Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Агресор чи окупант? Харківські депутати, що мовчать про вторгнення Росії в Україну. Частина друга

Ми починаємо публікувати імена депутатів та посадовців, які досі публічно не зартикулювали, ким є для них Росія.

24 лютого стало лакмусовим папірцем для багатьох поміркованих політиків, депутатів, чиновників. Коли Росія вторглася на територію України, довелося визначитися, чи ти і надалі толеруєш проросійській ідеології чи засуджуєш її. Деякі харківські "можновладці" і на двадцять третій день війни вважають, що зможуть "пропєтляти". Ми вирішили зафіксувати на майбутнє, яким чином кожний, хто дотичний до влади, самовизначився. Тому що відступати нікуди: позаду — Україна.

Як ми писали у першій частині, багато депутатів обох рад, за інформацією KHARKIV Today, виїхали з міста у перші дні війни. Хтось має другий французький паспорт і тому вільно подолав кордони, хтось виїхав, прикриваючись статусом "багатодітності", але не повернувся. Поки що ми не публікуємо імена цих депутатів — можливо, хтось із них все ж передумає і доєднається допомагати рідному місту.

А що ж роблять ті, хто лишилися? Частина — чистить сторінки у соціальних мережах, видаляючи не тільки пости, але й будь-яку інформацію. До десятка депутатів Харківської облради взагалі закрили свої профілі, аби ніяк не комунікувати у цей складний час зі своїми виборцями.

Так, наприклад, вчинила депутатка Юлія Ковалевська (пройшла за списком "Слуги Народу"), а раніше обиралася депутаткою ВР від "Партії регіонів", просто закрила свою сторінку. Де вона наразі перебуває — у Харкові, рідному Києві чи деінде — невідомо. Свою позицію щодо російської окупації вона не скомунікувала.

Сьогодні ми проаналізували соцмережі усіх депутатів від фракції "Блок Кернеса".

ДЕПУТАТИ І ВІЙНА
ПІБ, фракція Реакція
Кирило Кернес ("Блок Кернеса") Із 21 лютого не оновлює сторінки в соцмережах (останній допис — засідання коміссії)
Олександр Ткаченко  ("Блок Кернеса") Із 19 січня не оновлює сторінки в Facebook (до цього вітав зі святами)
Неллі Цибульник  ("Блок Кернеса") 9 березня написала: "никто не ожидал такого горя и ужаса"
Альберт Кононенко  ("Блок Кернеса") 13 березня поділився публікацією про зниклого у Маріуполі хлопця
Дмитро Оніщенко  ("Блок Кернеса") Із 27 січня не оновлює сторінку в Facebook
Олег Гуревич  ("Блок Кернеса") Із кінця жовтня 2020 року (вибори) не оновлює сторінку в Facebook
Карина Кірієнко  ("Блок Кернеса") Із 27 лютого робить репости на сторінці в Facebook, в тому числі психологічна допомога, фото Харкова
Дмитро Горло  ("Блок Кернеса") Із 27 лютого робить багато репостів на сторінці в Facebook
Володимир Святаш  ("Блок Кернеса") Давно не оновлює сторінки в Facebook
Євген Водовозов  ("Блок Кернеса") Працює у місті з мером, 6 березня репостнув на сторінці в Facebook інформацію про надання Харкову звання "місто-герой"
Віталій Гагарін  ("Блок Кернеса") 8 березня написав на сторінці в Facebook "Мы победим"
Михайло Різник  ("Блок Кернеса") Увечері 24 лютого на сторінці в Facebook написав "переживаю все точно так как и вы и нахожусь дома"
Тетяна Столяренко  ("Блок Кернеса") 25 лютого на сторінці в Facebook: "при всей сложности ситуации в которой оказался Харьков, харьковчане не паникуют, объединяются и помогают друг другу"
Володимир Бабаєв  ("Блок Кернеса") Робить репости на сторінці в Facebook, в тому числі про зруйнований Харків
Ганна Горбунова  ("Блок Кернеса") 8 березня отримала квіти і написала: "война войной, а женский праздник никто не отменял"
Марія Сухонос  ("Блок Кернеса") Робить репости на сторінці в Facebook, здебільшого про університет Бекетова
Людмила Гасан  ("Блок Кернеса") 16 лютого вітала з Днем єднання, люди відзначають її у дописах про отриману від депутата допомогу
Світлана Ротач  ("Блок Кернеса") 1 березня написала на сторінці в Facebook: "ми — українці, а значить, пліч-о-пліч, один за одного стоятимемо в цій війні і обов’язково вистоїмо"
Геннадій Лазарєв  ("Блок Кернеса") Із 12 березня робить репости на сторінці в Facebook: фото Дергачів, телефони лікарів, графік потягів
Тетяна Малиніна  ("Блок Кернеса") Із 26 лютого робить репости про університет Бекетова, зруйновану школу, інсулін
Ігор Горішній  ("Блок Кернеса") Із 18 січня не оновлював сторінку в Facebook (здебільшого вітав там зі святами)
Максим Зеленський  ("Блок Кернеса") Закрив профіль в Facebook, тільки друзі бачать, чим він ділиться
Сергій Чернов  ("Блок Кернеса") 24 лютого працював у Києві і написав в Facebook: "тепер день 24 лютого 2022 року ніколи не стерти з нашої пам’яті. Росія оголосила війну Україні з цинічного і зухвалого вторгнення на наші землі"
Віктор Остапчук  ("Блок Кернеса") Із листопада 2020 року не оновлював сторінку в Facebook
Людмила Немикіна  ("Блок Кернеса") Із 14 лютого мовчить у Facebook
Степан Масельський  ("Блок Кернеса") 24 лютого написав: Російська Федерація напала на Україну. В Україні оголошена війна. 
Павло Столбовий  ("Блок Кернеса") Із 24 лютого робить репости про ситуацію у Харкові та рідній Балаклії 
Валерія Мураєва  ("Блок Кернеса") 12 березня написала на сторінці в Facebook: нет проблемы больше или меньше, просто определяем объем необходимых ресурсов для ее решения — все важно, кошка тоже человек
Олександр Кухар  ("Блок Кернеса") Із 5 березня почав робити репости, вітав з 8 березня
Віталій Панов  ("Блок Кернеса") Із вересня 2020 року не оновлював сторінку в Facebook
Олег Каратуманов  ("Блок Кернеса") Не оновлює сторніки в Facebook, на одній із них фото профілю з рамкою — "Полк Победы. 9 мая. Пока мы помним — они живы!" 
Сергій Радьков  ("Блок Кернеса") Не оновлював сторінку з жовтня 2021 року (востаннє вітав із Днем учителя)

