Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

За Перемогу. Як харківські політики ділитимуть 9 травня

Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today
Будь-яке свято напередодні виборів — привід для політиків нагадати про себе.

День Перемоги в Харкові — це не тільки квіти для ветеранів, а й політичні заяви, каша і концерти для електорату. У 2021 виборному році політики теж не упустять нагоди нагадати про себе.

Найідеологічніший з усіх святкових, найурочистіший з усіх політичних, День Перемоги завжди був умовним стартом для виборчих кампаній, які зазвичай проходять у жовтні. До виборів мера Харкова залишається півроку, значить, 9 травня буде яскравим.

"ОПЗЖ" і  "Безсмертний полк"

лесик
 Андрій Лесик садить квіти на Висоті маршала Конєва. Фото: "ОПЗЖ"

Першими "прокинулися" в "ОПЗЖ" і висунулися з лопатами на висоту Конєва садити дерева під проводом голови міського партійного осередку Андрія Лесика. Висадили липу, клен та сумах і назвали це Алеєю миру.

Зараз Лесик зі своєї сторінки в Facebook закликає всіх на ходу "Безсмертного полку". Акцію в 2011 році придумали томські журналісти, які запропонували містянам вийти на вулицю з портретами своїх родичів, які пройшли Другу світову. Пізніше ця акція набула всеросійського масштабу, ставши рупором кремлівської пропаганди. Після 2014 року поряд з портретами радянських героїв в Москві та Сімферополі почали виносити і портрети терористів "ДНР" і "ЛНР".

У Харкові ця акція проходить за підтримки проросійських політиків. Наприклад, в 2019 році в перших рядах параду на Меморіалі в Лісопарку йшла ексголова харківського обкому Компартії України Алла Александровська.

александровская
Алла Александровська на Меморіалі Слави в 2019 році. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Цього разу збиратися вирішили теж на Меморіалі о 10:00, пройтися з портретами, покласти квіти, а потім поїхати по Харкову автопробігом.

Постійні "спаринг-партнери" "ОПЗЖ" в Харкові, Національний корпус, ще не заявляли про бажання перешкодити акції, але бійки на Меморіалі Слави на 9 травня між представниками цих політсил уже стали харківською традицією.

Відзначився однопартієць Лесика Анатолій Родзинський. До Дня Перемоги він записав кліп на пісню "Любимый город".У ролику політик ходить по Харкову у військовій гімнастерці і катається в колясці мотоцикла.

Терехов і стрічка пам'яті

терехов
Ігор Терехов (в центрі) покладає квіти до Меморіалу Слави в 2010 році. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

У минулому році суворий карантин завадив мерії провести масові заходи, святкування було скромним. Міський голова Геннадій Кернес запропонував харків'янам мітингувати вдома: вийти на балкон з фотографією родича, який воював. Харків'яни, стомлені локдауном, ідею масово не підтримали, виходи були поодинокими.

Цього року містянам спростили завдання. Нікуди з портретами дідів і прадідів ходити не потрібно, достатньо заповнити анкету на спеціальному сайті до Дня Перемоги: написати ім'я, прізвище родича, який воював, і описати його бойовий шлях. Туди ж можна вписати не тільки ветеранів війни, а й ветеранів праці. Їх імена будуть біжучим рядком транслювати по телебаченню і на сайті міськради з 8 по 10 травня і представлять на лазерному шоу під час міських святкових заходів на вулиці. Які будуть заходи — поки невідомо, Харків щойно вийшов з "червоної" карантинної зони.

Продовжуючи справу Кернеса, Терехов в черговий раз заступився за маршала Жукова.

"У нас в Харкові стоїть і стоятиме пам'ятник маршалу Жукову, який став символом перемоги у війні", — завив секретар міськради в ефірі шоу "Право на владу" на каналі "1+1".

Михайло Добкін і каша

Добкин
Михайло Добкін на 9 травня 2020 року. Фото: Telegram/Михайло Добкін

Колишній народний депутат працює на тому ж електоральному полі, що і "ОПЗЖ" і "Блок Кернеса —Успішний Харків", а тому ніколи не упускає можливості показати, хто в місті більше всіх любить Перемогу і маршала Жукова.

У минулому році він виклав в соцмережі фото із забороненою георгіївською стрічкою. Потім він сходив поклав квіти до Меморіалу Слави в Лісопарку, а потім запостив горілку з польовою кашею та випив з кимось, хто залишився за кадром, за перемогу.

Цього року Михайло Добкін хоче почастувати польовою кашею всіх охочих. Він обіцяв сам зварити страву, правда, місце і час поки не назвав.

У минулому році Добкін підтримав автопробіг на честь свята від "Партії Шарія". "Молодці", — написав він у соцмережах. Ймовірно, в цьому році харківські шаріївці теж влаштують пробіг, але поки що акцію вони не анонсують.

Можливий суперник Добкіна і Терехова на виборах (але це ще не точно) Олександр Фельдман вітає підписників і з Днем пам'яті і примирення, і з Днем Перемоги. 9 травня в Екопарку зазвичай влаштовують святковий концерт на честь перемоги над фашизмом. Цього року анонсу поки немає.

Можновладці і день примирення

возложение
Представникам влади потрібно буде покласти квіти двічі. Фото: Харківська облрада

Представники обласних органів влади - державної адміністрації та ради — зазвичай відзначають 8 травня, День пам'яті і примирення, який викликає багато негативних коментарів у прорадянських політиків. Зазвичай в цей день ніяких каш або концертів не відбувається: чиновники і всі охочі просто покладають квіти до Меморіалу Слави та меморіалу на Висоті маршала Конєва.

8 травня, разом з офіційними особами, квіти до Меморіалу Слави також покладають представники харківської "Євросолідарності". Цього дня фотографуються на Меморіалі і чимало представників партії "Слуга Народу".

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.