Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

У Харкові розкупили маски і пропонують вже в квітні злітати на китайський острів Хайнань

Фото: А. Мариенко
коронавирус фото А. Мариенко
KHARKIV Today проливає світло на нове захворювання.

Чи потрібно носити маски, скасовувати поїздки в Італію і робити щеплення, щоб врятуватися від коронавірусу? KHARKIV Today проливає світло на нове захворювання.

Італія закриває міста на карантин, у Парижі скасовують екскурсії до Лувру, перші випадки зараження коронавірусом виявили в сусідніх Росії та Білорусі, а в харківських аптеках розкупили медичні маски. Чим насправді небезпечний китайський вірус і як захистити своє здоров'я?

Що таке коронавірус?

Нові хвороби часто викликають паніку. До спалаху інфекції в Ухані в грудні 2019 року про вірус COVID 19 нічого не було відомо. З цим пов'язані всі ці безпрецедентні заходи безпеки. Зараз, через два місяці, вчені знають, що смертність від коронавірусу COVID 19 становить 2-4%. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), стільки ж хворих помирають під час спалаху звичайного сезонного грипу. Що відрізняє коронавірус від відомих раніше штамів грипу  — велика контагіозність (заразність), тобто, поширюється він швидше відомих раніше штамів грипу.

инфекционка
 В Україні поки що немає хворих на коронавірус. Фото: Андрій Марієнко

Фахівці ВООЗ описали симптоми коронавірусу: підвищена температура, стомлюваність і сухий кашель. На кашель слід звернути особливу увагу. Якщо кашель мокрий — це точно не коронавірус.

"У деяких пацієнтів можуть проявлятися різні болі, закладеність носа, нежить, фарингіт або діарея. Як правило, ці симптоми розвиваються поступово і носять слабо виражений характер", — пишуть експерти ВООЗ.
Число заражених на 2 березня — майже 90 тисяч осіб. Із них за межами Китаю — більше 7 тисяч. Найбільші спалахи зафіксували в Південній Кореї, Італії, а також Ірані. Від ускладнень померли 3048 людей, в тому числі в Китаї — 2912. Більше 45 тисяч пацієнтів одужали. Ці дані весь час уточнюються.

Як і кому передається вірус?

Дітей молодше 10 років COVID 19 не чіпає — на сьогоднішній день немає жодного випадку зараження серед найменших. У зоні найменшого ризику — діти і молоді люди до 39 років. За інформацією РНБО, показник ймовірності захворювання для них становить 0,2%. Чим людина старша, тим більше ймовірності підчепити нову хворобу. Для тих, хто старше 80 років, ризик захворіти становить 13,5%. Якщо у людини є діабет, артеріальна гіпертензія або захворювання серця, хвороба буде протікати важче.

На сьогоднішній день більшість хворих — жителі Китаю і Південної Кореї.

Згідно з сучасними науковими даними, на які опирається ВООЗ, коронавірус COVID 19 передається від хворого до здорових через дрібні краплі під час кашлю або чхання.

"Ці краплі потрапляють на предмети, що оточують людину, і поверхні. Інші люди можуть заразитися в результаті дотику спочатку до таких предметів або поверхонь, а потім — до очей, носа або рота. Крім того, зараження може відбутися при вдиханні дрібних крапель, які виділяються при кашлі або чханні людини з COVID 19 ", — пишуть фахівці ВООЗ на офіційному сайті організації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спецсредства и температурный скрининг: как Харьков готов к борьбе с коронавирусом

Багато людей, особливо молоді, переносять коронавірус без симптомів або мають симптоми легкої застуди. Тому в Міністерстві охорони здоров'я України настійно рекомендують не геройствувати і взяти лікарняний.

"Співробітники із симптомами гострих респіраторних захворювань повинні повідомити свого керівника і залишитися вдома", — наполягають у міністерстві.

У ВООЗ заспокоюють: якщо ви не відвідували країни, в яких зафіксовано спалах захворювання і не контактували з людьми, які там побували і мають ознаки зараження, ризики захворіти мінімальні.