Як бачимо, більшість депутатів ведуть пасивний спосіб життя у соцмережах. За профілями здебільшого неможливо зрозуміти, де вони знаходяться - за межами міста, області чи України. 

Точно працюють у тимчасово окупованих містах Степан Масельсткий і Павло Столбовий. Із першого дня війни вони багаторазово говорили, що ніколи не співпрацюватимуть із окупантами, як це зробив мер Куп'янська Геннадій Мацегора.

Депутати, які поховалися і мовчать, у нас до вас тільки одне запитання - ви на що розраховуєте? Що ніхто не помітить вашої відсутності у найтяжчі для країни часи? Що ніхто з ваших виборців не згадає, що вас і близько не було із допомогою у період з 24 лютого?

Може, ви все-таки з'явитесь хоча б у соцмережах і вийдете на зв'язок із людьми, які вас обирали? Варіант за прикладом депутата Горло також зараховується.

Скрін: Facebook/Дмитрий Горло
Скрін: Facebook/Дмитрий Горло

ЩО БУЛО У ПЕРШІЙ ЧАСТИНІ

Голова Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко з першого дня не толерує і вимагає "рашисти, зупиніться! На ваших руках кров невинних людей!", обіцяючи помсти за кожного вбитого російською армією.

Наймолодший заступник голови Харківської облради Богдан Мальований (обраний від ОПЗЖ) уже під час війни добряче вичистив свою сторінку у Фейсбук, поставивши в профіль фото з гірськолижного курорту. Про війну в Україні — анічичирк.

Колишній голова обласної ради Артур Товмасян називає війною "нелегким для нашої країни часом", просить земляків: "будьте обережними, підтримайте ближнього, допомагайте один одному! Бережіть себе! Бережіть свої родини! Важливо не розповсюджувати неправдиву інформацію та не панікувати!" За три тижні війни він устиг привітати із 8 березня і кілька разів запостити інформацію про гуманітарну допомогу. А ще він написав про проблеми у рідних Липцях і Циркунах немає комунальних послуг, але чомусь забув додати, що їх у перший же день зайняла російська армія і звідти методично щодня і щоночі розстрілює Північну Салтівку.

