Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Швидкій" потрібна допомога. Лікарі медицини катастроф вимагають грошей і справедливості

Більшість з них так і не отримали доплати за ризик заразитися коронавірусом.

Центр екстреної медичної допомоги очікує внутрішня перевірка. Лікарі і фельдшери скаржаться на утиски з боку керівництва, відсутність виплат за роботу з коронавірусними хворими і погане оснащення автомобілів.

На станціях "швидкої допомоги" назріває війна. Багато співробітників незадоволені керівником комунального підприємства Віктором Забаштою. Вони не отримали обіцяні доплати за роботу з інфікованими COVID-19, а замість цього незгодних з керівництвом піддають так званим "трудовим репресіям". Разом з адвокатами і волонтерами вони звернулися за допомогою до облдержадміністрації, але поміняти керівництво комунального підприємства може тільки облрада, і це — непроста процедура.

Учасників протесту звільняють

Лікар першої підстанції Центру екстреної медичної допомоги Марина Сидоренко в травні разом з іншими колегами вийшла на страйк. Тоді лікарі, фельдшери та водії "швидких" протестували проти небезпечних умов праці. У них не було захисних костюмів для роботи з пацієнтами з коронавірусом, крім того, вони вимагали виплатити надбавку в розмірі 300% всім співробітникам, які їдуть на виклики, тому що будь-який пацієнт міг мати діагноз COVID-19.

Захисні костюми лікарям тоді видали, але, за їхніми словами, з боку адміністрації почалися трудові репресії. Марину викликали на дисциплінарну комісію за те, що вона, нібито, нахамила колезі. Все обійшлося, тому що лікар прийшла з адвокатом.

"Були репресії і з приводу водіїв, які брали участь в акції. Нібито один з них був в стані алкогольного сп'яніння, він пройшов перевірки, здав кров — не підтвердилося. На другого водія викликали поліцію, нібито він нападав на завідуючу. Мою колегу звільнили за прогул, якого не було", — говорить Марина Сидоренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чому тільки 10%?": Співробітники «швидкої» допомоги в Харкові вимагають обіцяних міністром виплат

Юлія Четверікова — та сама лікар 1-ї підстанції, яку звільнили через прогули. Вона збирається звернутися до суду і оскаржити звільнення.

"Мені сказали, що так як я брала участь в мітингах, мене звільнять. Йти за власним бажанням я відмовилася, тому мене звільнили за прогул, якого не було. Мені перенесли зміну, а після цього керівництво відмовилося від цієї зміни, мене не повідомили — вийшов прогул", — говорить лікар.

скорая
Співробітники "швидких" вийшли на протест 18 травня. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

У Юлії зберігся запис розмови з начальницею, в якій їй змінюють зміну, вона сподівається використовувати її в суді. Її адвокат Василь Альошин, який безкоштовно захищає медиків в конфлікті з керівництвом Центру екстреної медичної допомоги, розповів, що спроби натиснути на учасників травневих протестів робилися неодноразово.

"З'ясувалося, що більшість медиків, які брали участь в акціях, піддаються трудовим репресіям. Їх викликають на різні дисциплінарні комісії з незрозумілих приводів, вони не регламентовані нічим. Немає затвердженого порядку проведення цих комісій, підписаного керівником", — говорить Альошин.

За словами адвоката, великою проблемою є і відсутність колективного договору на комунальному підприємстві. Це призводить до того, що офіційних посадових інструкцій теж немає, тому рядові співробітники виявилися беззахисними перед начальством.

Грошей не дали, засоби захисту закінчуються. 

У травні головною причиною протесту стали виплати за роботу з зараженими коронавірусом хворими. Тільки 10% з 2500 співробітників "швидких" отримали такі виплати, хоча спецбригад для роботи саме з цією категорією хворих на "швидкій" немає. Кожен лікар, фельдшер і водій може зіткнутися з хворим пацієнтом і заразитися коронавірусом.

"Я — одна з тих медиків, які виплати отримали, але нам не зрозумілий принцип, як вони розподілялися. Наприклад, я, лікар на півтори ставки, отримала доплату в 8 тисяч гривень, а деякі фельдшери та інтерни, які працюють не на повну ставку, отримали 16 тисяч", — пояснила Юлія Четверікова.

