Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харків обирає мера (онлайн)

Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
Виборчі дільниці відкрилися о 8:00 і працюватимуть до 20:00.

У Харкові відкрилися 604 виборчі дільниці. Виборці одержують один бюлетень, у якому вказано імена 10 кандидатів.

31 жовтня у Харкові відбуваються позачергові вибори мера. Жителів пускають на виборчі дільниці у контрольованій кількості та за наявності маски. Також Міністерство охорони здоров'я рекомендує дотримуватися соціальної дистанції, не передавати свої документи в руки іншим людям і приходити зі своєю ручкою для заповнення бюлетеня. На вибори надрукували 1 040 609 бюлетенів — з урахуванням 0,5% для кожної дільниці.

На виборчих дільницях у Харкові проходять три екзит-поли. Про них можна почитати тут. На дільницях працюють майже 1800 спостерігачів.

За новим Виборчим кодексом, на дільницях не повинно бути програм кандидатів. Їхні обіцянки можна почитати тут.

21:00 — у поліції повідомили, що  31 жовтня було відкрито два кримінальні провадження, пов'язані з виборами.

20:30 — у громадській мережі "ОПОРА" повідомили, що явка на виборах мера Харкова на 20:00 склала 28,6% (похибка становить 1,1%).

20:00 — соціологи назвали ймовірного переможця виборів. За результатами екзит-полу, який проводили компанії New Image Marketing Group та Human Research на замовлення Комітету виборців України, новим міським головою у першому турі стає Ігор Терехов. За нього, за даними опитування, голоси віддали 53,8% виборців. На другому місці — Михайло Добкін (24,5%), далі йдуть Олександр Скорик (6,7%), Костянтин Немічев (5,3%), Аліна Мустафаєва (3,4%), Володимир Плетньов (3,3%) , Денис Ярославський (1,5%). Інші кандидати набрали менше відсотка.

18:00 — на дільницях поліцейські зареєстрували 45 повідомлень про порушення виборчого законодавства. Окрім некоректної інформації у списку виборців, недопуску до голосування та порваному бюлетені, це були повідомлення про фотофіксацію на дільниці, спробу отримання бюлетеня за пенсійним посвідченням та перебування у кабінці для голосування двох осіб.

Щодо 53-річного харків'янина склали адмінпротокол за ст. 212-23 (порушення, приховування, знищення свого виборчого бюлетеня) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

17:25 — через порушення на виборах у Харкові відкрили перше кримінальне провадження.

17:00 — за прогнозами координатора спостереження громадської мережі "ОПОРА" за виборами у Харківській області Миколи Зінченка, явка виборців до 20:00 становитиме не більше 30%.

16:00 — за даними громадської мережі "ОПОРА", явка на виборах мера Харкова становить 22,7% (похибка — 0,9%).

15:00 — заступниця харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан повідомила, що взяти участь у голосуванні вдома виявили бажання 3000 жителів Харкова. Це люди, які захворіли і не змогли прийти на виборчі дільниці (зокрема, хворі на коронавірус).

14:36 — у голосуванні взяв участь кандидат у мери Харкова — голова харківського Нацкорпусу 25-річний Костянтин Немічев (самовисуванець).

Немичев

Костянтин Немічев з родиною. Фото: Костянтин Немічев / Instagram

13:30 — на виборчих дільницях у Харкові фіксують незначні порушення. За словами координатора спостереження громадської мережі "ОПОРА" за виборами в Харківській області Миколи Зінченка, на одній із дільниць були рятувальники, що є порушенням. На дільниці на вулиці Олеся Гончара було підписано порожній протокол, це може свідчити про фальсифікацію.

Також на кількох дільницях робили фотофіксацію бюлетеня та приходили супровідники виборців. Були виборці, які не знайшли себе у списках для голосування на дільницях — їх із невідомої причини внесли до списків тих, хто голосує вдома.

13:00 — явка виборців складає 12,8%. Бюлетені отримали 130 416 виборців з 1 017 584.

