Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Терехов знову відмовився говорити українською і перейшов на якусь "слобожанську" мову

Фото: ХМР.
Харківський міський голова сплатив штраф за російську і знову порушує закон.

Інтерв'ю міського голови Харкова російською мовою було нібито неформальним, але його розповсюдили на багатьох Телеграм-каналах і сайтах.

Ігор Терехов продовжує ігнорувати вимоги закону про мову. Міський голова Харкова, заплативши штраф за використання мови окупанта, знову нею користується. На якусь неіснуючу "слобожанську" мову він перейшов під час інтерв'ю щодо майбутньої відбудови Харкова і участі в ній англійського архітектора Нормана Фостера. Перші фрази він без проблем вимовив українською, а потім сказав: "Дуже багато розмов, якою мовою я розмовляю. Тим не менш будемо спілкуватися нашою, "слобожанською" мовою".

Наступні хвилини інтерв'ю були виключно російською. Це відео "слобожанською" увечері 23 грудня швидко розповсюдили різні харківські пабліки і Телеграм-канали.

Нагадаємо, Ігор Терехов вперше публічно заговорив українською тільки в листопаді 2022 року. Це сталося під час одного з прямих включень в телемарафон. До цього міський голова жодного разу не сказав державною хоча б кілька речень поспіль. Зрідка він відкривав українською сесії міськради, як того вимагає закон, але потім знову збивався на російську. Українізація Терехова стала результатом потужного суспільного тиску та штрафів за порушення закону, але міський голова продовжує наполягати на своєму праві говорити російською в Харкові.

Переважно російською мовою продовжує виходити комунальна газета міста — "Харьковскія ізвѣстія", саме так, з церковнослов'янською літерою "ять" пишеться назва цього видання, що відсилає до алфавіту, який використовувався у Російській імперії до революції 1917 року. Останнім часом в газеті з'явилися й україномовні тексти, але обкладинка та найважливіші матеріали друкуються російською. Навіть цитати з останньої пресконференції Ігоря Терехова, яку він провів українською мовою, як того вимагає закон, там переклали  російською. Ця газета фінансується з бюджету міста. На 2023 рік їй дали 19,4 мільйони гривень.

Як писав KHARKIV Today, 24 листопада уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь виніс постанову, за якою мер Харкова Ігор Терехов повинен сплатити штраф у розмірі 3400 гривень. Мовний омбудсмен оштрафував харківського міського голову за спілкування недержавною мовою в ефірі телемарафону та у зверненнях до харків'ян. Терехов міг оскаржити рішення до 4 грудня, але пообіцяв сплатити штраф.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.