Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харків'яни їдуть до Токіо. Хто виступить на Олімпіаді-2020

Фото: МОК
16 спортсменів представлятимуть Харків у Японії.

Українська збірна поїде до Японії з щепленнями від коронавірусу, з мінімальним супроводом і без уболівальників.

7 липня Національний олімпійський комітет України затвердить остаточний склад збірної, яка представлятиме країну на Олімпійських іграх-2020. У минулому році через епідемію коронавірусу Олімпіаду в Токіо перенесли — вона розпочнеться 23 липня 2021 року. До Японії їдуть 16 харківських спортсменів з семи видів спорту.

Синхронне плавання

Великі надії Олімпійський комітет України покладає на харківських синхроністок, які завоювали комплект золотих і срібних медалей на Чемпіонаті Європи. До Токіо поїдуть восьмеро спортсменок. До змагань 2020-го року вони почали готуватися ще у 2018 році, про що тренер команди Світлана Саідова говорила в інтерв'ю KHARKIV Today. Харківські синхроністки можуть повернутися зі змагань не з порожніми руками.

Марта Федіна

федина

19 років, чотириразова чемпіонка Європи, призерка чемпіонату світу. Навчається заочно у ХНУ ім. Каразіна на соціологічному факультеті.

Анастасія Савчук

савчук

25 років, чотириразова чемпіонка Європи, багаторічний член збірної України, неодноразова чемпіонка України з синхронного плавання, заслужений майстер спорту України з синхронного плавання. Студентка Харківської державної академії фізкультури.

Владислава Алексєєва

владислава

20 років, бронзовий і золотий призер Чемпіонату Європи 2019 року, у 2021 році у складі збірної завоювала три золотих і срібну медаль на Чемпіонаті Європи. Навчається у Харківській державній академії фізкультури.

Марина Алексєєва

алексиева

20 років, сестра-близнюк Владислави Алексєєвої. Як і її сестра, у збірній України з синхронного плавання виступає з 16 років. Має бронзові, срібні та золоті нагороди Чемпіонату Європи.

Ксенія Сидоренко

сидоренко

35 років, триразова бронзова призерка чемпіонатів світу з водних видів спорту (2013). Дворазова чемпіонка та багаторазова призерка Чемпіонатів Європи з водних видів спорту. Найдосвідченіша спортсменка збірної, учасниця трьох Олімпіад.

Єлизавета Яхно

яхно

23 роки, володарка бронзових і срібної нагороди на чемпіонатах світу з водних видів спорту, багаторазова чемпіонка Європи. У 2018 році Міжнародна федерація плавання визнала українку Єлизавету Яхно кращою синхроністкою року.

Катерина Резник

резник

25 років, до складу збірної України потрапила у 2018 році. Володарка золотих і срібних нагород Чемпіонату Європи. Закінчила Харківський Національний університет внутрішніх справ.

Аліна Шинкаренко

шинкаренко

22 роки. На Чемпіонаті світу з водних видів спорту 2017 року Шинкаренко виграла срібло. Багаторазовий призер Чепіонатів Європи, вихованка Донецької школи синхронного плавання, як і Єлизавета Яхно.

Важка атлетика

У цьому виді спорту до збірної України потрапили дві спортсменки з Харкова.

Ірина Деха

деха

25 років. Виступає у ваговій категорії до 75 кг. Чинна чемпіонка Європи, чемпіонка світу серед юніорів у 2016 році. На Олімпійських іграх 2016 у Ріо-де-Жанейро посіла п'яте місце.

Каміла Конотоп

конотоп

20 років, чинна чемпіонка Європи у ваговій категорії до 55 кг. До цього неодноразово вигравала бронзові та срібні медалі на першості континенту. 25 травня 2021 вперше стала чемпіонкою світу серед юніорів, встановивши новий юніорський рекорд світу (212 кг).

Бокс

Чоловіків серед харківських членів Олімпійської збірної — всього троє, двоє з них будуть захищати честь країни в боксі.

Ярослав Харциз

харциз

24 роки. Боксер-любитель, виступає у ваговій категорії до 63 кг. У 2018, 2019 і 2020 році ставав чемпіоном України у своїй вазі.

Микола Буценко

буценко

30 років. Уродженець Одеси виступає в найлегшій ваговій категорії до 56 кг. Виступає за збірну України з боксу починаючи з 2010 року, переможець та призер першостей національного значення, двічі срібний призер чемпіонатів Європи, бронзовий призер чемпіонату світу, учасник літніх Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро.

Фехтування — Роман Свічкар

свичкарь

28 років. Бронзовий призер Чемпіонату світу-2018 з фехтування в Китаї. У складі чоловічої збірної України з фехтування на шпагах завоював "срібло" на командних змаганнях Кубка світу в Казані. Визнаний найкращим харківським спортсменом минулого року.

Настільний теніс — Ганна Гапонова

гапонова

35 років. Багаторазова переможниця чемпіонатів України. Бронзовий призер Чемпіонату Європи 2015 року в складі збірної України, срібний призер юнацького Чемпіонату Європи-1998 у команді серед кадеток.

Легка атлетика — Марина Килипко

килипко

25 років, спеціалізується на стрибках з жердиною, рекордсменка України в цьому виді спорту. У 2017 році завоювала срібну медаль на Чемпіонаті Європи з легкої атлетики серед молоді, у 2019 році посіла друге місце в стрибках з жердиною на командному Чемпіонаті Європи. Брала участь у попередній Олімпіаді, але нагород не завоювала.

Теніс — Еліна Світоліна

свитолина

Найтитулованіша українська тенісистка не потребує представлення. 26-річна Еліна — третя ракетка світу в рейтингу WTA у 2017, 2018 і 2019 роках. Чемпіонка підсумкового турніру WTA Finals 2018 року. Виграла 15 турнірів WTA в одиночному розряді і два — у парному. Двічі виходила у півфінал на турнірах Великого шолома. Чвертьфіналістка Олімпійських ігор 2016 року.

Глядачам — фан-зону, переможцям — призи

Олімпіада в Токіо проходить в умовах безпрецедентних заходів безпеки, які пов'язані з коронавірусом. Тому всі спортсмени та члени олімпійської команди перед поїздкою до Токіо зробили щеплення. Сам склад команд дуже обмежили, тому спортивні функціонери цього разу залишаться вдома, це стосується і більшості глядачів.

"Там дуже серйозний протокол. Міжнародний олімпійський комітет прийняв рішення: заповнюваність стадіону — не більше 10 тисяч чоловік. Офіційно ми ніяких уболівальників не веземо, але, знаєте, вболівальники — це такі люди, які просочуються куди завгодно", — розповів KHARKIV Today голова регіонального відділення Національного олімпійського комітету України Віктор Христоєв.

Харків'яни зможуть повболівати за своїх і вдома. На площі Свободи у дні Олімпіади буде працювати фан-зона з великим екраном, як це було минулої суботи під час гри збірної України зі збірною Англії на Євро-2020 з футболу.

"Безумовно, вона буде працювати не всі 30 днів, але в ті дні, які будуть ключовими для нашої збірної, ми плануємо організувати фан-зону", — повідомив KHARKIV Today заступник голови Харківської облдержадміністрації Роман Семенуха.

Якщо харківські спортсмени завоюють олімпійські медалі, їх чекає нагорода і вдома. У облдержадміністрації передбачили для переможців призи: 200 тисяч гривень за золоту медаль, 130 тисяч — за срібну і 90 тисяч — за "бронзу". 
 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.