"Стало відомо, що наразі в Липцях, Тишках, Циркунах повністю відсутній телефонний зв‘язок. В магазин "Гастрономчик", який знаходиться в Липцях, потрапив снаряд. В Глибокому, Стрілечі, Лук‘янцях та Борисівці сьогодні тихо, пострілів немає. Інформація щодо постраждалих серед мирного населення відсутня", — пише Товмасян.

Депутатка Харківської облради Юлія Ковалевська (пройшла за списком "Слуги Народу"), а раніше обиралася депутаткою ВР від "Партії регіонів", просто закрила свою сторінку. Де вона наразі перебуває — у Харкові, рідному Києві чи деінде — невідомо. Свою позицію щодо російської окупації вона не скомунікувала.

Депутат Володимир Скоробагач, який також обрався до облради від ОПЗЖ, визначився швидко і жорстко. "Война. Мерзкая, циничная и страшная. Война, в которую мы не могли поверить, рушит семьи, дома, сердца. В моём родном Харькове сотни погибших, множество раненных, разрушены больше 600 домов. Российские войска каждый день поливают его градами, расстреливают его с воздуха", — написав депутат у Фейсбуці. Його офіс у центрі Харкова знищено, але він продовжує допомагати гуманітркою мешканцям Харкова і називає волонтерів героями. 

Друзі-депутати від різних політичних сил в облраді Сергій Чебишев ("Європейська Солідарність") і Роман Семенуха ("Слуга Народу") залишаються у місті.

"Був дуже сконцентрований перші 16 днів війни, абсолютно не було бажання щось про себе розповідати. Я навчився говорити мало, але чітко, намагаюсь в розмовах отримувати від людей одразу суть, бути максимально ефективним. Щасливий, що за цей період я познайомився з героїчними прекрасними людьми. У війні все кристалізується миттєво, все стає зрозумілим та простим. Це дуже комфортне відчуття…" — пише Чебишев.

Депутат і заступник голови ХОВА Роман Семенуха щодня пишається воїнами, які тримають український Харків:

"Війна жорстоко перетворила все навколо на чорно-біле, сірих відтінків немає. Я дякую Богу за ще один прожитий день в ім’я моєї країни, майбутнього моїх дітей. Я щасливий в ці дні бути поруч з тими харків’янами, що чинять несамовитий опір, роблять вчинки, якими будуть пишатися їх діти. Так, я бачу не лише героїзм, я бачу підлість і трусливість, але жити з цим буде ще та ноша".

Депутат від "ЄС", ветеран АТО Анатолій Козловський стисло між боями написав, хто є хто: "путін пі…с! Маскалі пі…си! Ми будемо нищити Ваши оселі! Слава Україні".

Іще один обранець від ОПЗЖ Василь Россіхін за двадцять днів російської навали тільки привітав свою куму із днем народження у Фейсбуці. Оце й уся діяльність "народного обранця".  

Депутат, керівник харківської ОПЗЖ Нікіта Шенцев напередодні вторгнення Росії привітав усіх із 23 лютого, а потім за нього позицію висловив батько, нардеп Дмитро Шенцев, не назвавши війну війною.

"Родная моя Харьковщина! Нет слов, чтобы выразить, до чего тебе тяжело сейчас! Гибнут мирные люди: старики, женщины, дети. Сердце разрывается от этой страшной трагедии. И это на земле, где всегда были рады соседям и просто гостям, с которыми делили и дом, и кров. Это на земле, где девятое мая всегда было святым праздником. Это на земле, где русский язык всегда оставался родным. Сейчас не время для пиара. Просто хочу сказать: наш Фонд работает. Мы помогаем людям на пределе своих возможностей. Мы сильные. Мы выстоим, мы всё отстроим заново и обязательно вернём родной Харьковщине прежнее величие. Ваши Дмитрий и Никита Шенцевы". На фото у соцмережах обидва Шенцеви відсутні, є інформація, що сім'я покинула Україну і виїхала до Молдови у той час, коли російська армія окупувала близький до них Чугуїв. Пізніше ВСУ вибили окупантів звідти.

Наступний пул харківських депутатів, які бояться назвати напад Росії війною проти України, ми опублікуємо найближчим часом. А поки у вас є ще шанс на самоідентифікацію.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.