Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Мовний омбудсмен просить Ігоря Терехова послуговуватися українською

Фото: KHARKIV Today
Мер Харкова говорить російською в ефірі телемарафону та веде нею Telegram-канал.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь зауважив, що жодних подвійних тлумачень закону про мову бути не може.

Частина державних службовців різних категорій до 16 липня послуговувався російською у публічних виступах і під час ведення сайтів та інтернет-сторінок або використовувала двомовний формат. Після 16 липня, коли набрала чинності низка нових норм закону про мову, від них вимагали привести у відповідність діяльність або окремих чиновників, або окремих органів державної влади, місцевого самоврядування. У переважній більшості ситуація стабілізована і є такою, яка відповідає нормам закону. Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь

"Саме на такі дії окремих чиновників було найбільше скарг і звернень і вони стосувалися порушень закону про державну мову посадовцями Харківської, Одеської, Дніпропетровської областей, зокрема, міста Кривий Ріг. Діяльність таких органів, власне, активність посадовців приведена у відповідність. Одним з прикладів того, є скрін одного з Telegram-каналів — Харківської міської ради, де можна побачити, що він виключно українською мовою. Здебільшого та інформація, яка надається про поточні справи щодня, вона відповідає нормам закону. Але хочу підкреслити, що жодних подвійних тлумачень цього закону бути не може. Тому я, повторно, ще й публічно звертаюся до мерів кількох міст півдня і північного-сходу до того, щоби в умовах повномасштабного вторгнення питання забезпечення інформації та послуг громадянам України державною мовою не було предметом дискусій і зайвих розмов", — сказав мовний омбудсмен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожне п'яте порушення закону про мову фіксують у Харківській області

Зазначимо, Харківський міський голова Ігор Терехов говорить російською під час включень у телемарафоні, однак іноді використовує українські слова. Також мер Харкова викладає пости російською у свій Telegram-канал. 

Скрін з Telegram-каналу Ігоря Терехова
Скрін з Telegram-каналу Ігоря Терехова

Нагадаємо, у липні мовний омбудсмен обіцяв приїхати до Харкова, щоб навчити посадовців української.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.