Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Музей Сковороди на Харківщині до зими не законсервували: чому

Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today
1
У музеї переживають, що другої зими під відкритим небом будівля може не витримати.

У Сковородинівці до сих пір не розпочали консерваційні роботи у будівлі музею імені видатного філософа.

Перші невідкладні роботи мали би відбутися до зими 2023 року. Про це говорив очільник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов улітку. Але попри наявність коштів у музеї так і не розпочали консервацію.

"Складне питання. Продовжуємо зустрічі з міжнародними партнерами, запланована масштабна зустріч у січні. Зокрема, питання відновлення музею будемо піднімати. Але, звісно, у пріоритеті житловий фонд. Наразі виділили кошти на консервацію, вони є, були тендери. Були скасовані, бо одна компанія була. Інший раз, коли була одна компанія, не було повного пакета документів. За процедурою, було прийняте рішення про скасування. Зараз іде чергова тендерна процедура. Запрошуємо підрядників. Будемо працювати, щоб тендер відбувся і нарешті приступили до консервації", - про це 1 грудня під час брифінгу повідомив Олег Синєгубов.

Наприкінці листопада музей Сковороди почав збирати гроші на термінову консервацію будівлі, боячись, що другої зими він не переживе.

"Наближається ще одна зима, а музей все ще не був законсервований. Чим довше ми чекаємо, тим більше він руйнується. Ми закликаємо підтримувати армію, бо вона зберігає життя тут і зараз. Донати на потреби ЗСУ першочергові. Та за можливості просимо долучитись до підтримки музею — культурної спадщини України, яка формує національну свідомість та зберігає памʼять для майбутніх поколінь" — пояснили у музеї. 

Нагадаємо, у ніч на 7 травня 2022 року росіяни завдали ракетного удару по Музею Сковороди. Приміщення згоріло, статуя філософа дивом вціліла. Садибу збиралися законсервувати ще наприкінці минулого року.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.