Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Смарт-пальма, фільм про "першого олігарха", сенсорні дезінфектори і апгрейд урн: в Харкові стартувало голосування за бюджет участі

Фото: Портал харьковчанина
Харків'яни можуть проголосувати за проєкти.

Харків'яни пропонують встановити в парках розумні лавочки у вигляді пальм, зняти фільми про видатних жителів і встановити попільнички на урнах "Париж". На свої проєкти вони просять від півмільйона до півтора мільйона гривень.

1 листопада в Харкові стартувало голосування за проєкти громадського бюджету 2021. Вибрати вподобаний проєкт можна до 20 листопада. Про це повідомили в Офісі реформ Харкова.

"Громадський бюджет — це частина міського бюджету Харкова, де жителі міста самостійно вибирають, на що їх витратити. Переможців обирають шляхом голосування на онлайн-платформі або в будь-якому з Центрів надання адміністративних послуг", — нагадали в Офісі реформ.

Проголосувати за проєкт може кожен повнолітній харків'янин, обов'язкова умова — наявність прописки. Віддати свій голос можна за п'ять проєктів. Взяти участь в голосуванні можна:

  • на сайті "Портал харків'янина";
  • через чат-бот у Viber і Telegram (для клієнтів Приватбанку);
  • через термінали Приватбанку;
  • в Центрах надання адміністративних послуг (при наявності паспорта та ідентифікаційного коду);
  • в Будинку нерухомості (потрібно мати паспорт та ідентифікаційний код);

Загальний обсяг бюджету участі складає 50 мільйонів гривень, на один виділяється від 50 тисяч до 1,5 мільйона гривень. В цьому році було подано понад 100 проєктів, відбір пройшли 52 проєкти, які стосуються транспортної інфраструктури, енергоефективності, туризму, соціальної та гендерної політики, молодіжної, дитячої та спортивної інфраструктури, популяризації здорового способу життя та цифровізації.

За два роки харків'яни подали 566 проєктів, 119 стали переможцями. Реалізували 57 проєктів, на що витратили 22 мільйони гривень з міського бюджету Харкова.

Серед нестандартних проєктів в цьому році такі:

"Туристична смарт-пальма"

"Перший олігарх" і "Мандрівний філософ"

модернізація урн "Париж" 

пошуково-рятувальний загін "Мілена"

встановлення сенсорних безконтактних дезінфекторів для рук у харківському метрополітені. 

"Туристична смарт-пальма"

На проєкт "Туристична смарт-пальма" (№65) просять 1 475 000 гривень. Він передбачає установку інтерактивних туристичних "пальм" з лавочками в парках Харкова. "Пальми" будуть обладнані фотоелектричними панелями, інтерактивними стелами з інформацією про місто, Wi-Fi і зарядками для гаджетів.

В описі до проєкту сказано, що сьогодні такі лавочки є в Барселоні, Парижі, Каліфорнії, Нижньому Новгороді і Санкт-Петербурзі. В Україні — в Києві, Дніпропетровську та Хмельницькому. Реалізувати проєкт хочуть до 15 серпня 2021 року.

"Туристичні пальми" дадуть можливість жителям і гостям міста мати онлайн-доступ до актуальної інформації про основні міські пам'ятки та установи, сформувати туристичний маршрут, вільно користуватися сучасними електронними пристроями, — зазначила автор проєкту Вікторія Цокота. — Обладнання парків інтерактивними "туристичними пальмами" сприятиме розвитку туристичної привабливості міста та збільшенню кількості відвідувачів".

"Перший олігарх" і "Мандрівний філософ"

У проєкті "Перший олігарх" і "Мандрівний філософ" (135 номер) мова йде про Олексія Алчевського і Григорія Сковороду. Авторка Тетяна Омельченко пропонує зняти два фільми-реконструкції про людей, які "залишили великий слід в історії Харкова". На проєкт потрібно 1 488 896 гривень.

"Розвиток власної кіноіндустрії Харкова — один з методів популяризації міста і розвитку туристичної складової не тільки на регіональному рівні, а й на рівні країни та світу. Завдяки цьому інструменту, особливо з використанням онлайн методів, можна популяризувати місто та привернути увагу до історичної складової, залучити нові туристичні потоки і створити власний культурний бренд", — пояснила авторка.

