Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Інші часи. Що змінилося у Харкові через рік після смерті Кернеса

Фото: KHARKIV Today.
16 грудня 2020 року мер Харкова Геннадій Кернес помер від наслідків коронавірусу.

Команда покійного мера поступово поступається місцем новим людям, його штаб-квартира продана, його дружина розпродає активи.

Ще рік тому здавалося, що Геннадій Кернес завжди буде харківським міським головою. Відколи 14 років тому став секретарем міськради і до самої смерті, він фактично одноосібно визначав політичне життя міста. Більшість важливих рішень приймалися у готелі "Національ", який став штаб-квартирою мера. Але пройшов лише рік, а готелю більше немає, та й люди покійного мера поступаються місцем новій команді.

Люди Кернеса йдуть

Новим мером Харкова став Ігор Терехов, котрий довгі роки пропрацював у Геннадія Кернеса заступником. Були всі підстави вважати, та й сам Терехов це підтверджував, що політика міськради не зміниться.

Майже одразу ж після похорону мера з міськради звільнилися всі його радники. Навесні звільнили директора департаменту будівництва і дорожнього господарства Володимира Чумакова. Легендарний дорожник просидів у міськраді майже так само довго, як і сам Кернес, отримуючи дивовижні підряди на ремонти для своєї фірми "Паркінг+". Його замінили на Віталія Буру із "Доррембуду". Незабаром посаду покинув і заступник Чумакова.

Іноді обличчя у новій "посткернесній" команді міськради змінюються запаморочливо швидко. Не минуло й року, як Терехов призначив 12-м заступником міського голови Семена Сироту, як перед виборами у жовтні 2021 року звільнив його і з заступництва, і з департаменту житлово-комунального господарства (до речі, за Кернеса цих департаментів було два). На його місце прийшла не нова людина в команді — Віталій Мірошник був раніше заступником Сироти.

терехов
Ігор Терехов після присяги почав міняти команду під себе. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

У грудні 2021 року було звільнено директора "Харківського метрополітену" В'ячеслава Стаматіна, чоловіка багаторічної заступниці Кернеса Марини Стаматіної. Віце-мер з питань інфраструктури Євген Водовозов пояснив це проблемами зі здоров'ям, проте натякнув на нові завдання, з якими старому директору впоратися було не під силу. Зовсім недавно Ігор Терехов звільнив чиновника, який 10 років керував Московським районом, Олега Товкуна, і призначив на його місце Олексія Топчія.

"Я дуже хочу, щоб новий голова району зовсім по-іншому ставився до людей, щоб він чув їх і реагував на їхні звернення", — заявив Терехов.

Зважаючи на все, це лише початок кадрових перестановок нового мера.

Розсипалося і багаторічне єдиновладдя політсили Кернеса (у різні роки вона носила різні назви, не змінюючи суті. Останнім часом партія називалася "Блок Кернеса — Успішний Харків"). На останніх виборах депутати мера отримали лише 34 мандати, Терехову доводиться вести переговори з іншими фракціями перед важливими голосуваннями. У міськраді ще немає секретаря: в Офісі президента неодмінно хочуть, щоб ця посада була за партією Зеленського.

Що з активами?

Якийсь час після смерті Кернеса його прихильники подейкували про те, щоб зробити музей із готелю "Національ". Але й року не минуло після його смерті, як готель був проданий.

Перед виборами 2015 року Геннадій Кернес переписав багато своїх активів на Оксану Гайсинську. Оскільки вони не були одружені офіційно, йому не доводилося декларувати це майно. Серед цих активів був і "Національ". У лютому готель закрили, а у серпні приміщення стало власністю будівельної компанії "Авантаж" екснардепа Анатолія Денисенка. Незабаром тут виросте багатоповерхівка.

гайсинская
Оксана Гайсинська і її син Родін — спадкоємці-мільярдери. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Після смерті Геннадія Кернеса виявилося, що Оксана Гайсинська та її син Родіон мільярдери. Розслідувачі "Слідство. Інфо" порахували, що лише їхня спільна нерухомість тягне на 1,3 млрд грн. Гайсинська поступово розпродує активи.

Вулиці немає

Коли Геннадій Кернес тільки помер, його соратники навперебій пропонували назвати ім'ям міського голови вулицю та станцію метро, поставити йому пам'ятник або ще якось увічнити ім'я мера — наприклад, присвоїти його зоопарку чи парку Горького.

Пам'ятник Кернесу у Харкові буде. Його встановлять на могилі мера на цвинтарі, як і будь-якому іншому громадянину. 23 серпня на фасаді міськради відкрили меморіальну дошку міському голові, як і його знаменитому попереднику Євгену Кушнарьову. Останньому теж хотіли присвятити і метро, і вулицю.

памятник
Вибір пам'ятника Кернесу. Фото: Харківська міськрада

"Ми проведемо опитування, соціальне опитування, порадимося з людьми — як. Потрібен час. Давайте на емоціях не приймати швидкоплинних рішень. Повинен пройти час, залягти емоції і після цього...", — так відповів Ігор Терехов на запитання про те, як буде увічнена пам'ять Кернеса, після громадянської панахиди на цвинтарі у річницю смерті Кернеса.

Про Кернеса у Харкові нагадує народна назва вулиці, що йде від Сумської до Новгородської через Лісопарк. Втім, "Гепаштрасе" її прозвали ще за живого мера.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.