Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Світ на карантині. Як харків'яни на трьох континентах переживають епідемію

Фото: Common Dreams
У США і Італії, Болгарії, Греції та інших країнах люди зіткнулися із безліччю обмежень.

Брак масок, поліцейські патрулі і втрата роботи — те, що в епоху коронавірусу об'єднує людей майже у всьому світі.

KHARKIV Today поспілкувався з колишніми харків'янами із США, Італії, Китаю, Польщі, Болгарії та Греції і дізнався, за якими правилами вони можуть ходити на вулицю, скільки коштують медичні маски, чи можна відвідати ресторан і як обдурити поліцію, щоб вийти на побачення.

Нью-Йорк, США. Обід можна забрати в школі

Колишній тележурналіст із Харкова Андрій Барташов кілька років тому перебрався до Нью-Йорку. В Америці він працював маркетологом в медичній компанії, але відтоді, як Америку два тижні тому посадили на карантин, він втратив роботу. Сподівається, що тимчасово.

"Звичайно, відділ маркетингу скоротили в першу чергу, але пообіцяли взяти на роботу, як тільки закінчиться карантин. Два рази дзвонив керівник. Питав, як справи, просив не впадати у відчай", —  розповів Андрій KHARKIV Today.

Його дружина змогла зберегти роботу в медичній компанії, але для офісних співробітників ввели особливий режим: два дні вони працюють в офісі, кожен в окремому кабінеті, три дні — вдома. Доїхати на роботу можна без проблем: і метро, ​​і автобуси в Нью-Йорку працюють в звичному режимі. Автомобілів стало менше, проте, вранці все ще утворюються невеликі затори.

андрей
У Нью-Йорку немає дефіциту продуктів. На фото Андрій Барташов

Діти в Америці, як і в Україні, сидять вдома на карантині, вчителі проводять з ними уроки онлайн. Навіть маленька дочка Андрія Барташова, якій 4,5 роки, отримує завдання від свого вихователя із американського аналога дитячого садка. Кожен день на пошту батьків приходить лист із вказівками, які вправи потрібно зробити з дитиною. А ще, поки діти вдома, батьки можуть приходити в школу і забирати для них обід. Обіди для школярів в США бувають безкоштовними і за гроші, в залежності від статусу школи і пільг батьків, але абсолютно всі учні навіть на карантині можуть отримувати свою звичну їжу.

У Нью-Йорку не обов'язково ходити в масках — навіть в магазин. Є рекомендація від мерії закривати рот і ніс в громадських місцях, але ніхто не оштрафує людину з "голим" обличчям. Люди ходять в парки і їздять на пляж.

"У магазинах теж все є. Спочатку люди розгребли туалетний папір і паперові рушники, але потім вони знову з'явилися. Кажуть, що скоротилася секція кошерних товарів в нашому магазині в Брукліні", — говорить Андрій.

Що дійсно в дефіциті в США, так це машинки для стрижки. Перукарні в Нью-Йорку, як і в Харкові, закриті на карантин, але майстри зачісок, на відміну від українських, не ризикують приймати клієнтів вдома, тому на популярних сайтах приладдя для стрижки вдома дуже рідко бувають в наявності.

Китай, Чжандзядзе. Відкрились ресторани

Півторамільйонне місто із провінції Хайнань, де в січні почалася епідемія коронавірусі, вже потроху повертається до звичного життя. Про це KHARKIV Today розповів керівник оркестру місцевої філармонії Тарас Куценко.

"Кінотеатри поки не відкрили свої двері, а ось магазини, ринки, деякі ресторани вже відкриті. Але у них постійно, кожен ранок і вечір, проходить обробка приміщень спецзасобами. Такі умови їх роботи в період карантину, які встановив уряд", — говорить Тарас.

Крім виступів у філармонії, Тарас Куценко викладає музику в університеті Чжандзядзе. Поки що робота зупинилася, але в кінці квітня викладачі очікують повернення студентів в місто, правда, з побоюванням, тому що в Китаї все ще фіксують нові випадки коронавірусу, тому в місті побоюються, що іногородні студенти можуть привезти вірус з інших провінцій.

"Зарплату нам зберегли, але моїм колегам з інших провінцій виплачують від 20 до 60%. Вважаю це несправедливим, так як це епідемія і юридично є форс-мажором", — вважає харківський диригент.

