Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

У суді і на вулицях. Як харків'яни допомагають Медведчуку захищати телеканали

Фото: Канал 24
У Києві не всі залишилися задоволені непрошеним захистом.

5 лютого почався збір підписів за відставку Володимира Зеленського. Імпічмент намагається ініціювати партія "Опозиційна платформа". Причина — заборона на мовлення трьох каналів. Проти президента виступили харківські політики, активісти і адвокат.

2 лютого, в День бабака Володимир Зеленський визначив інформаційну погоду наступних місяців, закрив "112 Україна", ZIKі Newsone. Він спирався на рішення Ради нацбезпеки і оборони. Формальним власником каналів є депутат "Опозиційною платформи — За Життя" (ОПЗЖ) Тарас Козак. Проти нього і його каналів ввели санкції. Соратники Віктора Медведчука, якого навіть в "ОПЗЖ" називають неформальним власником каналів, намагаються в помсту оголосити Зеленському імпічмент, а харківський правозахисник подав на президента до суду.

Звичка судитися з президентами

4 лютого до Верховного Суду України надійшло відразу два позови. Позивачами були не Медведчук з Козаком, не їхні юристи і співробітники телеканалів, а двоє юристів. Один — житель Києва, колишній житель Донецька Павло Попков. Він відомий тим, що захищав скандального голову Вищого господарського суду України Віктора Татькова, кума експрезидента Віктора Януковича, якого звинувачують у втручанні в діяльність судових органів.

Другий позивач — юрист з Харківської області, член Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов. Адвокат стверджує, що в його зверненні до суду немає ніякої політики, і він не погоджував свої дії з Козаком або Медведчуком.

лихачев
Роман Лихачов: "Я абсолютно далекий від політики"

"Я вважаю, незаконно так робити. Завтра так будуть все закривати, тому що хтось щось подумає. Є законна процедура. Якщо ми звинувачуємо людей в тероризмі, нам потрібно оголошувати підозру, а підозри немає. Я абсолютно далекий від політики, мене цікавить законність питання. Чому ми не зробимо це, як годиться в законі? Є Нацрада з питань телебачення і радіомовлення, яка може позбавити ліцензії, є, врешті-решт, суд, який теж може розглянути це питання", — розповів Роман Лихачов KHARKIV Today.

У своєму позові адвокат вказує на невідповідність президентського указу закону, який забороняє вводити санкції проти громадян України. Виняток — якщо вони визнані винними в терористичній діяльності.

Роман Лихачов не вперше бере участь у гучних судових процесах. У 2017 році він вже судився з іншим президентом України Петром Порошенком — протестував проти блокування російських соцмереж "ВКонтакті" і "Однокласники". У 2018 році він оскаржив мораторій Львівської облради на російськомовний культурний продукт. Обидві справи були програні.

І Попков, і Лихачов стверджують, що не погоджували свої дії з власниками телеканалів. В "ОПЗЖ" до ініціативних адвокатів поставилися з підозрою. Нардеп Ренат Кузьмін впевнений, що адвокати підігрують президенту.

"Це завдання для школярів — маніпуляція, юридичний трюк, суть якого полягає в тому, що фейковий позивач подає "кривий"позов нібито в інтересах каналу, прогнозовано програє його і тим самим робить неможливим перемогу справжнього позивача, якщо такий з'явиться. Суд просто відмовить справжньому позивачеві, мотивуючи відмову тим, що аналогічний позов на таких же підставах раніше був уже розглянутий, і по ньому винесено рішення про відмову в задоволенні", — стверджує Кузьмін.

За його словами, партія теж збирається подати позов на початку наступного тижня.

.Партія збирає бійців і підписи

Харківські нардепи від "ОПЗЖ", слідом за партійним керівництвом, висловили публічний осуд "наступу на свободу слова".

"Закликаю Президента України Володимира Зеленського, поки не пізно, скасувати це явно незаконне рішення. Будь-які спірні питання повинні вирішуватися в законному порядку — тобто в суді. Приймаючи такі рішення, країна сама може потрапити під санкції європейського і міжнародного демократичного співтовариства",— написав Олександр Фельдман.

Лідер міської фракції "ОПТЗЖ" в Харківській міськраді Андрій Лесик відправився до Києва, щоб стиснути в міцних обіймах підтримки Віктора Медведчука і його соратника Іллю Ківу. Водночас у громадській приймальні на Полтавському шляху, 22 збирають підписи на підтримку імпічменту президента Зеленського.

ширяев
Олег Ширяєв (другий ліворуча) стоїть поряд с лідером "Патріотів — за життя" Иллею Ківою. Фото: facebook.com/kivailya

3 лютого з Харкова до Києва виїхали активісти руху Іллі Ківи "Патріоти за життя" під керівництвом ексветерана АТО Олега Ширяєва. У столиці спортсмени зібралися захищати будівлі студії, де зараз записуються для трансляції в інтернеті програми закритих телеканалів. Наступного дня Ширяєв і ще двоє активістів сфотографувалися в спортзалі зі своїм ватажком Іллею Ківою.

"Перемога буде за нами", написав депутат від "ОПТЗЖ".

Під студією телеканалу "НАШ", який належить екснардепу з Харківської області Євгену Мураєву, днями зібралися на протести члени ветеранських організацій Києва. Вони вимагали закрити "рупор Кремля". Після невеликої сутички поліцейські затримали кількох протестувальників.

Голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк в ефірі "1 + 1" заявила, що вже звернулася до суду з проханням позбавити "НАШ" ліцензії. Водночас блогер Роман Шрайк стверджує, що Мураєв виявився єдиним вигодонабувачем в цій історії. Він опублікував у своєму Telegram-каналі рейтинг інформаційних каналів за 3-4 лютого. "НАШ", згідно з цими даними, в 4 рази наростив аудиторію. Шрайк не називає компанію, яка проводила ці виміри.

Автор: Олена Павленко
 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.