і туризм в області відповідала одіозна Людмила Терещенко, звільнена з посади директора обласного центру молоді за антиукраїнські пости в соцмережах.

грицков
Євген Грицьків прийшов з "Опозиційного блоку". Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Окремо потрібно розповісти про керівника апарату Харківської обласної державної адміністрації Володимира Клюцевського. Його звільнили з Херсонської облдержадміністрації після того, як він вирішив оригінально привітати колег з 8 березня і привів напівголих танцівниць на сесію облради. До роботи в Харкові Клюцевський підійшов з таким же гарячим ентузіазмом і затіяв масштабну реформу ХОДА: скоротив 7 відділів і створив замість них 6 нових. Затівалося все з благою метою економії коштів, хоча ніяких економічних викладок під цю перебудову ніхто не робив.

"Економію поки що не рахували, але гроші будуть зекономлені однозначно тому, що на меншу кількість співробітників буде менше паперу витрачатися, витратних матеріалів на картриджі, менше потрібно буде купувати комп'ютерів, ноутбуків і так далі", — говорив Клюцевський.

Поки керівник апарату міняв шило на мило, адміністрація відчувала гострий дефіцит працівників: не вистачало юрисконсультів, в найважливішому Департаменті економіки були вакантні 8 місць, науки і освіти — чотири.

"Клюцевський з його реформами всім наробив дупи і звалив", — емоційно прокоментувала перебудову апарату співрозмовниця KHARKIV Today з ХОДА.

Однозначно вдалим було призначення Тараса Пастуха, але через те, що йому довелося віддуватися взагалі за всі галузі з огляду на повну некомпетентність інших заступників або їх поганих відносин з головою, особливо справі він допомогти не міг.

Коронавірусний тупик

До епідемії нового вірусу виявилася не готова не тільки Харківська область, а й Україна, та й весь світ взагалі. Але провали в кадровій політиці і нездатність домовлятися голови ХОДА поставили регіон на межу катастрофи.

Олексію Кучеру не вдалося порозумітися з Геннадієм Кернесом і створити дієвий Штаб боротьби з коронавірусом. На початку березня, коли в Україні були вже перші хворі і епідемія невблаганно просувалася до кордонів області, мер і губернатор лаялися в соцмережах, обзиваючи один одного то міллю, то трактором. У конфлікт довелося втрутитися президенту. Володимир Зеленський попросив Кучера не ганьбити свою посаду і вибачитися перед Кернесом і Ярославським.

штаб
Ярославський, Кучер і Кернес так і не змогли порозумітися. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Кучер в свій день народження вибачився, але осад залишився. Через зіпсовані відносини з Кернесом Кучеру не вдалося домогтися відкриття міських лікарень для прийому хворих коронавірусом. Обласна "інфекціонка" була переповнена, лікарі працювали без вихідних. В системі маршрутизації хворих спочатку допустили помилку: їх всіх везли до 22-ї лікарні.

"У даний лікувальний заклад госпіталізують хворих не тільки з підозрою на коронавірус, але і підтвердженим діагнозом. Але кількість їх з кожним днем ​​збільшується. В інші стаціонари хворі чомусь не госпіталізуються, тільки до нас. І коли вони до нас госпіталізуються, ми не можемо цих хворих ізолювати. Тому що у нас немає такої кількості палат, де хворий перебував би один або удвох", — кричав про катастрофу директор лікарні Павло Нартов після того, як Кучер звинуватив його в проблемах.

Тільки влітку вдалося підключити ще одну лікарню — так звану "чорнобильську", і то з боями. Самі чорнобильці не хотіли відмовлятися від звичного лікування, і в цьому теж бачиться провал організаційної роботи та комунікації з суспільством. Від невдалої схеми маршрутизації відмовилися тільки у вересні, на той час Харківська область щодня займала перші позиції в Україні за кількістю хворих і померлих від коронавірусу.

Першу хвилю епідемії область зустріла без керівника обласного управління охорони здоров'я. Колишнього начальника, який відверто саботував розпорядження Кучера, він тривалий час не міг звільнити, а коли звільнив, нікого не призначив на його місце.

"Я зараз беру (ситуацію з коронавірусом) на особистий контроль, я зараз посилив свій контроль, тому що я єдиний, хто за все відповідає в області", — говорив 20 вересня в ефірі телеканалу Simon Олексій Кучер, фактично розписавшись у кадровому провалі.

Не можна не згадати і його конфлікт з директором КП "Центр екстреної медичної допомоги" Віктором Забаштою, якого він погрожував звільнити після скарг медиків на нелюдські умови роботи в "швидкій", але так і не зміг. До того ж — після губернаторського аудиту Забашта подав на Кучера до суду: виявилося, що у голови області немає ніяких повноважень для перевірок, це може зробити тільки облрада.

Відбудувати заново

Терпіння президента лопнуло після виборів. Володимиру Зеленському обіцяли блискучі результати його партії і друге місце Кучера. Результати були хоч і не катастрофічними, але далеко не блискучими, а Кучер прийшов до фінішу третім, з великим відставанням від Фельдмана і Кернеса.

"Володимир Зеленський довірив мені область, і ця область буде лідером. Наступний виклик — мерська компанія. Мене багато хто питає: навіщо ти це робиш? Це командне рішення, я командний гравець. Багато чого зроблено в місті, але нам треба йти далі, можна робити більше. У нас є амбіції, є воля до перемоги. З такою підтримкою людей у ​​нас все вийде", — було обіцяно президентові 2 вересня, але так і залишилося обіцянкою, як і багато інших: закрити "Коксохім", забезпечити авіазавод замовленнями і добудувати дитячий садок в місті Південний. Дитячий садок, який показали навіть президенту як вдалий приклад "Великого будівництва", не працює досі. До осені борг роботодавців області із зарплати вперше в історії перевищив півмільярда. Кожна з невиконаних обіцянок Кучера рикошетом била по рейтингу Зеленського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про що говорила нова голова Харківської обладміністрації на першій сесії облради

Призначення Айни Тимчук на посаду багатообіцяльного Кучера, який мало що добився, відповідає загальній тенденції "Слуги Народу": відмова від занадто нових осіб на користь досвідчених управлінців.

Перші місяці на посаді нова керівниця адміністрації займається тим, що відбудовує структуру, зруйновану попередником. Під час призначення Тимчук назвала пріоритети: боротьба з коронавірусом, реорганізація районних адміністрацій і адекватний бюджет на 2021 рік. Бюджет вже прийнятий, тепер їй належить вирішити головне питання, з яким не впорався Кучер: набрати належну команду. Кабмін погодив одного заступника, чекають призначень ще двоє і керівники департаментів.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.