Модернізація урн "Париж" 

Модернізувати урни пропонують автори проєкту "Підвищення комфортності міського середовища з метою зменшення негативного впливу курців". На їхню думку, в Харкові потрібно модернізувати урни за прикладом європейських міст — обладнати їх помітними і зручними попільничками.

"Ми пропонуємо розташувати по Харкову в громадських місцях попільнички для недопалків, модернізуючи існуючі урни "Париж" і подібні урни по всьому місту", —сказано в описі до проєкту.

Встановлювати попільнички пропонують за допомогою універсального кріплення. Проєкт передбачає виготовлення трьох тисяч штук попільничок (ємність — близько двох літрів) і наклеювання на них різних "мотиваторів", які будуть стимулювати курців кидати недопалки саме до них, курити менше і цінувати своє здоров'я і здоров'я оточуючих. На реалізацію модернізації урн буде потрібно 1 423 500 гривень і сім місяців.

Пошуково-рятувальний загін "Мілена"

Серед проєктів був і "Пошуково-розвідувальний загін "Мілена" (20 номер), однак його відхилили. На реалізацію потрібно було 427 350 гривень. Автори — громадська організація "Мілена" — просили налагодити відносини з поліцією, щоб оперативно отримувати інформацію про розшук ( підписання меморандуму), офіс, витратні матеріали та обладнання (принтери, папір, чорнило, канцтовари, ноутбук, рації, бінокль, генератор, квадрокоптер. Зараз в пошуковому загоні більше трьох тисяч чоловік.

Проєкт для пологових будинків

Ще одним відхиленим проєктом став "Проєкт для пологових будинків" (57 номер). На його реалізацію автор просила 1 500 000 гривень. Він припускав обладнання пологових будинків ваннами або надувними басейнами з теплою водою, стільцями для пологів, сучасною медтехнікою, навчання лікарів принципам природних пологів, залучення кращих українських і закордонних фахівців, покупку відповідних книг.

Ботанічний сад і Саржин яр

Автор проєкту Олександр Таргонський "Розширення Ботанічного саду і об'єднання його з Саржиним яром" (номер 213) просять 590 000 гривень. Вони пропонують створити єдину рекреаційну зону. В саду підріжуть дерева, позбудуться бур'яну, сміття, зайвих металевих і бетонних конструкцій. До роботи хочуть залучити студентів і викладачів. Все завершити планують до кінця жовтня 2021 року.

"Оскільки частина Саржиного яру — вже реконструйована, на першому етапі реалізації проєкту ми плануємо провести підготовчі роботи з метою приведення саду в належний стан шляхом очищення його території. Ми вважаємо, що залучення волонтерів, студентів і викладачів ХНУ ім. Каразіна, Харківської академії дизайну і мистецтв та інших вузів, допоможе створити детальний план якісної модернізації даного об'єкта, знайти цікаві дизайнерські рішення і в цілому популяризує ідею", — сказано в описі до проєкту.

У проєкті автор зазначає, що сьогодні Ботсад знаходиться в напівзанедбаному стані, унікальні види рослин поросли бур'яном, люди залишають за собою сміття і недопалені багаття. Тому, на його думку, Ботанічний сад потрібно рятувати, з'єднавши з Саржиним яром. Це буде "унікальне місце, справжня візитна картка Харкова". 

Сенсорні безконтактні дезінфектори

Харків'янин Вадим Головащенко пропонував встановити сенсорні безконтактні дезінфектори для рук в харківському метро (номер проєкту — 31), проте проєкт теж не допустили. Він наголосив на важливості проєкту в умовах пандемії коронавірусу, а також важливості роботи метро для жителів, незважаючи на пандемію. Закриття його він вважає неприйнятним, вихід — установка сенсорних дезінфекторів.

"Харківський метрополітен щодня перевозить близько 600 тисяч пасажирів. Установка автоматизованих станцій дезінфекції рук на території метро роблять його більш безпечним і сприятимуть запобіганню поширення інфекції", — підкреслив автор.

Для установки таких дезінфекторів потрібно 1,5 мільйона гривень. На реалізацію проєкту знадобиться шість місяців 2021 року.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.