Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Я говорив поліції, щоб там пошукали". Як загинув харківський підліток Антон Логвінов?

Фото: ГУ НП
Тіло школяра знайшли під мостом на вулиці Ахсарова.

Антона Логвінова розшукували більше доби і знайшли мертвим. Зараз поліцейські розбираються, було це вбивство чи нещасний випадок.

10 лютого Харків розбурхала новина: під мостом знайшли тіло хлопчика. Ним виявився 9-класник Антон, якого з ночі понеділка шукали всім світом. 300 добровольців, півтори тисячі поліцейських оглянули десятки підвалів і горищ, обійшли Олексіївський ліс, опитали всіх друзів і знайомих. У цей час Антон, швидше за все, вже був мертвий.

"Завжди телефонував матері"

Нагадаємо, як все було. 8 лютого приблизно об 11 годині вечора волонтери розмістили інформацію про те, що в районі Олексіївського лісу починається пошукова операція, потрібні добровольці. 15-річний Антон Логвінов близько 7 години вечора пішов з дому і не повернувся, на дзвінки не відповідає. Батьки звернулися до поліції, поліцейські покликали на допомогу пошуковиків-добровольців із загону "Мілена".

Версію сварки з батьками виключили одразу. Хлопчик був з благополучної сім'ї, жив з матір'ю, вітчимом і сестрою мирно, скандалів, за словами знайомих, між ними не було. Антон не мав звички втікати з дому, однокласники з 135 школи також підтвердили, що він ні з ким не конфліктував відкрито, був спокійним хлопцем.

"Він завжди телефонував матері, коли кудись ішов, але того разу телефон у нього був вимкнений. Батьки відразу звернулися до поліції", — розповів KHARKIV Today адміністратор пошукової групи "Мілена" Сергій Осман.

Спочатку обдзвонили всіх знайомих, обшукали горища і підвали. 9 лютого продовжили пошуки в Олексіївському лісі, вони не дали результатів. 10 лютого добровольці знову вийшли на пошуки, але вже через пару годин припинили їх. Співробітники ювенальної превенції, які займаються справами дітей і підлітків, знайшли тіло, за описом схоже на Антона. Незабаром в поліції підтвердили: це дійсно зниклий хлопчик.

Завадив сніг

Антон Логвінов мав трохи небезпечне хобі: він захоплювався дослідженням занедбаних будівель і інженерних конструкцій. KHARKIV Today зв'язався з одним із товаришів Антона по захопленню.

"Хотіли полазити разом по "заброшках", розкрити бункер. Він говорив, що сам ходив по "заброшках", останнього разу, коли бачилися, розповів, що хотів піти на міст цей. Я говорив поліцейським, щоб там пошукали", — говорить друг Антона Роман.

У пошуковому загоні "Мілена" запевняють: версія з мостом спочатку навіть не розглядалася. Знайомі розповідали про інтерес Антона до покинутих будівель, про те, що він любив один гуляти в лісі, тому пошуковики зосередили головну увагу на лісі.

Головне питання: чому при такій кількості людей, які брали участь в пошуковій операції, тіло хлопчика знайшли лише через майже дві доби після зникнення. Сергій Осман вважає, що тут зійшлися два фактори: велика територія і погана погода.

"Дуже велика була територія для пошуку. Олексіївський ліс дійсно великий, і ми його навіть не весь обійшли. У тому місці, де знайшли тіло Антона, теж проходили добровольці. Але вночі 9 лютого був сніг, його засипало снігом, вони його не побачили", — говорить Сергій.

мост
Сніг завадив побачити тіло хлопчика. Фото: пресслужба Нацполіціі

Антон Логвінов лежав обличчям вниз. За непідтвердженими даними, у нього була черепно-мозкова травма. Поліцейські розслідують справу за ст. 115 (умисне вбивство). Версію з нещасним випадком теж не виключають.

Поліція просить допомогти водіїв і надати запис з відеореєстраторів. Судячи з того, що слідчих цікавить час з 17:00 8 лютого до півночі, хлопчик загинув саме в цей проміжок. Антона шукали, коли він уже був мертвий.

Як шукати зниклих людей

Пошук Антона Логвінова був наймасштабнішою рятувальною операцією пошукового загону "Мілена". Об'єднання добровольців виникло в квітні минулого року. Назву групі дали на згадку про 6-річну Мілену Шевєльову, заради пошуку якої волонтери об'єдналися вперше. На жаль, дівчинка замерзла в лісі.

З тих пір добровільні помічники поліції 210 разів виходили на пошуки зниклих людей. Їх дії вже відпрацьовані. Насамперед перевіряють, чи є заява до поліції. Далі допомагають обдзвонювати друзів і знайомих, створюють карту пошуку: територію, де приблизно може бути зниклий, ділять на квадрати. Щоб обійти всі місця, волонтери зазвичай через соцмережі скликають добровільних помічників, а далі вони групами під керівництвом координатора поступово "прочісують" територію пошуку.

Діти губляться не так часто, за весь час їх було всього 50. Як правило, родичі шукають зниклих літніх людей. Нерідко це люди, у яких проблеми з пам'яттю, забувають, куди вони пішли і де живуть. Знайти зниклого живим або мертвим вдається не завжди. Кожен п'ятий в історії "Мілени" пропав безвісти.

"Восени була історія, коли бабуся поїхала на дачу, з лісу зателефонувала внучці, сказала, що заблукала, і пропала. Ми досі не знаємо, де вона. Ми той ліс пройшли вздовж і поперек — немає ні бабусі, ні речей, мов у воду канула", — говорить Сергій Осман.

Якщо почати пошуки зниклого правильно і вчасно, шанси знайти його живим збільшуються. KHARKIV Today писав про те, як вести себе, якщо діти і дорослі зникають безвісти.

Ось ці правила:

  • відразу дзвонити до поліції;
  • звертатися за допомогою до волонтерів, які розшукують людей;
  • телефонувати людям, до яких міг піти зниклий;
  • оголосити про зникнення у всіх можливих соцмережах;
  • приєднуватися до пошуків, але при цьому одна людина завжди повинна залишатися вдома;
  • не припиняти пошуки ні на годину.

Більшість зниклих, кажуть в "Мілені", зазвичай, знаходять живими і здоровими.

Автор: Олена Павленко

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.