А поки що музиканти оркестру Чжанцзяцзе  ZPO orchestra вирішили влаштувати репетицію онлайн. Для концерту по телефону вибрали "Болеро" Равеля. Кожен у себе вдома записав свою партію на смартфон, потім запис звели в студії. Якщо уважно дивитися, на ній можна помітити кота Чучундрія — він вперше взяв участь у виступі оркестру. 

В кінці травня в Чжандзядзе планують відкрити дитячі садки і школи, тоді ж, вважають мешканці, життя повернеться в колишню колію. А поки що всі поголовно продовжують носити маски, хоча це вже й не обов'язково. Транспорт в місті працює в колишньому режимі, втім, він не зупинявся і в розпал епідемії.

ІталІя, Алессандрія. Дозволили квіти 

80-тисячне місто Алессандрія на Півночі Італії закрили на суворий карантин ще 8 березня. Відтоді вийти можна тільки у важливих справах — в аптеку або в магазин, розповідає колишня харків'янка Юлія Зінченко. В магазин можна зайти тільки обмеженій кількості покупців. Вулицями їздять поліцейські патрулі і закликають жителів залишатися вдома. Тих, хто не слухається, можуть оштрафувати.

"Можуть оштрафувати, якщо ти безцільно йдеш  далеко від будинку. А ціль повинна бути — або магазин, або аптека, або робота. Можна одному з батьків недалеко від будинку погуляти з дитиною", — говорить Юлія.

Її чоловік працює на підприємстві, яке виробляє металеві троси, їм дозволили працювати. Сама Юлія — ​​інструктор з йоги. Поки що вона може тільки записувати відео для своїх учнів.

Юля
Юлія Зінченко до карантину викладала йогу. Фото: із особистого архіву

За появу без масок на вулиці не штрафують, тим паче, що їх немає у вільному продажу, як і спиртових розчинів для дезінфекції. Незважаючи на це, 80% алессандрійців дисципліновано носять маски.

А ще днями в місті дозволили відкрити магазини з продажу квітів. За час карантину їх господарі зазнали великих збитків, тому що вся продукція просто зів'яла, зате зараз вони знову можуть працювати.

Греція, острів Корфу. На побачення — по четвертому номеру

У Греції теж немає обов'язкового маскового режиму, але для того, щоб вийти з дому, потрібно повідомити уряд. Порушників можуть оштрафувати на 150 євро. Про це KHARKIV Today розповіла маркетолог із Харкова Ольга Висоцька, яка кілька років тому переїхала жити на острів Корфу. Ольга працює вдома і веде російськомовний блог про життя острова, тому виходила за період карантину лише раз — в супермаркет, але каже, що на острові сидіти на карантині не так важко, тому що майже всі живуть в приватних будинках із садами і можуть вийти на прогулянку до моря — правда, не в компанії, а по одному.

Перш, ніж йти гуляти, потрібно повідомити уряду про те, що ти вийшов. Для цього потрібно на спеціальний номер послати СМС, в якому вказати ім'я, адресу та номер причини, по якій ти йдеш.

Їх всього шість: №1 — похід до лікаря, №2 — похід в магазин (в тому випадку, якщо доставка неможлива), №3 — візит до банку, №4 — відвідування хворих родичів.

"З цим четвертим номером — цікава історія, тому що молоді люди використовують цю причину, щоб піти на побачення до своїх коханих. У нас з'явилося багато жартів з цього приводу", — говорить Ольга.

Ольга
На Корфу можна гуляти, головне — дотримуватись дистанції. Фото: Ольга Висоцька

Ще дві причини, які вважаються поважними для виходу з дому — похорон, весілля, хрестини (5 номер), а також індивідуальні заняття спортом і вигул вихованця. Шостий номер часто використовують, щоб просто погуляти. Греки люблять порушувати карантин так само, як і харків'яни, причому, за словами Ольги Висоцької, головні порушники — пенсіонери.

"Кафе закриті, але можна купити каву на винос. Я іноді бачу, як пенсіонери з цією кавою збираються на літніх майданчиках кафе та сидять. У них дуже сильна традиція ходити в кафе, з цим важко боротися", — говорить Ольга.

