Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Місяць музики: Kharkiv Music Fest анонсував концертну програму

Виступати приїдуть музиканти із різних країн.

У програмі KharkivMusicFest-2022 — ексклюзивні концерти, оригінальні музичні колаборації та неординарні артисти.

Музичний фестиваль запланований на кінець березня — кінець квітня. Для харків'ян та гостей міста готують неймовірне свято музики. Концерти за участю маестро зі світовим ім'ям, які раніше не грали в Україні, безпрецедентні музичні проєкти альтернативної програми, освітні лекції та майстер-класи, всеукраїнський конкурс молодих композиторів — усе це вигідно вирізняє фестиваль серед інших подібних заходів та перетворює Харків на культурну столицю країни.

26 березня вперше в Україні дасть сольний концерт всесвітньо відомий піаніст із Франції Люка Дебарг — переможець та володар спеціального призу XV Міжнародного конкурсу імені П. І. Чайковського, відомий своїм звивистим творчим шляхом, стрімким виходом на велику сцену та бурхливим розвитком музичної кар'єри.

Сьогодні Дебарг виступає у найпрестижніших залах світу, співпрацює з відомими оркестрами та диригентами. Піаністу притаманна особистісна інтерпретація творів, які він виконує, емоційна спонтанність та імпровізаційна енергія — це викликає бурхливий відгук публіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові відбудеться зустріч художника і письменника

29 березня відбудеться концерт Фестивального оркестру KharkivMusicFest, солісти — Люка Дебарг (фортепіано, Франція), Олександр Кастро-Бальбі (віолончель, Франція), Давид Кастро-Бальбі (скрипка, Франція); диригент — Віталій Алексєєнок (Німеччина), головний диригент оркестру Мюнхенського університету, артистичний директор KharkivMusicFest.

Брати Давид та Олександр Кастро-Бальбі із відомої музичної династії. Давид Кастро-Бальбі — переможець конкурсу Young Artist у Колорадо (США) та Міжнародного конкурсу юних скрипалів ім. Луї Шпора у Веймарі (Німеччина). Олександр Кастро-Бальбі — володар ІІ премії конкурсу Франца Шуберта в Австрії, І премії конкурсу Lødz у Польщі, ІІ премії конкурсу Villa de Llanes в Іспанії та багатьох інших нагород.

Давид Кастро-Бальбі — запрошений артист Веймарської державної капели. Грає на скрипці Джованні Батісти Гваданіні (1690 рік), яка раніше належала маестро Луї Шпору. Олександр Кастро-Бальбі — соліст оркестру Веймарського оперного театру. Грає на віолончелі італійського майстра кінця XVIII ст.

Українська частина програми представлена концертом "Метаморфози" Національного камерного ансамблю "Київські солісти", який відбудеться 9 квітня.

Професіоналізм артистів Національного камерного ансамблю "Київські солісти" у поєднанні з притаманним українській музичній культурі авангардизмом підкорював світову публіку в таких відомих залах, як Люксембурзький палац та "ЮНЕСКО" у Парижі, Коміш Опер у Берліні, РадіоКультурхауз у Відні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Співачка з Харкова поїде у світовий тур

Концерт "Метаморфози" відбудеться під проводом британського диригента Гаррі Огга. Молодий талановитий артист активно гастролює та розвиває кар'єру. Він — переможець та стипендіат багатьох європейських конкурсів, володар 2-ої премії конкурсу диригентів Симфонічного оркестру Лейпцизького радіо, фіналіст конкурсу Донателлі Флік у Лондоні, конкурсу диригентів ім. Густава Малера у Бамберзі та інших.

У послужному списку диригента робота з Лондонським симфонічним оркестром, Гюрценіх-оркестром (Кельн), Оркестром Західнонімецького Радіо (SWR), Бергенським, Градець-Краловським та Північночеським філармонічними оркестрами, у Національному театрі Мангейма, Кельнській опері.

11 квітня на всіх поціновувачів камерної музики чекає концерт фортепіанного квінтету. У складі: лауреатка численних міжнародних конкурсів скрипалів, викладачка Королівської консерваторії в Антверпені Аліса Маргуліс (Бельгія), артист групи перших скрипок у Дюссельдорфському симфонічному оркестрі та керівник Одеського скрипкового конкурсу Андрій Мурза (Німеччина), Крістіан Атанасіу (альт, США/Німеччина), солістка оркестру Королівського театру в Мадриді Наталія Маргуліс (віолончель, Іспанія).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Харкова приїхала Оксана Забужко

17 квітня харків'яни зможуть насолодитися бароковою музикою у її історично коректному виконанні, а також в унікальних сучасних інтерпретаціях. Подарує таку можливість концерт квартету Quartetto Lichnowsky (Італія) із солістом Нільсом Вандерером (Німеччина).

