Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Від Харкова до Карпат і назад, або Ретропробігом по карантину

Ford Consul 1957 года, который проедет 3000 км из Харькова в Карпаты и обратно
Ford Consul проїхав майже 4000 кілометрів з Харкова до Карпат і назад, а команда "Ретропробіга по карантину" з'ясувала, що таке внутрішній туризм.

Як працює внутрішній туризм і чи є він взагалі в Україні? Особливості відпочинку в умовах карантинних обмежень вирішив на собі перевірити харківський любитель ретромашин Дмитро Харченко і в супроводі двох компаньйонів відправився в подорож на чотири тисячі кілометрів на Форді 1957 року.

Епідемія коронавірусу і викликаний нею практично в усьому світі карантин поставив хрест на планах відпочинку за кордоном: з одного боку, країн, готових прийняти у себе громадян України, мінімум, з іншого, іноземних туристів в цьому році у нас практично немає.Дмитру Харченку, любителю ретроавтомобілів та організатору з'їздів власників старих машин, також довелося скасувати поїздку до Англії, про яку він давно мріяв. На Острові Дмитро збирався зустрітися з колегами — учасниками клубу любителів Ford Consul, які випускалися британською філією американської автомобільної компанії.

Дмитрий Харченко в капоте Форда
Організатор проєкту "Ретропробіг по карантину" Дмитро Харченко перевіряє мотор Ford Consul

Якось йому до рук потрапила незвичайна колода карт, із зображенням різних пам'яток України, розповідає Дмитро: "Я став розглядати картинки і зрозумів, що нічого цього не бачив — Батурин, Козин, Переяслав-Хмельницький, ще багато чого. І я подумав: а чому б мені не поїхати на своєму ретроавтомобілі в ретроподорож по Україні і не показати українцям принади внутрішнього туризму?".  Крім такого відкриття країни, є ще один важливий фактор, продовжує Харченко: я не виводжу гроші за межі України, а залишаю їх тут, підтримуючи вітчизняні маєточки, замки, кафе і так далі, яким в цьому році складно без грошей іноземних туристів, що залишилися вдома.

У поїздку Дмитро вирішив відправитися на улюбленці сім'ї — автомобілі Ford Consul, випущеному в 1957 році британцями для Європи, тобто з лівим кермом. У той час машина працювала в посольстві Великобританії в Москві, потім, коли дипломати оновлювали парк, її купив колекціонер старих авто з Ворошиловграда (нині Луганськ), а в 2012 році Ford дістався Дмитру Харченку і став практично членом родини, з часткою іронії і одночасно благоговінням говорить його власник. Як тут не пишатися: машина цієї моделі — єдина на території пострадянського простору, а крім того, ця модель "засвітилася" в першому фільмі про Джеймса Бонда. Правда, з огляду на вік "дідуся" і досить проблемну можливість замінювати деталі, Ford Consul досі був автомобілем вихідного дня, сімейство Харченків виїжджало покататися на ньому лише по місту. У таких далеких мандрівках машина ще не була.

Знак Ford Consul

Півроку пішло на підготовку ветерана британсько-американського автопрому до ретропробігу. Під час самої подорожі автомобіль не планувалося піддавати перевантаженню — "крейсерська" швидкість передбачалася не більше 70-75 км / год., максимальна відстань, яку "консул" повинен був проходити за день, власник обмежив 300 км.

Початок маршруту, ділянку від Харкова до Ізюму, звідки передбачався старт ретропробіга, Ford витримав відмінно. Правда, на перших же кілометрах шляху авто змусило похвилюватися Дмитра, але проблему було легко усунуто і далі "дідусь" не давав приводу для занепокоєння аж до другого етапу ретропробігу — дороги додому.

Про подальші пригоди проєкту # ретропробігом_по_карантину — в наступних номерах "Харьковской недели".

Пилип Дикань

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.