Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

У МОЗ вважають, що лікарі харківської "інфекціонки" отримували в розпал пандемії великі зарплати. Головлікар не згоден

Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today
Підхід до нарахування надбавок переглянуть.

У Харківській ОДА кажуть, що зарплати вищі, ніж в інших лікарнях, в "інфекціонці" вважають такий підхід раціональним.

З початку пандемії хворих з симптомами коронавірусу "швидка" привозила виключно до "інфекціонки". Іноді пацієнтів було більше, ніж ліжкового фонду. У травні міські лікарні почали приймати хворих коронавірусом на доліковування, в кінці червня підключилася чорнобильська лікарня. Тільки з 16 вересня пацієнтів з симптомами коронавірусу почали везти до міської лікарні №25, лікувальні установи приймають їх за графіком.

Минулого тижня в Харківській області була делегація з Міністерства охорони здоров'я для перевірки діяльності лікарень, які визначені на прийом пацієнтів з COVID-19. Вони порахували, що зарплати в "інфекціонці" набагато вищі, ніж в інших лікарнях, де також лікують хворих коронавірусом. Про це повідомив заступник голови Харківської ОДА Тарас Пастух.

"Для них було дивно те, що єдиний лікувальний заклад, це наша обласна "інфекціонка ", майже всі гроші направила на зарплати. І ці зарплати виявилися в два, можливо в 2,5 раза вищими, ніж в інших лікувальних установах, визначених у лікуванні COVID -19, у тих лікарів, які безпосередньо надають допомогу хворим. З 24 мільйонів гривень, які Національна служба здоров'я України надала на хворих COVID-19, там і надбавка, там і на медикаменти, в тому числі, і обладнання, 21 млн було витрачено на зарплати. Отже, це говорить про те, що грошей на медикаменти майже не залишалося", — пояснив він.

Директор обласної інфекційної лікарні Павло Нартов підтвердив, що велика частина грошей пішла на зарплати і вважає такий розподіл обґрунтованим.

"Основні засоби однозначно йшли на зарплати, тому що у нас всі співробітники лікарні задіяні в ліквідації наслідків коронавірусу. У нас немає відділень, де б не перебували хворі з COVID-19, тобто іншої патології у нас немає. Зарплати — це ж не я придумав, у нас розрахунок з того, скільки людина відпрацювала. Якщо вона працює на ставку, виробляє свою кількість годин, їй нараховується 300% цих. У нас в інфекційному є надбавка інфекційна, наприклад, 15%, є стаж, є категорія, нічні. Це все разом враховується. Також і керівники задіяні, я, наприклад, професор, доктор медичних наук, за це теж у мене певна є зарплата і вона множиться, наприклад, на три. З іншого боку, це добре, що лікарі, всі інші, отримують таку зарплату гідну, а як далі буде — не знаю. Зараз ми будемо більш вибірково ставитися, тобто, ймовірно, не всі будуть отримувати ці 300% надбавки", — розповів KHARKIV Today Нартов.

Він уточнив, платили максимальну надбавку, щоб мотивувати старих співробітників і залучити нових. Якщо зарплати зменшити, то велика ймовірність, що люди просто підуть з лікарні.

"Ймовірно, будуть вирішувати вже завідувачі відділеннями участь кожного співробітника в процесі ліквідації цих наслідків, як вони працюють. У наказі написано до 300%, спочатку у нас були проблеми з кадрами, якщо ми зараз зменшимо зарплати — багато хто піде, тут палиця з двома кінцями. Ми максимально платили, пішли по шляху того, що персоналу потрібно дати максимальну надбавку, щоб вони тут залишилися, щоб залучити співробітників з інших лікарень, анестезіологів, за рахунок цього ми, найімовірніше, заробляємо додаткові гроші", — повідомив директор інфекційної лікарні.

В "інфекціонці" створили комісію, яка буде вирішувати, яку надбавку отримає кожен з медиків. За словами Нартова, надбавку в 300% платять не тільки в його лікарні.

"Це не тільки в нашому лікувальному закладі така проблема. Коли приїжджала комісія, вони говорили, що це не тільки у нас, в багатьох лікувальних установах по Україні. Чому ми багато заробляємо? Те, що лікарі заробляють, це добре. Звичайно, гроші повинні залишатися на лікування, на лікарські препарати. Зараз залишаються", — пояснив він.

Директор "інфекціонки" вважає, що до надбавок варто змінити підхід.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.