Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Трохи нормальності". У Харкові починається фестиваль класичної музики

Фото: KharkivMusicFest
Рок Фаргас — єдиний іноземний артист, який погодився приїхати в місто.

Блекаути не стануть на заваді мистецтву. 13 квітня у Харкові розпочнеться KharkivMusicFest — єдиний музичний фестиваль, який проводиться у місті від початку повномасштабної війни.

Сім років тому кілька харківських підприємців-меценатів поставили амбітну ціль: зробити в місті такий фестиваль, на який їздитимуть зірки світової сцени першого рівня. Кілька років вдавалося: у Харків приїздили Мирослав Скорик, Пол Льюїс, Сергій Бабаян, Елізабет Піткерн. Далі почався ковід, після нього повномасштабна війна. Але кожного року навесні фестиваль стається.

Українські композитори і дирижер із Барселони 

Навіть у квітні 2022 року KharkivMusicFest відбувся — у метрополітені. Місцеві музиканти грали на станціях концерти класичної музики. 

"У 2022 році ми проводили наші "Концерти поміж вибухів". На жаль, сьогодні ми можемо продовжити цю назву, і концерти знову проходять поміж вибухів. Але зараз ми вже звикли і розуміємо, як реагувати, всі мобілізували ресурси, і нам трішки легше все це організовувати", — каже виконавча директорка фестивалю Марія Горбонос.

Нинішній KharkivMusicFest триватиме з 13 квітня до 1 червня. Відкриватиме його цієї суботи концерт віртуозів "Київської камерати". Це оркестр, що промотує музику українських композиторів, де кожен музикант є віртуозом та солістом. Його керівниця, скрипалька Богдана Півненко, яку ще називають "Паганіні у спідниці", народилася в Харкові. Минулого року вона особисто приїздила на відкриття фестивалю, а у 2024-му привезе цілий оркестр.

камерата
"Київська камерата". Фото: KharkivMusicFest

"Цей концерт ми колективно присвячуємо Валерію Матюхіну — засновнику нашого колективу і його рідному місту Харкову. Він давно хотів приїхати зіграти українську музику до вас, але не встиг, тому для "Київської камерати" це особливий концерт", — каже заступниця Богдани Півненко в оркестрі Катерина Супрун. 

Диригуватиме зірка світового масштабу — Рок Фаргас. Він родом із Барселони, навчався у Кембріджському університеті, де почав диригувати власним симфонічним оркестром, займається старовинною та сучасною музикою, зокрема музикою сучасних українських композиторів. Він єдиний з іноземців, який не побоявся їхати до Харкова на фестиваль цього року.  Останнім часом він часто буває в Києві та грає разом з "Камератою".

"Це велика честь для мене виступити в Харкові. Коли мене запросили стати частиною фестивалю, я відчув, що для людей це буде важливо — в такі важкі часи віднайти трохи нормальності буття, насолодитися чудовими моментами, які дарує музика", — каже дирижер. 

Цього року фестиваль буде присвячений українським композиторам. Зокрема, на відкритті "Київська камерата" вперше виконає твір Золтана Алмаші "Місто Марії", присвячений Маріуполю. Минулого року його твір "Пори року" теж відкривав фестиваль. Також звучатимуть твори і харківських композиторів — Сергія Борткевича і Віталія Губаренка. Уперше від початку великої війни повертається на сцену дитячий оркестр — у ньому візьмуть участь учні музичних шкіл Харкова, яким зараз дуже не вистачає живих виступів. 

З міркувань безпеки організатори не повідомляють, де саме відбудеться відкриття. Для того, аби потрапити на концерт, треба зареєструватися за посиланням. Інформація про час та місце проведення заходу прийде на електронну пошту. Так само повідомлятимуть і про наступні концерти фестивалю. 

Фестивальне вино та арт-терапія

KharkivMusicFest відомий не лише концертами провідних музикантів, а й навколофестивальними розвагами. У перший рік повномасштабної війни всі ці заходи довелося скасувати, минулого року лекції та зустрічі проходили в онлайн-форматі, але зараз організатори знайшли можливість повернутися до живого спілкування. На одному з концертів, наприклад, буде працювати сомельє, туди привезуть спеціальне фестивальне вино. 

"Міжчуттєві поєднання зараз дуже важливі. Це буде концерт більш легкої класики, він буде поєднаним зі смаком. Ми хочемо, щоб там був дрескод, будемо запрошувати сомельє, який покаже, як той чи інший твір схожий на смак того чи іншого вина. Може, зараз хтось скаже, що це не на часі, але ні — органи чуття мають працювати усі, аби ми почувалися живими", — каже програмна директорка фестивалю Юлія Ніколаєвська.

фест
З початку війни всі заходи фестивалю проходять в укриттях. Фото: KharkivMusicFest

Буде багато активностей для дітей, зокрема "Концерт чуттєвості"  для школярів із особливими освітніми потребами, а також "Музична читанка" — дітям читатимуть твори українських авторів у супроводі музики. "Читанку" проведуть зокрема і в гуртожитках для переселенців. Усі ці активності, на думку організаторів, матимуть терапевтичний ефект для харківських меломанів.

"Війна наносить шкоду у першу чергу ментальному здоров'ю людей. Нема нічого страшнішого, ніж загубити себе. Зараз наш фестиваль — це декларація того, що життя продовжується, є світло у кінці тунелю. За всіма цими жахами війни в нас є світле і красиве майбутнє", — каже президент KharkivMusicFest Сергій Політучий.    

За анонсами концертів слідкуйте на сторінці фестивалю у Facebook

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.