Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Тіла загиблих в авіакатастрофі Ан-26 під Харковом почали видавати рідним

Фото: KHARKIV Today/Cергей Козлов
Для ідентифікації 25 тіл загиблих довелося призначати п'ять додаткових експертиз.

Сьогодні, 2 жовтня, почали процедуру видачі тіл родичам загиблих для поховання.

З моменту авіакатастрофи Ан-26 біля Чугуєва, яка забрала життя 26 осіб, пройшло сім днів. У Держбюро розслідувань розповіли, що встигли зробити за цей період.

Слідчі ДБР, військові прокурори і фахівці провели огляд місця події з розподілом на сектори. Там виявили тіла 25 загиблих, частини літака з механічними пошкодженнями тощо. На місці події в хвостовій частині літака був бортовий самописець ( "чорний ящик").

У ДБР уточнили, що оглянули 26 тіл за участю судово-медичних експертів і призначили 26 судово-медичних експертиз. У військовій частині А4104 провели виїмку документів з організації та проведення польотів, а також зразків палива. На території військової частини для експертного дослідження вилучили зразки технічного масла, його використовують для змащення деталей двигуна, встановленого на Ан-26.

У Печерському районному суді Києва наклали арешт на майно (документи, речі), вилучене під час оглядів, щоб провести генетично-молекулярні експертизи. Суд дозволив слідчим тимчасовий доступ до оригіналів документів по обслуговуванню, модернізації і експлуатації літака (в ДП "Мотор Січ", ДП "Івченко-Прогрес", ДП "Антонов", командуванні Повітряних Сил України, Міноборони, Харківському університеті Повітряних Сил, військової частини А4104 , Держаудитслужбе, Рахунковій палаті).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На місці катастрофи Ан-26 встановили пам'ятник

У 25 родичів загиблих курсантів відібрали біологічні зразки для проведення генетико-молекулярних експертиз. У Харківському бюро судово-медичної експертизи провели 25 оглядів тіл загиблих і вилучили зразки крові для проведення генетико-молекулярних експертиз. За ним призначили 27 генетико-молекулярних експертиз. Провели п'ять додаткових оглядів невпізнаних тіл військовослужбовців і вилучили у них зразки кісткової тканини, після повторно призначили генетико-молекулярні експертизи.

У ДБР уточнили, додатково призначили 14 генетико-молекулярних експертиз за зразками особистих речей невпізнаних військовослужбовців. У Харківському бюро судово-медичної експертизи призначили 25 порівняльних судових молекулярно-генетичних експертиз. Також призначено експертизу на предмет дослідження наявності вибухових пристроїв або речовин на борту літака, які могли привести до вибуху або пожежі після зіткнення з землею.

Слідчі допитали понад 60 свідків і десять родичів загиблих. Вони виготовили дублікат касети записів розмов екіпажу Ан-26, його вилучили з магнітофонного бортопісца літака. З уламків літака Ан-26 відібрали зразки палива. У ДБР оглянули оригінали медичних книжок чотирьох військовослужбовців, які керували польотами. Вони отримали відео з радарів в Харківському аеропорту і оригінали справи другого ремонту літака Ан-26 від ДП "Завод 410 ГА".

Вони ініціювали проведення аудиторами перевірки в командуванні Повітряних Сил, в/ч А4104, Харківському національному університеті Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, "Мотор Січ", ДП "Завод 410 ГА", ДП "Антонов". Вони повинні будуть з'ясувати як витрачалися державні кошти на утримання, обслуговування, ремонт, модернізацію, проведення регламентних робіт, а також організацію проведення навчальних польотів літака АН-26, який зазнав катастрофи. Крім того, слідчими ініційовано проведення перевірок з аналогічних питань щодо всіх літаків виробництва ДП "Антонов" і які перебувають на озброєнні у ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держкомісія розглядає до десяти версій падіння Ан-26

Сьогодні почалася процедура видачі тіл родичам загиблих для поховання. Слідчі продовжують досудове розслідування.

Кримінальне провадження розпочали за ознаками злочину, передбаченого ст. 416 Кримінального кодексу України (порушення правил польотів і підготовки до них, що спричинило тяжкі наслідки).

Як писав KHARKIV Today, ідентифікувати тіла 25 загиблих в авіакатастрофі не вдалося. 28 вересня розпочалися експертизи ДНК.

Нагадаємо, увечері 25 вересня військово-транспортний борт АН-26Ш впав, а потім загорівся недалеко від Чугуєва. На борту перебували 27 осіб, вижити вдалося лише одному. На місці загинули 25 людей, ще один — Віталій Вільховий — помер в лікарні

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.