12:00 — поліцейські зареєстрували 22 повідомлення про порушення виборчого законодавства. До поліції заявляли про некоректну інформацію у списку виборців, недопуск до голосування та порваний бюлетень.

участок

Виборча дільниця у 152-й школі. Фото: KHARKIV Today

На виборчих дільницях фіксують низьку явку. За даними "ОПОРИ", на 12:00 загалом у Харкові явка становить 12,4% (похибка — 0,6%), водночас на чергових виборах у 2015 році фіксували 17,7%.

Як повідомили KHARKIV Today на дільниці №631389 у 152-й школі (район Холодної гори), станом на 12:00 проголосували 14% виборців.

"285 виборців проголосували з 2078. Вранці мало йде людей, бо молодь, мабуть, ще відпочиває", —  розповіла голова дільничної виборчої комісії Олена Долбешко.

Деякі виборці одержують вакцину проти коронавірусу. На ділянці у школі №152 — невелика черга з охочих щепитися.

вакцина

Черга на вакцинацію у 152-й школі. Фото: KHARKIV Today

11:40 — на дільницю на площі Конституції, 28 прийшов секретар Харківської міської ради та кандидат у мери Харкова Ігор Терехов. Виборчу кампанію Терехов назвав брудною, причому ймовірність фальсифікації виключив.

"Я зараз не хочу давати оцінку виборчій кампанії. Можу сказати одне: надто брудна кампанія. Я не думаю, що якісь фальсифікації будуть. Принаймні є правоохоронні органи, є спостерігачі, є всі компетентні органи. Для мене найголовніше, щоб вибори пройшли чесно та прозоро", — сказав Терехов.

терехов

ИІгор Терехов. Фото: Харківська міськрада.

11:21 — участь у голосуванні взяв кандидат у мери Харкова Михайло Добкін. Перед Добкіним голосувати прийшов народний депутат від "Опозиційної платформи — За життя" Олександр Фельдман.

"Ви завжди перший, але тут ви мене вже не обженете", — сказав Добкін Фельдману.

добкин

Михайло Добкін. Фото: Ян Доброносов

11:00 — на виборчих дільницях у Київському, Шевченківському та Основ'янському районах фіксують низьку явку. За словами експерта Комітету виборців України Віталія Носачова, явка становить менше ніж 10%.

"Ми центр міста об'їжджаємо. У Київському, Шевченківському, Основ'янському районах явка надзвичайно низька, навіть з огляду на те, що на місцевих виборах явка завжди менша. Там, де ми побували, ніде до 10% явка не дотягнула. На превеликий жаль, бачимо, що люди надзвичайно пасивно йдуть", — сказав Носачов.

10:02 — поліція доставила 39-річного чоловіка, який фотографував бюлетень на виборчій дільниці в Індустріальному районі до відділу для з'ясування всіх обставин. Інформацію зареєстрували у Єдиному обліку заяв та повідомлень, проводиться перевірка.

9:04 — у Харкові на дільниці №631692 (вулиця Луї Пастера) поліцейські затримали чоловіка, який фотографував бюлетень.

"За словами спостерігача "ОПОРИ", який знаходиться на дільниці, співробітники поліції зафіксували фотографування бюлетеня, зупинили чоловіка та викликали слідчо-оперативну групу. Чоловік перебуває ще на ділянці та спілкується з правоохоронцями", — пояснили у громадській мережі "ОПОРА".

8:40 — у Харкові працюють усі виборчі дільниці (605). Поліція зареєструвала у Єдиному обліку інформацію про запізнення старту роботи виборчої дільниці у Немишлянському районі. Перевірка продовжується.

8:15 — виборчий процес розпочався на 604 дільницях Харкова із 605. Як повідомили у відділі комунікації Головного управління Нацполіції у Харківській області, одна дільниця — у Немишлянському районі Харкова вчасно не відкрилася. Причиною запізнення старту роботи дільниці стала хвороба двох членів комісії. Нині їм шукають заміну.

За охороною громадського порядку на виборчих дільницях, бюлетенів та іншої виборчої документації стежать понад 2000 поліцейських.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.