Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харківські танцівниці влаштували перформанс на клавіатурі ноутбука

Харків'янки грають у перших у світі спектаклях з доповненою реальністю.

Актори можуть вільно пересуватися між екранною та сценічною реальностями.

Троє харків'янок — хореограф Ольга Дробиш (LeRoy Dance Company) і танцівниці Юлія Циб і Карина Алімірзаєва взяли участь у проєкті "ALTstage: Крок з екрану". Про це повідомляють організатори проєкту.

ALTstage — це унікальна технологія використання доповненої реальності (AR) разом з живими подіями або відеоконтентом. Ідея ALTstage належить німецькому режисеру і драматургу Максу Шумахеру. У даній технології представлені чотири вистави, зокрема перформанс харків'янок "Поза часом".

"Уявіть, що площина екрану і простір сцени більше не відокремлені один від одного. Актор прямо на ваших очах стає то плоским, то об'ємним і може вільно пересуватися між екранною та сценічною реальностями. Чи бачили ви щось подібне? Чи відчували присутність актора прямо тут, у вас вдома, у тривимірному просторі перед екраном? Ми хочемо подарувати вам ці відчуття", — розповів менеджер проєкту Олександр Маншилін.

За словами хореографа, щоб зробити виставу у новому форматі, їй довелося стати посередницею між продюсерами і своїми танцівницями. До останнього дня вони не до кінця розуміли, як це буде виглядати. Але коли танцівниці побачили відеозапис першого прогону, були у захваті.

Танцівниці розповіли, що працювати у новому форматі набагато важче, бо треба мислити "у трьох просторах".

"Тут три реальності, три сцени, і ти можеш існувати одночасно на всіх трьох. Але водночас втричі складніше бути присутнім там не просто технічно, а й емоційно — проживати танець у кожній з реальностей", — розповіли вони.

Побачити, як це працює, можна  тут. Попередньо необхідно встановити мобільний додаток ALTstage через Google Play або App Store. Завдяки цьому ноутбук стане сценою, а танцюристи зроблять крок з екрану. Подивитися вистави можна де завгодно і абсолютно безкоштовно. Для цього потрібен ноутбук або комп'ютер і сучасний смартфон з відповідним додатком.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.