Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Музей Сковороди на Харківщині збирає гроші на термінову консервацію будівлі

Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today
Другу зиму без даху старовинна садиба не переживе.

Працівники Музею Сковороди відкрили збір коштів до дня народження філософа.

3 грудня Україна відзначатиме 301 рік звід народження видатного філософа та літератора Григорія Сковороди. До цієї дати працівники музею запустили акцію "301 Справжній друг Сковороди". Її мета — зібрати 3 млн грн на першочергові роботи з консервації руїн старовинної садиби, де колись жив філософ.

У ніч на 7 травня 2022 року росіяни завдали ракетного удару по Музею Сковороди. Приміщення згоріло, статуя філософа дивом вціліла. Садибу збиралися законсервувати ще наприкінці минулого року, але досі ані в обласному, ані в державному бюджеті так і не знайшлося грошей на те, щоб хоча б накрити музей тимчасовим дахом.

"Наближається ще одна зима, а музей все ще не був законсервований. Чим довше ми чекаємо, тим більше він руйнується. Ми закликаємо підтримувати армію, бо вона зберігає життя тут і зараз. Донати на потреби ЗСУ першочергові. Та за можливості просимо долучитись до підтримки музею — культурної спадщини України, яка формує національну свідомість та зберігає памʼять для майбутніх поколінь" — пояснює команда музею. 

Задонатити на музей можна за посиланням.

Кожен благодійник отримає свій номер друга Сковороди,  дизайн-віжуал зі своїм фото та номером для соцмереж та карабін (брелок) зі своїм номером, як згадку про Спільнотворення та акт Дружби.

"Треього грудня відбудеться 301 рік з дня народження видатного українця, який вчив нас бути собою, жити "по натурі" — тобто за покликанням, робити те, до чого були народжені, та бути друзями один одному. Час і нам показати силу справжньої дружби Григорію Савичу та подарувати йому можливість знов відчути себе вдома", — каже кураторка проєкту Настя Іщенко. 

Після перемоги на фундаменті зруйнованої садиби планується створити новий сучасний український музей Сковороди. 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.