Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

У Харківській міськраді пояснили, чому не прибирають серп і молот

Фото: Сергій Козлов / KHARKIV Today
Під час ракетного удару по Палацу праці у будівлі вибило шибки.

У міськраді пояснили свою позицію щодо ліпнини на будівлі мерії. 

Депутатка Харківської обласної ради Галина Куц отримала відповідь на депутатське звернення до очільника Харківської міської ради Ігоря Терехова щодо необхідності демонтажу з будівлі міської ради радянського герба з серпом та молотом. Про це Галина Куц повідомила у Facebook. Відповідь депутатку не задовольнила.

"Коротко передаю суть: демонтувати радянський герб неможливо, бо… це твір мистецтва! А в окупованому Шевченковому на Харківщині колаборанти 28 червня вирішили знести пам’ятник воїнам АТО. І наступного дня вони вже демонтували цей пам’ятник. А два тижні тому вони так само швидко знищили зображення тризуба — герба України. У них все можливо, все на часі, на жаль. А у Харкові міська рада зубами вчепилася у велетенський радянський герб із серпами та молотами, який десятиліттями висить на фасаді будівлі міськради. А міська рада робить вигляд, що демонтаж герба неможливий та не на часі… А там ще нижче по периметру фасаду є такі ж серпасто-молоткасті герби. Таке враження, що любовно їх оберігають та чекають відновлення радянської імперії", — написала депутат Харківської облради. 

Вона вважає, що відповідь міськради містить власне трактування закону про декомунізацію. 

"В аргументації відповіді про неможливість демонтажу радянського герба наведено якесь їхнє власне (на мій погляд, явно збочене) трактування Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", — зазначила Куц.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У харківському метро більше немає серпів і молотів

Схоже звернення депутатка надсилала голові Харківської обласної військової адміністрації щодо необхідності демонтажу символіки комуністичного тоталітарного режиму з фасаду будівлі обласної державної адміністрації (та облради). Відповідь відрізняється.

"Ситуації схожі тим, що і будівля міськради, і будівля облради мають статуси пам’яток культурної спадщини. Обидві будівлі постраждали від російських бомбардувань і потребують реконструкції. І саме під час реконструкції адміністративних будівель владних органів Українського Харкова слід позбавитися від символів комуністичного тоталітарного минулого. Бо ця радянська символіка виконує, на жаль, мобілізуючу функцію саме для прихильників "русского міра". Так, обидві будівлі є пам’ятками культурної спадщини. Тому потрібно пройти певну процедуру, щоб позбутися радянських раритетів. Але цю процедуру пройти легко. Була б політична воля! Але у випадку будівлі обласної державної адміністрації (та облради) мені відповіли, що мої ініціативи щодо демонтажу радянської символіки будуть ураховані. Бо вони дотримуються Закону. А у випадку будівлі міськради Закон вже трактується зовсім по-іншому. Радянський герб раптом виявився твором мистецтва! Все одно тих радянських гербів на будівлі міськради НЕ БУДЕ!", — поінформувала вона. 

Документ: Facebook/Галина Куц
Документ: Facebook/Галина Куц
Документ: Facebook/Галина Куц
Документ: Facebook/Галина Куц

Нагадаємо, 30 травня Галина Куц надіслала депутатське звернення до Ігоря Терехова, де запропонувала демонтувати радянський герб із серпом і молотом, які встановлені на фасаді будівлі міськради. Декомунізувати будівлю просили неодноразово. 

Як писав KHARKIV Today, приблизно о 13:00 2 березня снаряд прилетів до Палацу праці на площі Конституції. Від ракетного удару в усіх сусідніх будинках, зокрема Харківській міськраді, немає вікон. Руйнування були і у житлових багатоповерхівках.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.