Квартет Ліхновського (Quartetto Lichnowsky) створений у 2018 році та названий на честь австрійського принца Карла Алоїза Ліхновського — музиканта, композитора та мецената, друга Моцарта та Бетховена. Своєю творчістю музиканти прагнуть відроджувати інтерес до музики бароко та класицизму.

Квартет співпрацює з національними та міжнародними ансамблями та фестивалями у стилі бароко, як-от Freiburger Barockorchester (Фрайбург), Art-Offertorium (Київ), The Da Camera Society (Лос-Анджелес), Х'юстонський фестиваль старовинної музики та інші.

Соліст цього концерту німецький оперний співак Нільс Вандерер — висхідна зірка, один із провідних молодих контратенорів сучасності, переможець Міжнародного конкурсу Asia Singing Competition, володар Першої премії та призу глядацьких симпатій вокального конкурсу Händelwettbewerbs у Карлсруї. Він регулярно виступає як соліст з такими оркестрами, як-от Le concert des Nations (Каталонія), La follia (Аугсбург), Lautencompagney (Берлін), Baroque Orchestra (Карлсруе), Staatskapelle (Веймар), співпрацює з Паризькою філармонією, Teatro Massim , лондонськими Wigmore Hall. Наразі талановитий оперний співак пробує себе як постановник та хореограф. Яскравий образ і ексцентричність надають інтерес до його особистості і творчості.

29 квітня відбудеться наймасштабніший концерт фестивалю, який завершить основну програму — виступ Молодіжного оркестру Південної Німеччини Landesjugendorchester, диригент Йоганнес Клумпп.

Державний молодіжний оркестр землі Баден-Вюртемберг існує з 1972 року та налічує близько 300 музикантів. До складу оркестру після прослуховування приймають найталановитіших молодих виконавців з усього регіону. Багато колишніх його учасників сьогодні обіймають посади у провідних оркестрах та музичних академіях. У 2013 році оркестр відкривав офіційну церемонію Дня німецької єдності у Штутгарті.

Географія виступів Молодіжного оркестру охоплює понад 80 концертних майданчиків, включаючи Німеччину, Іспанію, Італію, Англію, Росію, Еквадор, Францію та інші країни.

Йоханнес Клумпп — головний диригент Камерного оркестру Фолькванг Ессена та художній керівник Музичного фестивалю "Саксонія-Анхальт".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вхід до харківського музею можна оплатити банківською карткою

"Програма фестивалю 2022 — це наш перший крок до реалізації нової концепції фестивалю. Ми хочемо поєднувати традицію та інновацію, щось уже відоме, з чим слід познайомитись, українське та зарубіжне. У нашій програмі заплановані концерти з відомими музикантами України та Західної Європи. Будуть різні склади артистів — від сольного фортепіанного концерту до оркестру з солістами, будуть цікаві та нестандартні заходи альтернативної програми. Ну і, звичайно, у нас залишаються супутні заходи — лекції та освітні проєкти для дітей та дорослих", — розповів арт-директор KharkivMusicFest Віталій Алексєєнок.

Фестиваль KharkivMusicFest має стати візитною карткою міста.

"Сьогодні Харків, як, втім, і Україна, потребує правильного позиціонування на міжнародній арені. Тому Харкову потрібен і важливий KharkivMusicFest як засіб цього позиціонування у культурному світовому просторі. Фестиваль KharkivMusicFest має стати візитною карткою міста. Музиканти, які приїжджатимуть до Харкова на фестиваль, уперше побачать, що тут поважають культурну спадщину, поділяють загальносвітові цінності, як у Зальцбурзі чи Відні люблять класичну музику. І це своє бачення вони понесуть далі", — повідомив президент KharkivMusicFest Сергій Політучий.

KharkivMusicFest — це не лише концерти за участю зірок класичної музики світового рівня, а й масштабна програма позаконцертних проєктів та заходів. Традиційні для фестивалю формати лекцій та майстер-класів проходитимуть і на п'ятому KharkivMusicFest. Музичний лекторій для справжніх меломанів, конкурс молодих композиторів та виступ дитячого симфонічного оркестру, інтерактивні концерти для дітей, розписані піаніно у різних куточках міста у вільному доступі для всіх охочих — кожен знайде щось цікаве протягом кількох весняних тижнів KharkivMusicFest.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.