Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

275 загиблих. У Харкові відкрили меморіальну стіну воїнам АТО і ООС

Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
На стіні храму вигравірувані імена загиблих жителів Харківської області.

Церемонію відкриття стіни провів митрополит Іоанн Яременко.

У четвер, 15 жовтня, на фасаді храму Іоанна Богослова, який знаходиться на вулиці Великій Панасівській, 105-А, відкрили меморіальну стіну пам'яті жителям Харківської області, які загинули під час військових дій на сході України. На церемонії відкриття були присутні близько двохсот чоловік. Серед них — митрополит Черкаський і Чигиринський, голова Синодального управління військового духовенства Православної церкви України Іван Яременко, настоятель храму Іоанна Богослова Віктор Маринчак, ветерани АТО / ООС, волонтери та родичі загиблих воїнів.

Меморіал являє собою композицію, в центрі якої — тризуб в терновому вінку. Праворуч і ліворуч від тризуба до стін прикріпили по три плити з граніту з іменами 275 жителів регіону, які загинули під час військових дій на Донбасі. Внизу — подіум з написом "Слава Україні" для квітів та лампадок.

Церемонія відкриття меморіальної стіни почалася о 14:30 з Гімну України. Потім представники духовенства прочитали молитви і освятили пам'ятну стіну.

а
Церемонією відкриття керував митрополит ПЦУ Іоанн Яременко. Фото: Богдан Затула / KHARKIV Today

До присутніх звернувся митрополит Іоанн Яременко.

"Вічна пам'ять і вічний спокій героям, які поклали своє життя за Україну. Ваші Преосвященства, преподобні отці, дорогі наші українці, патріоти, дорогі воїни. Ми сьогодні вшановуємо пам'ять героїв, але всі вони, що виконували свій обов'язок по захисту батьківщини, не збиралися ставати героями, а хотіли зробити звичайну справу заради сьогодення та майбутнього. Кожен з них хотів зробити майбутнє для своїх дітей, для онуків. Це справа також є даниною минулому, тому що за Україну боролися цілі покоління. Сучасність показала нам, що без боротьби свободу не отримаєш. Саме нашому поколінню випало зі зброєю в руках боротися за свою свободу, державність і майбутнє для свого народу. Ми закликаємо Матір Божу завжди берегти наших воїнів. Ми просимо, щоб Господь через молитви Пресвятої Богородиці упокоїв душі героїв наших серед небесних світил, а нам дав перемогу над противником", — сказав він.

До присутніх також звернулися заступник командира 92-ї бригади, підполковник Артур Батіста, військовий комісар Харківського обласного військкомату полковник Юрій Калгушкін, Наталія Міщенко — мати загиблого бійця Сергія Міщенка, волонтер Марина Полякова.

Настоятель храму Іоанна Богослова Віктор Маринчак в своєму зверненні розповів, що багатьом його товаришам по службі припадало відспівувати бійців, чиї імена викарбувані на меморіальній стіні. Він переконаний: кожен священик під час війни повинен бути "хоч трохи капеланом".

"Хоч трохи бути поруч з нашими воїнами на передовій — думкою, серцем і, особливо, молитвою. Весь цей час ми через Марину Полякову спілкуємося з сім'ями загиблих. Мені дуже боляче дивитися в очі матерів. Дуже важко, що у них немає їх синів. У когось немає батька або брата чи друга. Нехай нас Бог благословить", — зазначив настоятель храму

Після церемонії всі бажаючі змогли покласти квіти до меморіальних дошок.

в
Кожен бажаючий зміг покласти квіти. Фото: Богдан Затула / KHARKIV Today

Серед тих, хто приніс квіти — родичі загиблих бійців. Зокрема, Тетяна Попель — мати загиблого Андрія Попеля.

"Тут, на цій дошці, мій синочок і його друзі, які загинули разом з ним. Комаров Ігор, Ольховський Андрій .... Це взвод снайперів, 93-я бригада. 2014 рік, Іловайськ. Це страшно. Цей пам'ятник — нам хотілося , щоб було таке місце. Воно лікує наші душі", — повідомила жінка.

Тетяна Попель працює вчителькою в школі. Жінка розповіла, що меморіальна стіна створювалася спільними зусиллями, в тому числі — її колишніх учнів, які сьогодні займаються бізнесом. Вкладалася матеріально і вона сама.

.

и
Тетяна Попель. На значку фотографія її сина Андрія Попеля, який загинув в Іловайську в 2014 році. Фото: Богдан Затула / KHARKIV Today

Маргарита Лиманська теж була присутня на заході. Сюди вона прийшла вшанувати пам'ять сусіда і рідного брата.

"Перший загинув в Іловайську в 2014 році. Це мій сусід, якого я добре знаю. Василь Лепетюха. І мій брат — Юрій Лиманський, він в 2014 році теж пішов служити, в 92-й бригаді служив. Був контрактником. Їм платили по 600 гривень на місяць ... у 2018 році він загинув, коли думали вже, що все, перемога і він буде вдома ... дуже несподівано, дуже важко ... Вони служили і в Щасті, і в Авдіївці, і прикривали вихід з Дебальцевого. .. Я навіть не можу розповісти, де вони були, тому що Юра завжди казав, що вони перебирають картоплю на складі і все у них добре", — каже Маргарита.

За словами жінки, відкриття меморіалу викликало у неї приємні емоції, оскільки тепер вона зможе привести сюди своїх онуків і розповісти про свого брата.

"У нього є одна доросла дочка, вже онук народився, а друга дочка маленька, якій чотири роки. Теж з нею прийду і покажу їй, щоб вона теж пишалася своїм батьком", — розповіла вона.

Ідея створення меморіальної стіни належить керівнику громадської організації "Всеукраїнське об'єднання рідних зниклих без вісти і загиблих захисників України" Марині Поляковій.

KHARKIV Today раніше писав про те, як виникла ця ідея.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.