Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Президент призначив генерал-майора начальником УСБУ в Харківській області. Що про нього відомо

Фото: ДОГА.
Олександру Куцю 45 років.

Відповідний указ розміщено на офіційному сайті президента.

19 липня Володимир Зеленський призначив Олександра Куця начальником Управління СБУ в Харківській області.

"Призначити Куця Олександра Івановича начальником Управління Служби безпеки України в Харківській області", — сказано в указі №516/2022.

Олександр Куць — генерал-майор СБУ, у 2009-2014 роках був заступником начальника Головного відділу боротьби з корупцією та організованою злочинністю (ГВ "К") Головного управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області. З 25 березня 2015 року по 21 серпня 2017 року був начальником Управління Служби безпеки України у Донецькій області, у 2018-2019 роках був головою Донецької обласної військово-цивільної державної адміністрації. На початку травня 2019 року отримав від президента Петра Порошенка орден "За заслуги" ІІІ ступеню.

Раніше була інформація, що Олександр Куць народився в Росії, пізніше її спростували і назвали місцем народження Чернігівщину. За даними "Новинарні", працюючи з березня 2015 року начальником Донецького УСБУ, Куць викрив трьох зрадників у лавах Донецького УСБУ (в тому числі співробітника контррозвідки і шифрувальника), завербованих російською розвідкою  — ними виявилися Олександр Третяк (син ексначальника Луганського УСБУ), Валерій Нікіфоров та Євген Косяк (ексзаступник начальника слідчого відділу Донецького УСБУ).

Під час керівництва Куцем СБУ на Донбасі були ліквідовані бойовики "ДНР" Арсен Павлов ("Моторола") і Михайло Толстих ("Гіві").

У березні 2017 року Олександр Куць визнав причетність СБУ до розгону "редуту" противників торгівлі з ОРДЛО біля станції Кривий Торець. 

Генерал Куць 2017 року виступив ініціатором об’єднання двох обласних управлінь СБУ — Донецького і Луганського — у єдину структуру. Внаслідок реформи центральний апарат новоствореного об’єднаного ГУ СБУ в Донецькій і Луганській областях був переведений з Маріуполя в безпечний Краматорськ. При Куці 5 жовтня 2017 року на бік "ДНР" перейшов підполковник СБУ Роман Лабусов, який займав посаду заступника начальника 2-го (шифрувального) сектору відділу спецзв’язку Донецького УСБУ.

Крім Харківської області, президент призначив голів УСБУ в чотирьох областях України, де напередодні були звільнені голови: Сумська, Полтавська, Дніпропетровська, Закарпатська.

Нагадаємо, 17 липня Володимир Зеленський усунув від виконання обов'язків голову СБУ, свого давнього друга Івана Баканова. 18 липня він зробив подання до Верховної Ради про його звільнення. Зараз тимчасово виконує обов'язки голови СБУ заступник Баканова Василь Малюк.

Нагадаємо, Володимир Зеленський звільнив голову УСБУ на Харківщині 29 травня, після приїзду до Харкова. За словами глави держави, начальник СБУ у Харківській області Роман Дудін не працював на захист міста з перших днів російської війни.

"Я приїхав, розібрався, звільнив голову Служби безпеки України в області за те, що не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав лише про себе особисто. Які мотиви — правоохоронці з'ясують", — розповідав Володимир Зеленський.

Пізніше полковник Андрій Дармограй був призначений тимчасово виконуючим обов'язки голови Управління СБУ в Харківській області. У той же час Дудін записував відеозвернення до президента і говорив, що готовий пройти поліграф. Напередодні призначення Олександра Куця він так само виклав відео.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.