Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Будівля Харківської філармонії руйнується без опалення

Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today
Комунальне підприємство майже не отримує державного фінансування.

Харків може втратити будівлю філармонії, на реконструкцію якої свого часу витратили 300 мільйонів гривень і яка тривала 18 років.

Через брак коштів зали дві зими поспіль простояли без опалення. Наступний опалювальний сезон, швидше за все, теж буде холодним, адже  артисти заборгували КП "ХТМ" 600 тисяч гривень, і ще 100 тисяч — енергетикам.

"Минулу розстрочку ми ледь-ледь виплатили, а в нас сьогодні вересень, скоро знову стане холодно. Слава богу, минула зима не була дуже холодною, там було 4-5 градусів у залах", — розповів директор філармонії Юрій Янко в ефірі радіо "Накипіло".

Органна зала, що сконструювана за принципом термоса, знаходиться у нормальному стані, там головне — підтримувати взимку стабільну температуру на рівні хоча б +5. Стара реконструйована зала, у якій виступали ще Чайковський та Рахманінов, вже почала покриватися пліснявою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пошкоджені пам'ятки культури та архітектури у Харкові почнуть обстежувати

Харківська філармонія зараз фінансується лише на 18%. Наступного місяця, каже Юрій Янко, вже нічим буде виплачувати зарплату музикантам. Вони поступово звільняються та переходять до інших оркестрів за кордоном та в Києві або в західних областях України, де немає проблем з фінансуванням, бо філармонії працюють, як і до повномасштабної війни.

"В Україні вже зараз велика проблема зі скрипалями, бо багато хто вже виїхав за кордон. А скрипаля треба вчити 20 років, щоб він зміг грати в оркестрі", — каже директор філармонії.

На всі звернення до міністерства та ХОВА музикантам радять заробляти гроші самостійно або шукати спонсорів. Але давати концерти в приміщенні філармонії заборонено, вони дають в Харкові лише благодійні концерти — у сховищах та військовому шпиталі. На думку Юрія Янка, колектив філармонії та саму будівлю буде втрачено, якщо на рівні Міністерства культури найближчим часом не запровадять програму спеціальної підтримки. 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.