Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Нардеп із партії Тимошенко просить залишити Суркіса почесним громадянином Харківської області

Фото: "Обозреватель".
Андрій Кожем'якін запевняє Харківську обласну раду, що Суркіс від ОПЗЖ багато допомагає.

Андрій Кожем'якін, який разом із Григорієм Суркісом відвідує футбольні матчі, вступився за старого товариша. Він пропонує обласній раді зважати на заслуги при розгляді питання щодо позбавлення останнього регалій.

Депутата ВР від колишньої "ОПЗЖ" вдруге спробують позбавити звання почесного громадянина Харківської області. Про це просять багато громадських організацій Харківщини, але з першої спроби депутати провалили голосування. Відповідний проєкт рішення опублікований на сайті облради.

У Суркіса знайшлися захисники у Верховній Раді. Народний депутат від "Батьківщини" Андрій Кожем'якін написав листа до облради, у якого перерахував здобутки Суркіса, які він просить врахувати під час голосування. 

"З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Суркіс Г. М. активно підтримує українських військовослужбовців, які героїчно боронять незалежність і свободу нашої держави. Окрім того, через заснований благодійний фонд та ФК "Динамо" було доправлено тисячі тонн продуктів харчування, одягу, засобів гігієни та медичних препаратів для цивільного населення. Прошу врахувати вищенаведену інформацію при розгляді питання про позбавлення Суркіса Г. М. звання Почесний громадянин Харківської обалсті", - пише Кожем'якін.

Лист народного депутата виклав у соцмережі командир добровольчого підрозділу Всеволод Кожемяко. Нагадаємо, громадська організація "Хартія" просила розглянути питання про позбавлення Суркіса почесного звання, наданого йому 8 травня 2008 року.

Після цього Харківська облрада звернулася до Експертної ради з попереднього розгляду кандидатур на присвоєння звання "Почесний громадянин Харківської області". Експертна рада повідомила, що ще у травні 2023 року розглянула питання щодо підтримки звернення "Хартії" (перше звернення організації було в лютому 2023 року). Рада рекомендувала облраді винести питання на сесію. У пояснювальній записці вказано, за яких підстав можуть позбавити звання "Почесний громадянин Харківської області".

 "Хартія" просила облраду розглянути питання про позбавлення Суркіса почесного звання, оскільки той є проросійським політиком, утік з України на початку повномасштабного вторгнення та не допомагав жителям регіону. Голова "Хартії" Всеволод Кожемяко зазначив: Суркіс зганьбив звання почесного громадянина Харківщини.

"У публічному просторі, ЗМІ достатньо інформації, щоб розуміти, що Суркіс Г. М., адепт "руського міра", як один із лідерів прокремлівської партії "ОПЗЖ", проводив проросійську політику, на початку війни залишив країну, жодних публічних заяв щодо засудження країни-агресора не висловлював. Як почесний громадянин Харківщини жодним чином себе не проявив. На жаль, сьогодні ми чуємо дуже багато гучних історій та прикладів негідної поведінки Г. Суркіса, при цьому жодного прикладу чи історії візиту до Харківського регіону або підтримки мешканців Харківщини на державному рівні", — сказано у зверненні "Хартії" від 21 лютого 2023 року.

Суркіс виїхав з України 26 лютого 2022 року та незаконно вивіз двох своїх онуків призовного віку. За інформацією "Української правди", його родина мешкає у Монте-Карло. Суркіс приїжджав в Україну для вирішення бізнесових питань та іноді для відвідування засідань Верховної Ради. Щодо повномасштабного вторгнення досі не висловився.

з

Звернення "Хартії" від 21 лютого 2023 року

Як писав KHARKIV Today, 1 червня депутати Харківської облради провалили голосування щодо позбавлення Суркіса почесного звання. Експертна рада Харківської облради з попереднього розгляду кандидатур на присвоєння звання "Почесний громадянин Харківської області" підтримала звернення, але більшість депутатів облради відмовилася голосувати. Половина депутатського корпусу взагалі не натискала кнопки під час голосування, по суті підтримавши тих, хто голосував проти.

Після того, як облрада провалила голосування, у Харкові почався збір підписів серед громадських об'єднань і лідерів думок щодо позбавлення Суркіса звання.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.