Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Скільки земель в Харківській області передали у власність громад

Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
Щоб громади не втрачали землі, в парламенті прийняли законопроєкт.

Для всіх об'єднаних територіальних громад (ОТГ) буде обов'язково просторове планування.

Головне управління Держгеокадастру в Харківській області вже передало землі сільськогосподарського призначення державної власності до комунальної власності громад площею понад 172 тисячі гектарів. Про це повідомив директор департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації Сергій Прокопченко.

За словами керівників ОТГ, бувають випадки втрати громадою земель за принципом "мовчазної згоди". Сергій Прокопченко пояснив, для попередження таких випадків Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів з планування використання земель", він вступить в силу 24 липня.

"Законом передбачено розробку нового комплексу документації на площу територіальних громад — Комплексного плану просторового планування території громади. План буде один для всієї території громади. Органам місцевого самоврядування надається можливість здійснювати просторове планування території громади як в межах, так і за межами населених пунктів", — розповів директор департаменту агропромислового розвитку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харківській області створили 56 ОТГ

Просторове планування буде пов'язано зі стратегією і програмою соціально-економічного розвитку суспільства.

"Однією зі складових плану просторового планування території громади є виділення масивів земель, призначених для надання в рамках безкоштовної приватизації, запланованих на аукціон, передачу у власність або користування", — уточнив Сергій Прокопченко.

Таке планування стане обов'язковим для всіх територіальних громад.

Директор департаменту агропромислового розвитку повідомив, що до відкриття вільного обороту земель Верховній Раді потрібно прийняти законопроєкти в сфері земельних відносин. Деякі з них прийняли в першому читанні, інші відправили на повторне друге читання, зокрема, проєкт про земельну дерегуляцію (№ 2194), про земельні електронні аукціони (№ 2195), про Фонд часткового гарантування кредитів в сільському господарстві (№ 3205/2) .

Нагадаємо, в листопаді минулого року в комунальну власність ОТГ в Харківській області планували передати 156 тисяч гектарів землі.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.