Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Війна за спадщину Кернеса. Терехов і Добкін відкрили вогонь компроматів

Коллаж KHARKIV Today
У передвиборчій кампанії Добкін робить ставку на телеканали, Терехов — на адмінресурс.

Активна фаза боротьби за крісло міського голови розпочалася трохи більше місяця тому. За лічені тижні кандидати дійшли до битви компроматів.

У Терехова — адмінресурс, Аваков і підтримка міськради. У Добкіна — активні соцмережі, Фельдман і образ захисника радянського минулого. У обох претендентів на посаду міського голови тінь Кернеса за плечима.

Газетами і коміксами по виборцю

У виборчих кампаній Терехова і Добкіна поки що більше спільного, ніж різного. Обидва претенденти на посаду Харківського міського голови позиціонують себе як наступників Геннадія Кернеса. Обидва почали кампанію напередодні 8 березня практично однаково. І Терехов, і Добкін розмістили білборди з привітаннями. Через місяць кандидати продовжують "прикрашати" собою місто. Можливості Михайла Добкіна обмежені. Харківський міський інформаційний центр зажадав у суді демонтажу рекламних конструкцій. Зате на в'їзді до міста рекламні борди Добкіна домінують над ландшафтом.

Ще один різновид зброї виборчої кампанії — газети. Друк є у обох кандидатів, а ось посилання різні. "Харьковские известия" хвалять Терехова, а ось "Час Добкіна" не так хвалить Добкіна, скільки лає того ж Терехова. Обличчя секретаря міськради красується на першій сторінці одного з випусків.

У соцмережах теж йдуть бої. На очорнення іміджу колишнього нардепа працює директор департаменту у справах інформації Юрій Сидоренко і його програма в Facebook "Ігристий сидр". По Терехову вдарили комікс-серіалом "Престол 1-ї столиці" в тому ж Facebook. Його автори прямо не пов'язані з Михайлом Добкіним, але, судячи з того, що персонаж Дон Марксович набагато симпатичніший персонажів Терехова, Павла Фукса і Арсена Авакова, комікси працюють на колишнього нардепа.

бледный
У коміксах персонажа Терехова звуть Зам Замич Блідий

"Обидва штаби вже взаємодіють з "лідерами думок" з числа політологів всеукраїнського рівня. Наприклад, симптоматичними публікаціями в підтримку Добкіна відзначився Вадим Карасьов, а тези штабу Терехова озвучує політолог Кирило Сазонов. Що стосується відмінностей, то кампанія Михайла Добкіна повністю віртуалізована, тоді як Ігор Терехов багато часу приділяє "роботі в полях", — розповів KHARKIV Today експерт аналітичного центру "Обсерваторія демократії" Антон Авксентьєв.

У полях Терехов наслідує стилю виборчих кампаній Геннадія Кернеса тих часів, коли він був здоровий і активний. Секретар міськради все більше вживається в образ міцного господарника, днями навіть власноруч мив плитку в метрополітені.

Гроші закінчуються, адмінресурс вічний

На Терехова негласно ставлять в Харківській облдержадміністрації, а також команда беззмінного міністра МВС Арсена Авакова. Добкіна підтримав нардеп Олександр Фельдман. На будівлі корпорації АВЕК красується білборд майбутнього кандидата в мери, в газеті "Час Добкіна" зустрічаються згадки про еко-парк Фельдмана. Сам Фельдман неодноразово брав участь у виборах міського голови, незмінно приходив третім і, ймовірно, більше не хоче на цей атракціон.

Терехов
Ігор Терехов вживається в образ господарника. Фото: Харківська міськрада

"Сукупність фактів свідчить про те, що особисто Фельдман брати участі в кампанії не буде. Він давно є нардепом, йому досить комфортно в парламенті. Він завжди вступав у передвиборчу боротьбу в Харкові вимушено, коли необхідно було захистити свої ресурси", — вважає політолог Юлія Біденко.

Підтримка ОПЗЖ дуже допомогла б Добкіну, оскільки їх електорати перетинаються, але Фельдман — це ще не вся "Опозиційна платформа". У партії в Харкові є й інші лідери — Андрій Лесик, Андрій Спаський і Ігор Райнін, всі ці центри можуть домовитися про іншого спільного кандидата від ОПЗЖ або висунути кожен свого.

Головною підтримкою Терехова є і залишиться адміністративний ресурс. На посаді секретаря міськради він може в будь-яку хвилину проводити зустрічі з виборцями, Добкіну ж залишаються лише телевізор і соцмережі.

"Добкін має фінансові ресурси, але вони мають властивість закінчуватися, а адмінресурс не закінчується", — говорить Юлія Біденко.

А можна всіх подивитися?

Головне питання зараз: чи залишаться в місті ці двоє, чи до боротьби приєднаються інші кандидати? Політологи впевнені, що Добкін і Терехов недовго пробудуть наодинці.

"Наприклад, про альтернативні (хоча і малоймовірні) сценарії змушує задуматися активізація в соціальних мережах Кирила Кернеса. У разі недопуску до виборів Добкіна його "наступником" може стати не тільки Фельдман, а й Євген Мураєв. На іншому фланзі зберігається ймовірність висунення Юлії Світличної, яке було б небажаним для штабу Терехова. Фактично вже веде кампанію депутат міськради від "Слуги Народу" Аліна Мустафаєва, а в "Європейській солідарності" дали зрозуміти, що найімовірніше повторно виставлять кандидатуру Олега Абрамичева", — припускає Антон Авксентьєв.

Як завжди напередодні харківських виборів, з розрізнених так званих демократичних таборів лунають заклики до об'єднання. Поки що поодинокі.

"Уже озвучені заклики об'єднуватися, але поки реальних рухів не було. Боюся, знову буде кілька амбітних політиків, які разом могли б набрати до 20%, а одноосібно наберуть по 6-7%, як завжди", — говорить Юлія Біденко.

Втім, до виборів залишається майже півроку. За цей час на виборче поле Харкова може прилетіти не один "чорний лебідь".

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.