Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Народного депутата Одарченка взяли під варту, та він може вийти під заставу

Фото: Грати
"Слуга народу" не визнає провини.

Вищий антикорсуд обрав запобіжний захід народному депутату від "Слуги Народу" Андрію Одарченку".

Його взяли під варту у залі суду до 20 січня 2024 року. Суддя прийняв рішення про можливість внести альтернативну заставу - 15 мільйонів гривень. Нагадаємо, за даними НАБУ і САП, Одарченко спробував підкупити біткоїнами голову Агентства з відновлення Мустафу Найєма в обмін на виділення грошей на Державний біотехнологічний університет, яким опікувався Одарченко.

Під час засідання Одарченко заперечував провину. Він говорив, що зустрічався з Найємом, але хабаря не давав. 

У той же час у суді було оприлюднено велику кількість матеріалів, зібраних під час негласних слідчих дій, датоване серпнем 2023 року. Спілкування Одарченка із Найємом відбувалося у месенджері Threema. Це спеціалізована програма для обміну повідомленнями, яка ускладнює ідентифікацію учасників розмови, повідомляє Центр протидії корупції.

У переписці вони говорять про біткоїни: Одарченко пропонує Найєму переслати їх на криптогаманець в обмін на те, що посадовець посприяє виділенню коштів на відновлення Державного біотехнологічного університету в Харкові, ректором якого є Одарченко. Слідчі довели, що після передачі 10 тисяч доларів у криптовалюті Одарченко написав Мустафі "Прівєт". Це означало, що кошти пішли. Сам нардеп все спростовує: за його версією, він просто вчив Найєма користуватися криптогаманцями.

При цьому депутат, який просить гроші на відновлення харківського університету, впевнений в тому, що місто рано чи пізно захопить Росія. 

"Я вот, честно говоря, в Харьков не верю, Мустафа".  З контексту розмови йдеться про оборону міста Харкова, і тут народний депутат Одарченко зазначає, що він не вірить в те, що силам оборони України вдасться його втримати", — зачитала на суді фрагмент переписки представниця Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

САП просила взяти депутата під варту із альтернативною заставою у розмірі 15 млн грн.

Нагадаємо, Одарченка затримали у Києві 21 листопада слідчі НАБУ та САП. Це став перший криптовалютний хабар в історії антикорупційних органів України.    

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.