Рятує те, що на острові живе небагато людей: всього 100 тисяч, з них 60 тисяч — у сільській місцевості. У багатьох греків є традиція відзначати Великдень на Корфу, але в цьому році уряд закрив острів від зовнішнього світу і заборонив туди їхати. Справа в тому, що на Корфу знаходиться всього одна лікарня, і вона не призначена для лікування хворих коронавірусом. За час карантину тут було три випадки COVID-19, одна людина померла.

Дефіциту продуктів на острові немає, на самому початку карантину були перебої з поставками антисептиків, але зараз вони є в магазинах. Одноразова маска коштує 2,5 євро, що дорого для місцевих жителів. Майже всі вони працювали в сфері туризму і в цьому році втратили дохід. Уряд обіцяв компенсацію по 800 євро кожному, але коли її видадуть, ніхто не знає.

Болгарія, Варна. Маски дають в автобусі

Анастасія Маджере з чоловіком і півторарічною донькою живе в приморському місті Варна. Найбільше на карантині їй не вистачає дитячих майданчиків, куди молода мама могла вийти погуляти з дитиною. А ось антисептики і засоби для дезінфекції під'їздів жителям міста безкоштовно дають в мерії. Маски в аптеках закінчилися ще до введення карантину, але багато підприємців налагодили їх випуск і продають в промтоварних магазинах, ціна — від 1,5 до 5 євро. Також за розпорядженням влади міста можна отримати у кондукторів у громадському транспорті — в автобусі без маски їхати не можна. Дії проїзних квитків продовжили, щоб люди не товпилися в місцях їх поповнення.

Їздять навіть міжміські автобуси, тільки виїхати з Варни можна не всім.

"Всі, хто їде, повинні показати документи, що ось в тому місці у них дача і вони їдуть туди на карантин", — розповідає Анастасія.

Ходити по місту можна вільно, але не можна ходити в парки і збиратися групами. За це накладається величезний за болгарськими мірками штраф — 2500 євро. Суворо стежать за тими, хто повернувся із-за кордону, вони зобов'язані 14 днів перебувати на самоізоляції.

Настя
Настя сумує за дитячими майданчиками. Фото: із особистого архіву

"Двічі на день до них під вікна приїжджає поліція, дзвонить і просить помахати з балкона — так перевіряють. За порушення — до трьох років в'язниці".

Як і в Греції, головні болгарські порушники карантину — пенсіонери, які, за словами Насті, мало не цілуються, коли зустрічаються в черзі за пенсією в поштових відділеннях.

У магазинах Варни немає перебоїв із продуктами, але пускають туди невеликими групами, до 5 чоловік, інші чекають своєї черги на вулиці. Багато маленьких магазинів і кафе вже не витримали карантину, місто рясніє оголошеннями про продаж і оренду комерційної нерухомості.

Польща, Краків. Слухи про банди 

Микола із Харкова (прізвище він просив не називати) працює в Кракові програмістом. Виходити в місто зараз можна тільки на роботу, до лікаря або за їжею. У компанії, де працює Микола, співробітників перевели на віддалену роботу, масками програмістів теж забезпечив роботодавець.

У місті,  як і до карантину, ходять трамваї і автобуси, але рідше. Пасажири повинні займати місця через один ряд.

"Я вчора їздив в офіс на роботу — потрібен був сканер. Про всяк випадок взяв із собою ксерокопію контракту, де вказана адреса і телефон офісу. Але поліція, начебто, нікого не кошмарить", — розповідає колишній харків'янин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові Саржин Яр обнесли стрічками, а юристи судяться з Кабміном

Із 1 квітня громадяни віком до 18 років можуть залишати будинок тільки в супроводі батьків або опікунів, закриті парки і набережна Вісли. Обмежена і робота магазинів: на кожен касовий апарат має припадати не більше трьох покупців, інші повинні чекати своєї черги на вулиці. Із 10 ранку до 12 дня магазини повинні обслуговувати тільки покупців старше 65 років. Перукарні, як і всюди, не працюють. Із Кракова можна виїхати в інше місто на поїзді або автобусі, але для цього потрібно мати вагому причину — наприклад, такою може бути службова необхідність, відрядження.

За словами Миколи, останніми днями в Кракові почали ходити чутки про банди неонацистів, які нападають на вулиці на людей, які кашляють. Але сам він не стикався з подібним беззаконням.

Автор: Олена Павленко

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.