Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Світлична в компанії з Медведчуком вимагає скасування реформи децентралізації

Двоє харківських народних депутатів поставили свої підписи під зверненням до КС, яке подали всі представники "ОПЗЖ" у Верховній Раді.

Колишня голова Харківської ОДА довго намагалася дистанціюватися від партії кума Путіна. В середині жовтня, після повернення Медведчука з Кремля, фракція "ОПЗЖ" звернулася до КС з приводу неконституційності закону "Про добровільне об'єднання територіальних громад". До них приєдналася і протеже Ігоря Райніна.

Юлія Світлична склала компанію народним депутатам з "ОПЗЖ". Вона поставила 51-й підпис під конституційним поданням про нібито незаконне об'єднання ОТГ. Список народних депутатів, які вирішили поставити під загрозу місцеве самоврядування, складається з фракції ОПЗЖ в повному складі і десятка  позафракційних колег. Тут відзначилися і Віктор Медведчук, і Юлія та Сергій Льовочкіни, Юрій Бойко, Ілля Ківа, Наталія Королевська, Ренат Кузьмін, Григорій Мамка, Михайло Папієв, Вадим Рабінович, Григорій Суркіс, Нестор Шуфрич та Олександр Фельдман.

16 жовтня депутати зажадали відкрити конституційне провадження, оскільки, на їхню думку, пункт 6 частини третьої статті 11 Закону про об'єднання громад суперечить Конституції України. "Формування ОТГ відбулося всупереч офіційно оформленим рішенням, думку людей проігнорували і порушили принцип добровільного об'єднання громад", — обґрунтували нардепи.

Документ: Конституционное представление нардепов
Документ: Конституційне подання нардепів

Нагадаємо, реформа децентралізації закінчилася восени 2019 року. За п'ять років добровільно об'єднались трохи більше 40% ОТГ, тому в 2020 році решту об'єднали по Перспективному плану. У Харківській області реформа "буксувала" найбільше. Так, до осені 2019- го було створено всього 23 ОТГ. Для порівняння: в Житомирській області таких громад — більше 60, в Дніпропетровській області — більше 50. У 12 районах області не було створено жодної громади, і це був антирекорд в Україні.

У той же час тодішня голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична всюди розповідала про переваги ОТГ:

"Люди хочуть об'єднуватися, хочуть економічного зростання. Ми, звичайно, як обласна влада будемо допомагати, надавати всіляку підтримку і робити все, щоб Харківська область і надалі розвивалася, росла і була першою серед всіх регіонів України";

"Об'єднання веде до розвитку. Децентралізація дає і нові можливості, і відповідальність. Сьогодні ви контролюєте, як використовуються кошти платників податків, а раніше навіть не замислювалися про це. Ви самостійно вирішуєте, що необхідно робити в першу чергу. Знаю, що планів дуже багато. Потрібні час і терпіння, щоб все реалізувати. Але будемо звертати увагу на те, що дійсно потрібно зробити невідкладно, і рухатися далі разом";

"Об'єднані громади тепер самі розуміють, що їм це потрібно, це процес такої плідної праці. Потрібно було спілкуватися з людьми, розповідати, що це не скасування сіл, що ніхто не буде ліквідувати щось, переносити. Йдеться про зміцнення органів місцевого самоврядування та за рахунок цього — збільшення фінансового ресурсу. Залучення великих коштів на територію і за рахунок цього зменшувати проблеми, які накопичувалися роками";

"процес децентралізації набирає обертів, ми вже об'єднали 12 громад, і вони ефективно працюють. Головне для нас — не кількість об'єднань, а їх якість. На квітень цього року заплановано створення ще п'яти нових об'єднань. І мені приємно говорити, що деякі місцеві громади приєднуються до вже чинних ОТГ. Це означає, що ми йдемо правильним шляхом і демонструємо результат".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутатом Харківської міськради хоче стати колишній оплотівець

Нагадаємо, 27 листопада 2019 року екс-голова Харківської ОДА, екс-голова Адміністрації президента часів Петра Порошенка Ігор Райнін очолив обласний осередок "ОПЗЖ". На представлення свого "друга" приїхав Юрій Бойко і сказав, що вони давно вели переговори з Райніним і просили його не йти з АП.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.