Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Справа "чорного" лісоруба Сиси: частковий домашній арешт і пробиті ножем колеса "Ниви"

Віктор Сиса повинен перебувати вдома з 22:00 до 7:00 ранку.

Віктору Сисі обрали запобіжний захід у другій кримінальній справі.

Суддя Московського районного суду Харкова виніс рішення про частковий домашній арешт підозрюваному у службовій недбалості директору Гутянського лісгоспу. Віктор Сиса не повинен залишати місце проживання в період з 22:00 до 7:00 та зобов'язаний повідомляти слідчого про своє переміщення. Підозрюваний лісник не був згоден із домашнім арештом, просив взагалі не застосовувати до нього жоден запобіжний захід і наводив десятки аргументів: троє дітей, його хвороби, захворювання дружини. Адвокат наполягала на необґрунтованості доказів на користь провини Сиси - з матеріалів слідства неясно, що 200 дубів були зрубані у 2019 році, а значить директор лісгоспу взагалі ні в чому не винен.

"Зазначена підозра не має часу і місця злочину. Казати про те, що зазначені події будь-яким чином пов'язані з Сисою, неможливо. Органи прийшли висновку, що рубка була незаконною. Прокурор зазначив, що йому було невідомо, що існує лісорубний квиток. Квиток був виданий у 2018 році, і рубка була здійснена тоді ж. Жодних фактів, експертиз, які би підтверджували, коли була здійснена рубка, немає. Дуб зрубаний, і підприємство отримало прибуток. Висновок експертизи не може говорити про причетність Сиси ", — сказала захисниця Лідія Карплюк.

Як і вчора, адвокат продовжила наполягати, що справа Сиси - політична, і привела як приклад випадок із Геннадієм Корбаном. Сам підозрюваний обіцяв приходити до слідчого і не зустрічатися зі співробітниками лісгоспу, на яких він міг би чинити тиск.

"У мене двоє дітей, дружина, я лікуюся, постійно виїжджаю до Харкова. Прошу відмовити прокурору. Я змушений виїжджати на інші засідання. У суспільстві — такий тиск політичний. І дружина хворіє. Дуже прошу відмовити прокурору", — сказав Сиса.

Після цього Сиса розповів про те, який він чудовий керівник: "офіційна зарплата 15-20 тисяч гривень", "прибуток від реалізації 180 мільйонів гривень", "підприємство розвивається, побудовано 22 нові теплиці, створена маса робочих місць, працює меблевий цех, столярний, вироби йдуть на експорт, заходить валюта ", "зараз все паралізовано, підприємство стоїть, люди частково залишилися, але пішов уже потік звільнень, все це завдяки політичній ситуації", "підприємство повністю вбивається", "вони хочуть вбити лісгосп", "у мене маленькі діти, я хворію, буду родиною займатися".

Суддя вирішив частково задовольнити позов прокурора. Після засідання Віктор Сиса не сказав, чи буде оскаржувати дане рішення, але пообіцяв опротестувати рішення про відсторонення його від посади строком на два місяці.

На оголошення рішення судді не встигли представники громадських організацій. Засмучені, вони закидали "Ниву", яка нібито належить директору лісгоспу Сисі, яйцями, і пробили на ній колеса. Для цього у них при собі були ножі. Але машина так і залишилася стояти біля залу суду, а Віктор Сиса поїхав на іншому транспорті.

Як писав KHARKIV Today, "чорному лісникові" з Харківської області, якого сварив Зеленський, повідомили про підозру.

13 січня прокуратура оголосила про підозру у службовій недбалості директору Гутянського лісгоспу, який своїми діями завдав державі збитків на 4,2 мільйона гривень.

Слідчі встановили, що Сиса не забезпечив належне зберігання майна лісгоспу: у Володимирівському лісництві (Краснокутський район), яке входить до Гутянського лісгоспу, невідомі з жовтня по листопад 2019 року незаконно вирубали та вивезли 206 дубів.

Нагадаємо, 17 січня суддя Московського райсуду Харкова відсторонив Сису з посади директора Гутянського лісгоспу. Сиса пообіцяв оскаржити вирок і назвав вручене йому підозру "політичним замовленням".

Відзначимо, в коридорі перед судовим засіданням 16 січня в Московському районному суді побилися групи підтримки директора Гутянського лісгоспу Віктора Сиси і руху "Потон".

Нагадаємо, публічно про вирубки в Гутянському лісгоспі заявив президент України Володимир Зеленський під час візиту до Харкова влітку 2019 року. 31 жовтня 2019 року Сису затримали під час дачі хабара старшому детективу НАБУ в розмірі 100 тисяч доларів. 2 листопада суддя виніс рішення про взяття його під варту з правом внесення застави в розмірі майже 5 мільйонів гривень - майже в сім разів менше, ніж просив прокурор. 4 листопада за Сису внесли заставу, він вийшов на свободу з Київського СІЗО. 5 грудня суд відмовився звільнити його з посади директора Гутянського лісгоспу. У січні з Сиси зняли електронний браслет: він скаржився на те, що через засоби контролю у нього загострився псоріаз.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.