Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Тиждень зі смаком. Виборчі перегони: свіжі рейтинги і чорні технології

Колаж: Микита Лисенко.
Цього тижня одна з найавторитетніших українських соціологічних компаній оприлюднила результати опитування, що проводилося у першій половині травня.

Вибори мера Харкова – непересічна політична подія у масштабах не лише міста, а й усієї країни. Якщо восени минулого року результат був відомий заздалегідь і українці слідкували переважно за перегонами у себе вдома, то цієї осені в центрі уваги буде саме Харків.

Мають розуміти стратегічну важливість збереження стабільності у прикордонному місті й у владних кабінетах на Печерських пагорбах. Протягом найближчих місяців соціологи робитимуть регулярні заміри суспільно-політичних настроїв у Харкові, частину з них – публікуватимуть.

Цього тижня одна з найавторитетніших українських соціологічних компаній – Київський міжнародний інститут соціології – оприлюднила результати опитування, що проводилося у першій половині травня.

Його результати можна вважати оптимістичними для Ігора Терехова. У нього найкращий баланс довіри/недовіри серед місцевих політиків (+11.4%) і найвищий мерський рейтинг (27.6% серед усіх респондентів і 36.5% серед тих, хто визначився з вибором). До того ж, якби вибори відбувалися найближчої неділі, Терехов випередив би Михайла Добкіна, Юлію Світличну, Євгенія Мураєва, Олександра Фельдмана і решту потенційних кандидатів. Щоправда, про електоральний потенціал Геннадія Кернеса кожен із них може лише мріяти – другого туру станом на зараз не уникнути.

Друге місце прогнозовано в Михайла Добкіна. За  колишнього мера готові були б проголосувати 21,.6% тих, хто визначився, або ж 16.3% від усіх респондентів. Десятивідсоткове відставання від Терехова – це не єдина погана новина для Михайла Марковича. Згідно з даними опитування, він разом із Олександром Фельдманом мають найгірший баланс довіри/недовіри і найвищі антирейтинги. Добкіну не довіряють майже 52%, а Фельдману – майже 50% респондентів. Понад 27% опитаних заявили, що в жодному разі не проголосують за Добкіна. Антирейтинг Терехова удвічі менший – 12%. З урахуванням того, що в другому турі виборці зазвичай голосують не стільки "за", скільки "проти", на цей показник звертають особливу увагу технологи, котрі ведуть кампанії кандидатів.

Саме тому їхня діяльність зосереджена не лише на підвищенні рівня пізнаваності і рейтингу клієнта, а й на "підтопленні" конкурента. Свіжий аналітичний звіт мережі "ОПОРА" свідчить про суттєве зростання об’ємів політичної "чорнухи" у харківському сегменті соцмереж. Головні об’єкти атак – Терехов і Добкін. Лише у Facebook за останні два місяці на мешканців міста було таргетовано понад сотню рекламних публікацій, у яких або відверто вихваляють, або "мочать" Терехова і Добкіна. Триває активне розміщення політичної "джинси" й у місцевих (і не лише) Telegram-каналах.

На ниві поливання Терехова брудом лідерські позицій посідають канали "Легитимный", "Шептун" і "Резидент". За даними СБУ, вони є частиною мережі Telegram-каналів російського ГРУ. Одну з адміністраторок мережі Вікторію Даскаліцу затримали в Харкові й оголосили їй підозру у державній зраді. Із СІЗО її звільнили після внесення застави, що назбирали партійці Шарія.

Засновник мережі зелених заправок Дмитро Ніконов і депутатка міськради Аліна Мустафаєва також зосереджені на критиці Терехова. На просування рекламних дописів із початку року бізнесмен витратив уже 10 тисяч доларів.

Новим словом у чорних технологіях стало приклеювання до Добкіна ярлика "українського націоналіста", як би смішно це не виглядало. Другий тиждень поспіль соцмережі рясніють зображеннями Михайла Марковича у компанії п’ятого президента України Петра Порошенка і лідера "Нацкорпусу" Андрія Білецького. А один зі створених під вибори сайтів розповсюджує "глибоку аналітику" про "єднання Добкіна з патріотами проти російської агресії". Читати цей опус заважають сльози.

Технологія передачі рейтингу чи антирейтингу у такий спосіб, до речі, доволі стара і харків’янам добре відома. У попередні роки кандидати в депутати знали, що спільний із Геннадієм Кернесом борд є запорукою отамання бажаного мандата. На довиборах до Верховної Ради у 2020 році на окрузі, де балотувалася Юлія Світлична, розповсюджували газети, що рясніли її фото з Порошенком. Їх у роки губернаторства Світличної було зроблено багато, але у нових реаліях це мало зіграти проти кандидатки.

Небайдужі до долі Харкова: передвиборчі заяви Білецького і Притули

"Національному корпусу" з огляду на свої рейтинги не доводиться сьогодні розраховувати на успіх на харківських виборах. Але стати важливим фактором цих виборів і вплинути на їхній результат ця партія може. Обличчя Андрія Білецького вже почали використовувати у  спрямованій проти Добкіна агітації. І Терехов, і Добкін періодично лякають електорат "націоналістами і радикалами", а останній – прямо звинувачує опонента у співпраці з "Нацкорпусом" і покладає на активістів відповідальність за різні провокації. Щоправда, підпали автомобілів і обливання агітаторів зеленкою мали все-таки додати балів Добкіну, а не Терехову.