Коронавірус в Україні

Жодного хворого з коронавірусом в Україні немає. Про це 2 березня повідомив головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко. За його словами, було три підозри, але всі тести виявилися негативними.

"Уже проведено вісім тестів на китайський коронавірус, всі вони негативні. Зараз в лабораторії розпочато дослідження ще на чотири підозри — три з Києва і один з Чернівецької області", — заявив Ляшко.

В аеропортах і на митно-пропускних пунктах проводять тепловий скринінг — всім вимірюють температуру. Уже оглянули 540 тисяч чоловік. Правда, в цей же день ВООЗ оприлюднила офіційну заяву: скринінг в аеропортах не запобігає поширенню вірусу.

кран
Кращий спосіб захиститися від коронавірусу — мити руки з милом. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today 

5 березня закінчується термін обсервації для українців та іноземних громадян, яких вивезли з Китаю і помістили в медцентр Нацгвардії в Нових Санжарах (Полтавська область). Всі вони здорові, ні у кого симптоми коронавірусу не виявили.

На випадок, якщо вірус добереться до України, в МОЗ рапортують про готовність 12 тисяч ліжок в інфекційних стаціонарах, на яких можна розмістити хворих.

Як захиститися?

Вакцини від коронавірусу поки що немає, тому головна рекомендація ВООЗ та МОЗ України  —ретельно мити руки з милом не менше ніж півтори хвилини після того, як ви прийшли з вулиці, перед їжею і після туалету.
Триматися від людей, які чхають і кашляють, на відстані не менше 1 метра.

Якщо ви перебуваєте в групі ризику, імунолог Андрій Волянський радить не відвідувати громадські місця і зробити щеплення від сезонного грипу і від пневмококу.

"Це необхідно, щоб не було суперінфекції. Можливе нашарування однієї інфекції на іншу", — пояснив Андрій Волянський KHARKIV Today.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В харьковскую "инфекционку" привезли 100 тест-наборов для определения коронавируса

Медичні маски, які харків'яни розмітають в аптеках, не рятують від зараження коронавірусом. Вони потрібні в тому випадку, якщо у вас спостерігаються симптоми ГРВІ — щоб не заразити інших людей, коли ви виходите з дому.

"Маску повинна надягати хвора людина, яка має симптоми респіраторного захворювання. Коли здорові люди купують маски для захисту, це неправильно. Це — скоріше психологічний ефект, маска не завадить, але і користі від неї не буде",— говорить головний санлікар України.

Як не захищає від коронавірусу алкоголь, засоби народної медицини та антибіотики.

Подорожі на свій страх і ризик

До 30 березня авіасполучення між Україною і Китаєм буде закрито. Однак уже зараз харківські туристичні агентства відновили продаж путівок на курортний острів Хайнань.

"До цього моменту острів користувався дуже великою популярністю, там багато нових готелів. Квітень, травень і червень вже можна бронювати", — повідомили KHARKIV Today в одному із турагентств Харкова.

На сайті МОЗ залишається рекомендація утриматися від відвідування тільки провінції Хубей, де вперше зафіксували коронавірус.

Ще один популярний серед харківських туристів напрямок — Італія. Країна знаходиться на третьому місці за кількістю підтверджених випадків коронавірусу. У Венеції скасували щорічний карнавал, в Мілані закрили оперу до кращих часів. У Франції зафіксували всього 130 випадків коронавірусу, але там вживають схожі заходи безпеки — закрили Лувр.

Україна не припиняла авіасполучення з Італією. Полетіти "на чобіток" поки можна тільки з Києва, але з 30 березня Sky Up відновить польоти в Ріміні. Заборони відвідувати країни, де вже виявили коронавірус, немає, це рішення туристи приймають на свій страх і ризик. Проте, експерти Всесвітньої ради по туризму прогнозують, що спалах COVID 19 завдасть індустрії 20 мільярдів євро збитків цього року.

Автор: Олена Павленко

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.