Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Стали відомі результати дослідження питної води в Харківській області

Проби води не відповідають всім нормам.

До води, яка ллється з кранів в Харкові і області, у експертів немає претензій тільки по паразитології і вірусологічних показниках.

Результати лабораторних досліджень води централізованого водопостачання в Харківській області за перше півріччя оприлюднили в Харківському обласному лабораторному центрі.

З джерел централізованого водопостачання та мереж водопроводів Харківської області та Харкова, які забезпечують населення питною водою, досліджували 2542 проби води. Їх оцінювали за санітарно-хімічними показниками. Так, 623 проби (24,5%) не відповідали вимогам санітарних норм. Найбільший відсоток проб з відхиленнями від нормативних показників зареєстровано в Лозівському (82,9%), Двурічанському (60,7%), Близнюківському (56,5%), Золочевському (51,3%), Первомайському (42,5%), Сахновщинському (41,6%) и Вовчанському (32,5%) районах.

"У досліджених пробах води встановлено перевищення нормативних показників за кольором, каламутністю, загальною жорсткістю, вмістом сульфатів, хлоридів, заліза, аміаку, нітратів, кремнію, сухого залишку", — пояснили експерти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківську воду визнали найнебезпечнішою — результати дослідження

За мікробіологічними показниками досліджували 3066 проб води централізованого водопостачання, з них 172 проби (5,6%) не відповідають нормативам епідемічної безпеки питної води. Найбільшу питому вагу проб з відхиленнями від нормативних показників спостерігаєть у  Куп'янському (25,9%), Близнюківському (25,9%), Лозівському (18,8%), Нововодолазькому(16,1%), Вовчанському (13,2 %) Зачепилівському (10,3%), Балаклійському (8,6%) районах і Куп'янську (19,2%).

У Харкові досліджували 325 проб водопровідної питної води за санітарно-хімічними показниками, з них 19 проб (5,8%) не відповідали нормативним вимогам. Перевищено гранично допустимі рівні окиснюваності в 1,05-1,4 раза, кольоровості в 1,1-1,3 раза, каламутності в 1,07-1,2 раза. За мікробіологічними показниками досліджено 507 проб, з них десять проб (1,97%) не відповідали нормативам епідемічної безпеки. Ці десять нестандартних проб води за мікробіологічними показниками виявлені у вуличних водорозбірних пристроях на тупикових ділянках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Частина Харкова залишилася без води (адреси)

Проби води з мереж централізованого водопостачання в Харкові і області досліджували на вірусологічні та паразитологічні показники, вони відповідали вимогам санітарних норм.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.