Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Всі лікарні повинні опублікувати списки ліків від коронавірусу, які є в наявності

На цьому тижні віддадуть відповідне Розпорядження.

До Міністерства охорони здоров'я скаржаться на відсутність ліків при лікуванні на COVID-19, проте там запевняють: лікарні повністю забезпечені.

В областях зобов'яжуть лікарні публікувати список ліків, які використовують для лікування пацієнтів з коронавірусом. Про це заявив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

"Я отримав тривожні сигнали про те, що не забезпечено лікування лікарськими засобами в наших лікарнях. Хочу акцентувати: згідно фінансуванням наших лікарень в обов'язковому порядку була передбачена закупівля лікарських засобів для лікування хворих на COVID-19, тобто в цих засобах, які перераховуються Національної службою здоров'я. На процес лікування хворих COVID-19 було передбачено Національною службою здоров'я 15,6 мільярда гривень. Були укладені відповідно договори, перераховуються кошти. Тому для нас це дуже важливо", — сказав Степанов.

Через скарги в Міністерстві охорони здоров'я вирішили почати перевірку лікарень — їх змусять публікувати перелік ліків, якими лікують пацієнтів з COVID-19. Доручення дадуть найближчим часом.

"Я буду ініціювати на цьому тижні ряд дій про порядок перевірки лікарень — як саме забезпечують наших хворих відповідними лікарськими засобами. Тому що ще раз акцентую: в повному обсязі передбачені кошти на лікування хворих на COVID-19. Я думаю, на цьому тижні ряд нормативних документів буде прийнято. Наприклад, буде дано відповідне розпорядження, щоб в обов'язковому порядку публікувалися лікарнями, які підписали договори і лікують хворих на COVID-19, лікарські засоби за національною протоколу. Наскільки вони забезпечені, щоб ми всі могли побачити, і відповідно не турбуватися про лікуванні наших близьких і рідних, які лікуються від COVID-19", —заявив Степанов.

Крім того, головам облдержадміністрацій доручили "найближчим часом" розширити кількість ліжок з киснем. У Міністерстві охорони здоров'я хочуть, щоб 80% ліжок в українських лікарнях були з киснем.

На сайті Харківської обласної інфекційної лікарні є перелік ліків, які отримані за державні гроші за станом на 17 серпня. У списку — більше 150 препаратів. Є серед них і "Плаквеніл" і "Актемра". А ось простого "Амброксолу", а також одноразових халатів і захисних костюмів -— немає.

Як писав KHARKIV Today, — пацієнти "інфекціонки" витрачали десятки тисяч гривень на лікування від коронавірусу..

У травні в "інфекціонці" розгорівся скандал, коли стало відомо, що коронавірус там лікують за рахунок пацієнтів. Дорогих препаратів для важких хворих там взагалі не було, і родичі змушені були витрачати по п'ять з половиною тисяч гривень на один флакон ліки, а таких необхідно п'ять штук за один раз. У квітні в "інфекціонці" не витратили ні копійки на закупівлю лікарських засобів.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.