Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

У харківському військовому госпіталі — новий начальник

Едуард Хорошун очолив військовий госпіталь в Харкові.

Колишній начальник військового госпіталю Харкова Юрій Подолян очолив львівський військовий госпіталь, його місце зайняв Едуард Хорошун.

9 вересня у Військово-медичному клінічному центрі Північного регіону представили нового начальника. Ним став 47-річний полковник медичної служби Едуард Хорошун.

Раніше харківський військовий госпіталь очолював Юрій Подолян, його під час ротації направили на службу до львівського військового госпіталю, де в червні помер після ускладнень від коронавірусу начальник Іван Гайда.

Едуард Хорошун служив у 127-й окремій розвідувальній бригаді (дислокація в Севастополі), був начальником операційного відділення, командиром медичної роти, старшим ординатором військово-морського госпіталю № 540, начальником відділення клініки невідкладної хірургії, брав участь в АТО.

"Вийшов з Криму, потім відразу ж Дніпропетровськ (тоді він так називався), координація потоків поранених була. Потім АТО, я був головним хірургом 61-го мобільного госпіталю під час Іловайських подій. Під час виведення з Донецького аеропорту був начальником медичної служби сектора Б . Потім був призначений на посаду начальника Центрального військового медичного управління, після цього повернувся до клініки невідкладної хірургії, займався практичною роботою. Відбулися кадрові зміни, запропонували посаду начальника Харківського центру військово-медичного. Я висловив бажання служити тут", — пояснив Хорошун.

Командувач медичними силами, генерал-майор медичної служби Ігор Хоменко зазначив, що в харківський військовий госпіталь прийшов один з кращих хірургів, що дуже важливо, оскільки саме сюди поступають з бойовими травмами воїни з Донбасу.

"Едуард Миколайович поки був в резерві. Зараз — начальник центру. Мені потрібен сюди офіцер, який знає, по-перше, війська. Тому що воно все йде через Харків. Який має величезний бойовий досвід, а Едуард Миколайович був начмедом сектора, коли був Донецький аеропорт, одним з хірургів, який був організатором. Потім очолював службу. Він добре знає це військове спрямування. Тут має бути людина, яка знає бойову травму. Він сам хірург. Юрій Віталійович — анестезіолог, а Едуард Миколайович — хірург, який розбирається в бойовій травмі. Тому віддаємо одного з кращих хірургів сюди", — сказав Хоменко.

У харківський військовий госпіталь з 2014 року прибуло на лікування понад 28 тисяч військовослужбовців. З них 4 тисячі — з пораненнями, 6 тисяч — з травмами. Сьогодні тут знаходяться близько 150 пацієнтів, з них з травмами або бойовими пораненнями близько 30. Останнім часом, кажуть в госпіталі, прибували військові з опіками (після пожеж в Харківській і Луганській областях) і з травмами після розривів снарядів.

До кінця цього року госпіталь придбає нове обладнання — МРТ-апарат, мікроскоп, ангіограф, на що виділили близько 70 мільйонів гривень. За словами Хоменка, раніше таку суму розподіляли між усіма військовими госпіталями, зараз ситуація покращилася. Допомагати, в тому числі, стали іноземні партнери.

"Перед начальником стоїть завдання розвивати цей центр за всіма напрямами і з травмами після розривів снарядів.

До кінця цього року госпіталь придбає нове обладнання як в лікувальному напрямку, так і повинно з'являтися нове обладнання. А в цьому році ми будемо допомагати. В цьому році ми їм запланували новий МРТ-апарат, мікроскоп ... Ми їм даємо обладнання на 60-70 мільйонів гривень. Я прийшов на посаду трохи більше двох років тому. У нас на всі Збройні сили було 60-70 мільйонів на обладнання. Але ми зараз працюємо з німецькими, японськими партнерами, іншими. Ми залучаємо їх, щоб цей центр розвивався. На наступний рік у нас є мета — поставити за різними напрямками нове обладнання, щоб ні в чому наші службовці в діагностичному плані не потребували, щоб не потрібно було їхати в лікарні цивільні, щось робити, воно повинно бути все тут", — пояснив Хоменко.

Загальний річний бюджет медичної служби Збройних сил України в цьому році склав близько 700 мільйонів гривень. У наступному році планують збільшити його на 100 мільйонів. При цьому на обладнання замість 66 мільйонів, як це було раніше, хочуть спрямувати 230 мільйонів гривень.

Крім обладнання, в планах у керівництва госпіталю — навчання співробітників нових технологій за кордоном, зокрема в Німеччині, ремонт приміщень та асфальтного покриття, а також в майбутньому — відкриття відділення трансплантології та хірургії ока.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.