Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

На Книжковому Арсеналі презентували книгу убитого росіянами Володимира Вакуленка

Фото: PEN.
На презентації були син і мама українського письменника.

Книгу "Я перетворююсь… Щоденник окупації. Вибрані вірші" представили на відкритті міжнародного фестивалю у Києві 22 червня.

До видання увійшли "тексти зі щоденника окупації, вибрана поезія Володимира Вакуленка-К. для дітей і дорослих, а також історії від друзів та очевидців, що занурять у хроніку буремних днів", повідомили в .Українському PEN.

Володимир Вакуленко-К. вів щоденник від початку повномасштабного вторгнення, під час окупації Ізюма та його рідного села Капитолівка до тих пір, поки його викрали окупанти. За кілька днів до цього він встиг закопати щоденник на подвір'ї.

"Усі ці місяці роботи над текстом, офомленням прав, упорядкуванням, версткою і дизайном книжки ми всі постійно запитували одне одного: "А що би сказав Володя? Якою була б його думка про саме такий добір текстів? А про ось це закреслення в щоденнику? А про дизайн? А про ось це фото?" Усі ми намагалися бути максимально уважними. Усі ми пам'ятали про відповідальність і наш великий борг", — написала виконавча директорка PEN Тетяна Терен

Книга вийшла друком у видавництві Vivat за підтримки Міжнародного фонду "Відродження", її можна буде купити з липня. Усі кошти з продажу першого накладу передадуть родині Володимира Вакуленка - сину і батькам. Рукопис щоденника зберігається у Харківському літературному музеї. 

Як писав KHARKIV Today, коли 7 березня 2022 року російські танки увійшли в Капитолівку, Володимир Вакуленко зрозумів — скоро окупанти до нього навідаються. Він був досить помітною фігурою в Ізюмі та його околицях: організовував патріотичні концерти, завжди говорив українською, допомагав місцевій теробороні. 24 березня його забрали з дому. Рідним так і не вдалося дізнатися нічого про те, чи загинув він, чи лишився в полоні.  

Після деокупації Ізюму стало відомо, що письменника Володимира Вакуленка вбили з пістолета Макарова. Люди, які ховали у місці масового поховання в Ізюмі, розповіли поліцейським, що 12 травня окупанти наказали їм закопати тіло чоловіка, яке знаходилося біля села Капитолівка. Експертиза підтвердила, що загиблий під №319 на Ізюмському кладовищі — це Володимир Вакуленко. 6 грудня у Харкові попрощалися з Володимиром Вакуленком.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.