Але все це – приклади використання образу і репутації "Нацкорпусу" третіми силами. Цього тижня лідер партії Андрій Білецький, котрий не дуже часто спілкується із журналістами, дав розлоге інтерв’ю виданню "Букви". Суттєву частину розмови було присвячено виборам у Харкові. Лідер "Нацкорпусу", звісно ж, не скупився на "компліменти" для обох потенційних кандидатів. І Терехова, і Добкіна він згадував лише у негативному контексті.

Але заяви Білецького про Терехова як "справжнього наступника" і "праву руку" Кернеса, котрий "продовжує лінію" покійного мера, секретар міськради може записати собі в актив. Адже саме це він намагається довести харківським виборцям. Політичні потуги Добкіна, який теж претендує на звання спадкоємця покійного мера, Білецький назвав смішними.

Минулий тиждень відзначився появою візуальних натяків на участь у харківських виборах Сергія Притули, який уже має досвід балотування у мери Києва від партії "Голос". Із цього приводу політик навіть записав відео, у якому дав зрозуміти, що харківська проблематика йому в цілому знайома. Але своє життя він пов’язує зі столицею.

"Останнім часом країною ходять чутки про те, що я буду балотуватися на пост харківського міського голови. І ось сьогодні прийшов час сказати чесно і відверто: я — ні. Я не кандидат на посаду Харківського міського голови! І я навіть не збирався", —  заявив Притула

Ймовірну участь парашутиста у виборах харків’яни розцінили як не дуже вдалу ідею. Згідно з уже згаданим опитуванням КМІС, мерський рейтинг Притули в Харкові близько 2%, тобто перебуває на рівні статистичної похибки. Щоправда, наше місто для Притули не зовсім чуже: його свояк Віталій Хомутиннік у 2014 році обирався  до Верховної Ради за 171-м округом, а перед виборами 2019-го, за словами Кернеса, обіцяв профінансувати відновлення погруддя маршалу Жукову напроти Палацу Спорту. Сьогодні це саме погруддя і назва проспекту, на якому воно розташовується, стали темою для публічних суперечок Притули з Тереховим.   

Харківські виші: вибори, скандали і протидія об’єднанню

Цей передвиборчий тиждень став чи не найгарячішим у Харківському національному університеті ім. В.Н. Каразіна. Один із кандидатів на посаду ректора, декан радіофаку Сергій Шульга звинуватив Віля Бакірова в протидії йому і нечесній грі.

Приводом для претензій Шульги стали технічні складнощі, що виникли під час його зустрічі з виборцями. На його думку, саме за наказом Бакірова нібито було створено перешкоди для під’єднання учасників зустрічі до Zoom-конференції.

В.о. ректора ці претензії відкинув. Більше того, він запропонував Шульзі "знайти в собі мужність" вибачитися і спростувати неправдиву інформацію, в іншому випадку – обіцяє звернутися до університетської комісії з етики і навіть йти до суду.

Відповіддю на закиди Шульги став онлайн-флемшоб, до якого долучилася частина викладачів ХНУ, зокрема й кандидатка в ректори, декан юридичного факультету Тетяна Кагановська. Вони публікують у соцмережах дописи зі словами підтримки Бакірову, фактично ставлячи знак між ним і університетом.

Відзначимо, що реальними претендентами на ректорську посаду в ХНУ вважають двох кандидатів: декана фізтеху Ігоря Гірку і декана юрфаку Тетяну Кагановську.

Сергій Шульга і декан філфаку Руслан Вовк почали проявляти якусь активність лише в останній тиждень перед виборами. Шульга, судячи з його дописів у соцмережах, доволі болісно реагує, коли його називають технічним кандидатом.

Непрості часи зараз переживають ще чотири харківських виші, які Уряд планує об’єднати в один – Державний біотехнологічний університет. Цього тижня на сайті Кабміну зареєстрували петицію із проханням не поспішати з цим рішенням. На думку авторів петиції, Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка, Харківська державна зооветеринарна академія, Харківський національний аграрний університет імені В. В. Докучаєва та Харківський державний університет харчування та торгівлі можуть дуже багато втратити від об’єднання під час вступної кампанії.

У 2012 році уряд Миколи Азарова розпочинав справу укрупнення університетів, але керівництву сільськогосподарських вишів Харкова тоді вдалося цьому запобігти.

Парад вишиванок і підготовка до сесії облради

Цієї п’ятниці у Харкові відбувся традиційна вишиванкова хода. День вишиванки в Україні святкують із 2006 року. За ці 15 років свято не лише полюбилося українцям, а й стало ще однією нагодою продемонструвати патріотичні почуття. Особливо важливо це для мешканців прикордонного Харкова, над яким ще кілька років тому висіла реальна загроза створення ще однієї ворожої до України "народної республіки".

Центральною частиною міста пройшлися близько тисячі людей у вишиванках, з державними прапорами і вишитими рушниками. Не оминули увагою захід і політичні сили, що декларують проукраїнську позицію.

Ті, хто не зміг взяти участь у ході, все одно мали можливість долучитися до святкування. Протягом дня харків’яни викладали в соцмережі фото у вишиванках, зроблені вдома й на роботі. Взяли участь у флешмобі представники харківського політикуму і можновладці.

Голова обласної ради Артур Товмасян, який 21 травня також вдягнув на роботу вишиванку, підписав розпорядження про скликання чергової сесії. Вона має відбутися 10 червня. В порядку денному близько 50 питань. Серед найважливіших – чергові зміни до бюджету і програми соціально-економічного розвитку, затвердження програм територіальної оборони і сприяння розвитку громадянського суспільства.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.