Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Зеленський хоче порахувати олігархів. Хто з харківських багатіїв може потрапити до Реєстру?

Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today
Президент має намір обмежити вплив олігархів на політику та ЗМІ.

Володимир Зеленський обіцяє ліквідувати олігархічну систему, політики і політологи сумніваються в ефективності законодавчої ініціативи.

Законопроєкт №5599 "Про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу у суспільному житті (олігархів)" внесений до парламенту як невідкладний — це значить, його розглянуть найближчим часом. У ньому президент дає чотири критерії для визначення олігархів і пропонує способи обмежити їх вплив на політику.

Перепис мільярдерів

Законопроєкт про олігархів, про який так довго говорили, нарешті опубліковано на сайті парламенту. У пояснювальній записці заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов пише, що надмірний вплив олігархів на політичне та економічне життя загрожує національній безпеці.

Якщо законопроєкт приймуть, то Рада нацбезпеки повинна буде скласти Реєстр олігархів. Вибирати їх будуть за чотирма критеріями.

На думку президента, олігарх — це той, хто:

  1. має капітал більше ніж мільйон прожиткових мінімумів — зараз це 2 млрд 270 млн грн або 83 млн доларів;
  2. бере участь у політичному житті;
  3. впливає на засоби масової інформації;
  4. є власником підприємства-монополіста.

Щоб потрапити до Реєстру олігархів, потрібно відповідати трьом критеріям одночасно.

Під участю у політичному житті мається на увазі, що людина фінансує або очолює партію або займає державну посаду. Вплив на ЗМІ вважається, якщо мільярдер володіє засобом масової інформації або впливає на нього (мають спільний бізнес із власниками ЗМІ). Продаж ЗМІ до набуття законом чинності не звільняє від відповідальності за медіамагнатство. Що стосується монополій, то Зеленський розділяє їх на природні і неприродні. Природні — обленерго і облгази, неприродні — ті, які займають монопольне становище на товарному ринку.

Законопроєкт передбачає, що ті, хто потрапить до такого реєстру, повинні будуть, як чиновники, подавати щорічну декларацію про доходи. Їм буде заборонено брати участь у приватизації, робити внески до фондів політичних партій, прямо або опосередковано. Політики і державні службовці повинні будуть утриматися від спілкування з олігархами. Кожен контакт з ними вони повинні будуть декларувати. Правда, поки незрозуміло, хто буде за цим стежити і яким чином.

Ярославський, Фельдман і інші

Якщо судити за матеріальною ознакою, то вся перша сотня Forbes може потрапити до Реєстру олігархів. Є в ній і харків'яни. Перш за все, це — Олександр Ярославський зі своїми 820 мільйонами доларів. Сам він, правда, себе таким не вважає, тому що у нього немає ЗМІ.

"У мене немає ознак олігарха, немає засобів масової інформації. У мене немає депутатів, я не цікавлюся парламентом взагалі, у мене немає груп у парламенті. Я не впливаю на прийняття політичних рішень. Ніяк. У мене немає жодного інструменту", — заявив мільйонер.

Немає ЗМІ і політичного впливу і у харківського мільйонера №2 Дмитра Запорожця, який побудував свій бізнес у IT і володіє активами на 450 млн доларів.

Олігарх з грошового показника — колишній видавець і голова Адміністрації президента, а тепер співзасновник інвестиційної компанії "Самаан Капітал" Борис Ложкін. У нього є 220 мільйонів доларів, але з видавничого бізнесу і політики він пішов і невідомо, чи фінансує Ложкін політичні партії.

Друг Геннадія Кернеса Павло Фукс має 165 мільйонів доларів і формально за цим критерієм — олігарх. У минулому році він з'являвся на сесіях Харківської обласної та міської рад, очевидно, він впливає на партію покійного друга, але формально ніде не перебуває і не бере участі. Останнім часом він активно бере участь у житті одного з київських онлайн-ЗМІ.

фукс
Мільйонер Павло Фукс на сесії міськради. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

А ось набагато бідніший, ніж вищевказані мільйонери, Олександр Фельдман — більш слушний кандидат для списку. Він — парламентарій, активно зайнятий політикою, має медіаресурс.

"Всі критерії, крім грошового, дуже суб'єктивні. Особливо політичний вплив, адже більшість олігархів впливають на партії кулуарно. Я вважаю, це буде дуже суб'єктивний список, кожна кандидатура може як потрапити, так і не потрапити до Реєстру — на розсуд РНБО. Кожен з бізнесменів першого ешелону може там опинитися", — вважає експерт Харківського антикорупційного центру Євген Лисичкін.

На думку політолога Ігоря Поліщука, жоден з харківських мільйонерів не потрапить до реєстру олігархів. У порівнянні з найбагатшими людьми країни рівня Ахметова чи Коломойського харківські багатії — занадто дрібні

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Двоє харківських айтішників потрапили до ТОП-100 найбагатших українців

"За всеукраїнськими масштабами, я думаю, у нас не буде олігархів. У Ярославського немає медіаресурсу, Фельдман — ну хіба що може бути названий мікроолігархом, олігархом регіонального рівня. У нас немає такої концентрації капіталу, як це було у Донецьку, Дніпропетровську. У Харківській області не було такої концентрації капіталів. Великі підприємства в основному залишаються під контролем держави, тому наша еліта — той же Фельдман, той же Добкін — це торгово-підприємницька еліта. Це — регіональні угруповання, які намагаються впливати тільки на місцеву політику", — заявив політолог KHARKIV Today.

Загалом Ігор Поліщук вважає закон про олігархів швидше корисним, але не виключає, що його будуть використовувати перед виборами для зачистки конкурентів.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.