Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Пошкоджені окупантами памʼятки Харківщини допоможе відновити 3D-сканер

Фото: ХОВА
Просканували вже більше десяти понівечених війною будівель.

Сканування обʼєкта може займати час до кількох днів.

3D-сканером сканували постраждалий від російських обстрілів Новобаварський військкомат у Харкові. Про це повідомили у Харківській обласній військовій адміністрації. 

За словами директора обласного департаменту містобудування та архітектури Антона Коротовських, в області проскановано вже понад десять будівель, серед них — Національний літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЮНЕСКО збирає кошти на реставрацію музею Сковороди на Харківщині

"Сканування об’єкта займає довгий час, іноді навіть кілька днів. Адже спочатку робимо внутрішнє сканування і за потреби — зовнішнє. Потім все це оброблюємо у спеціальних програмах. Після цього в нас з’являється 3D-модель будівлі з точністю до 1 мм. Це, так би мовити, наш архівний матеріал, який ми збережемо для нащадків. Вони зможуть відкрити і подивитися будь-яку деталь на фасаді або в інтер’єрі", — розповів Антон Коротовських.

Також він додав, що це допоможе точно обрахувати всі руйнування і зрозуміти, скільки матеріалів доведеться використати для відновлення.

Фото: ХОВА
Фото: ХОВА

Представник КП "Харківський регіональний інженерно-консультаційний центр" Даніїл Єлфімов уточнив, що така технологія використовується в усьому світі. Для України це один з перших приладів.

3D-сканер придбали на запит обласного департаменту містобудування та архітектури в межах спільного гуманітарного проєкту фонду "Толока" та Товариства побратимства Харків-Нюрнберг.

Фото: ХОВА
Фото: ХОВА

Нагадаємо, в ніч на 6 липня росіяни ракетою зруйнували будівлю на вулиці Полтавський шлях, де розміщувався військкомат. Двоповерховий кам'яний будинок на колишній вулиці Єкатеринославській у стилі класицизму з великими вікнами другого поверху, балконом, чотириколонним портиком та медальйонами по фасаду обов'язково вказували на всіх планах Харкова першої половини XIX століття. Це була одна з небагатьох будівель пам'яток архітектури Харкова, яка збереглася у пристойному вигляді на вулиці Полтавський Шлях, 13/15. 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.