Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

У Харкові через карантин до літа закриються 70% дрібних підприємств

Фото: соцсети
Першими підуть з ринку ресторани і кафе

Бізнес не переживе, якщо через місяць уряд не послабить обмеження, кажуть підприємці. У місті припинили існування майже всі дрібні кав'ярні, на черзі — ресторани, кафе і транспортні підприємства.

Три тижні карантину стали важким ударом для харківських підприємців. Страждає і малий, і великий бізнес. Промисловці просять уряд знизити ставки за кредитами, а дрібні бізнесмени мріють хоча б повернутися на роботу. За прогнозами Асоціації приватних роботодавців, до 70% самозайнятих людей і тих, чия діяльність відноситься до мікробізнесу, через місяць карантину змушені будуть піти з ринку.

Ресторани "у відключці"

Найбільше постраждали від карантину ресторани, бари і кафе. За даними компанії по автоматизації ресторанів Poster, більшість закладів громадського харчування не змогли переорієнтуватися на доставку або організувати продаж на винос, а тому зазнають збитків. Дослідження компанії показало, що продажі рестораторів різко падають. У Харкові за три тижні карантину вони просіли на 73%, і це — середній для України показник, в Києві і у Львові падіння перевалило за 78%.

У Харкові вже зараз, за ​​даними Асоціації приватних роботодавців, закрилися 90% дрібних кав'ярень, де не готували нічого, крім кави, чаю та десертів — ці продукти не розраховані на те, щоб доставляти їх додому, а клієнти, які брали капучино і еспрессо із собою, зараз сидять по домівках.

Але навіть ті ресторани, які можуть доставляти їжу, зіткнулися з несподіваною проблемою.

"Є одна компанія доставки їжі, я не буду називати її, яка бере 33% від вартості страви. У них немає відбою від клієнтів, тому що є фірми, які все ще забезпечують співробітників ланчами навіть на віддалену роботу, хтось продовжує працювати в офісах. Але більшості ресторанів дуже нецікаво працювати на таких умовах, тому що їм доведеться сильно занижувати вартість страв", — розповів KHARKIV Today голова Асоціації Олександр Чумак.

карантин
Деякі ресторани вже зараз не можуть платити за оренду і електрику. Фото: Сергій Козлов / KHARKIV Today

Друга сторона проблеми — орендодавці. Загальної тенденції немає, кожен вирішує питання з орендою по-своєму. Є власники приміщень, які скасували орендну плату за березень і зменшили квітневу на 50%, є ті, кому необхідно виплачувати кредит і вони не знизили ціну. На ринку "Барабашово", який перейшов в режим складу, з орендодавців беруть 30-40% вартості оренди за зберігання товару, більшість торгових центрів не потурають наймачам.

Крім оренди, підприємствам потрібно платити за електрику та комунальні послуги.

"Я знаю кафе, якому вже відрізали електрику за несплату, там великі суми, оскільки йде підключення великих потужностей. Оскільки "Харківобленерго" не може їх звільнити від оплати, через місяць карантину заборгованість буде такою великою, що вони не зможуть відкритися", — говорить Чумак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові через коронавірус почали звільняти співробітників підприємств

За його прогнозами, якщо карантин не припинити в травні, 70% підприємців з мікробізнесу не зможуть відкритися, а середній бізнес буде дрібніти і перейде в розряд дрібного. Підуть з ринку всі турагентства і туроператори, постраждає готельний бізнес і логістика. Тому Українська рада бізнесу звернулася до уряду і президента з вимогою послабити карантинні заходи і дозволити вийти на роботу тим підприємцям, чий бізнес не передбачає великого скупчення людей, при цьому зобов'язати їх дотримуватися запобіжних заходів: забезпечити масками співробітників і дезінфікувати приміщення.

Работа на межі

Є підприємства, які не тільки не постраждали, але і заробили на карантині. З прибутком — швейні цехи, які переорієнтувалися на пошиття масок, виробники антисептиків, кур'єрські фірми і поштові сервіси, які не справляються із збільшеним навантаженням і наймають нових співробітників.

Більшість же сфер бізнесу в Харкові застрягли на межі між падінням і виживанням. Служби таксі поки не йдуть з ринку, але роботи стало менше.

"Кількість замовлень впало в два рази. Зараз на одного клієнта припадає кілька водіїв, і вони вже самі вибирають, що їм робити: чекати весь день і отримати два замовлення або залишатися вдома. На ціну це поки не вплинуло, знижувати її зараз немає сенсу, тому що в цих умовах знижки не допоможуть збільшити замовлення — люди нікуди не їздять", — розповів KHARKIV Today голова Харківського обласного відділення профспілок таксистів України Сергій Старцев.

У сфері нерухомості найбільші збитки несуть власники комерційних об'єктів, які здаються в оренду. Ціни на ринку за березень просіли в півтора рази. Що стосується продажу житлової нерухомості, ціни поки завмерли в очікуванні.

карантин
Ціни на оренду комерційної нерухомості просіли в 1,5 рази. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

"Ринок житлової нерухомості реагує на кризу повільно, будь-які зміни ми побачимо тільки до осені",— повідомив KHARKIV Today віце-президент Асоціації фахівців з нерухомості України Ігор Балака.

Певний запас міцності є у великих туристичних компаній і мереж спортклубів, але і вони змушені будуть закритися до літа, якщо в травні до них не повернуться клієнти.

Не повторити долю ХАЗу

Великі промислові підприємства Харкова, на відміну від малих і середніх, працювати не припиняють, але й вони змушені підлаштовуватися під карантинні умови. За даними Об'єднання промисловців і підприємців, "Турбоатом" і "Світло шахтаря" перевели своїх працівників на дві третини ставки і готують звернення до Центру зайнятості з тим, щоб держава компенсувала людям частину зарплати.

У заводів є замовлення, в тому числі і закордонні, але через те, що прикордонна служба закрила більшість пропускних пунктів, в Об'єднанні прогнозують затримку поставок готової продукції на місяць і більше.

"Уряд заявив, що буде підтримувати тільки підприємства критичної інфраструктури, тобто, ті, які дають газ, електрику, надають комунальні послуги і виробляють продукти харчування. Продукція більшості харківських підприємств — це не продукція життєзабезпечення. Але уявіть, що буде, якщо зупинити "Турбоатом"? Буде, як із авіазаводом, який зараз, крім сервісу, нічого не робить і не зможе робити більше ніколи в житті, це виробництво вже не запустити. Всі виробництва, пов'язані із застосуванням високих технологій, дуже важко запускаються", — говорить виконавчий директор Об'єднання промисловців і підприємців Харківської області Едуард Набока.

Об'єднання звернулося до президента, уряду і парламенту із закликом допомогти підприємствам і знизити облікову ставку Нацбанку до 1%, що дозволить комерційним банкам теж знизити ставку кредитування до 1%. Зараз підприємства в Україні кредитуються під 10%, і це, за словами Набоки, робить їх неконкурентоспроможними навіть у порівнянні із сусідами: в Росії, Молдові та Білорусі облікова ставка коливається від 6 до 8%, що дозволяє підприємствам брати дешевші кредити. У більшості ж країн ЄС на період карантинних заходів її взагалі знизили практично до нуля, щоб допомогти банківській сфері і підприємствам вижити на майже безкоштовні державні гроші.

Автор Олена Павленко
 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.