Директор підприємства Віктор Забашта на всі звинувачення відповідає, що він діє відповідно до букви закону.
"Ті, які працювали з хворими, все отримали. У процентному відношенні я не готовий відповісти, але я виплатив тим, кому повинен був. Гроші на це є, це юридична відповідальність, ми державне підприємство і ніяких сумнівів не може бути в тому, що гроші виплачували", — заявив він KHARKIV Today.

скорая
У багатьох автомобілях "швидкої допомоги" не запускаються дефібрилятори. Фото: Сергій Козлов / KHARKIV Today

Тим часом Профспілка співробітників Харківського центру екстреної медицини звертається до організації вищої інстанції, Профспілки працівників охорони здоров'я, з проханням написати листа до Кабміну і разом з профільним міністерство домогтися того, щоб доплати за роботу з коронавірусними хворими в період епідемії нараховувалися всім без винятку співробітникам "швидких" .

Якщо з грошима ситуація зависла, то захист у медиків "швидких" після страйку став кращим — правда, за рахунок волонтерів.

"Ситуація змінилася в кращу сторону після того, як інформація потрапила в пресу. Почали міняти препарати з вичерпаним терміном придатності на нові, придатні, з'явилися завдяки волонтерам одноразові захисні костюми. Сьогодні, правда, на планерці нам сказали, що костюмів мало. Попросили їх економити", — говорить Марина Сидоренко.

Ще одна проблема харківських швидких — зламані дефібрилятори. У багатьох не працюють акумулятори, тому їх неможливо запустити в екстреному випадку.

Як звільнити директора

Всі ці труднощі, на думку радника голови Харківської обласної державної адміністрації з питань медицини Наталії Попової, — вина керівника комунального підприємства Віктора Забашти.

"Моє знайомство з співробітниками 1-й підстанції "швидкої допомоги" відбулося на початку квітня. Мені розповіли про прострочені медикаменти, дефібрилятори, які не запускаються, 30 костюмах захисту, які лежали на аптечному складі, щоб до приїзду перевірки було що показати. Завдяки бізнесменам ми закупили засоби індивідуального захисту, але зустріли протидію з боку керівництва. Ця боротьба довжиною в кілька місяців вилилася в мітинги співробітників. Будь-яка боротьба повинна увінчатися логічним завершенням. "Швидкі" повинні запрацювати на повну силу", — заявила Попова.

Сьогодні голова Харківської ОДА Олексій Кучер підписав розпорядження про повну аудиторську перевірку підприємства. Днями він звернувся до Віктора Забашти і попросив його звільнитися за власним бажанням.
"Протягом останніх місяців з різних джерел я отримую безліч негативної інформації про методи управління Віктора Забашти, і вона разюче відрізнялася від тієї картинки, яку надавало нам керівництво Центру", — заявив Кучер.

забашта
Звільнити Віктора Забашту можна тільки на сесії облради. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Центр екстреної медичної допомоги підпорядковується Харківській обласній раді, тому звільнити директора можуть тільки на сесії. Волонтери та медики готують колективне звернення до голови облради Сергія Чернова з закликом винести питання на сесію і все-таки зняти директора підприємства з посади. Заступник голови облради Володимир Скоробагач каже, що зробити це буде непросто — необхідно дотримуватись процедури.

"Якщо є повідомлення про порушення, ми розглядаємо це на профільній комісії. Комісія охорони здоров'я створює або робочу групу з виявлення порушень, або слідчу комісію. За результатами роботи цієї групи ми робимо висновки, які будуть доповідатися на сесії. Просто так винести питання на сесію ми не можемо", — пояснив Скоробагач KHARKIV Today.

Більше того — звільнити директора можна тільки за порушення умов договору, який був підписаний між ним і керівництвом облради. Якщо всі умови договору керівником дотримувалися, його звільнення буде незаконним, він може подати до суду на облраду і, скоріш за все, виграє справу і відновиться на посаді.

Автор: Олена Павленко
 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.